Στην τελική ευθεία για συμφωνία με την τρόικα

Στην τελική ευθεία για συμφωνία με την τρόικα

 

 

 

 Στην τελική ευθεία για μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η http://www.naftemporiki.gr

Χθες υπήρξε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη με τα στελέχη της τρόικας για θέματα του υπουργείου Εργασίας και ξεκίνησαν οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη στείλει το πρώτο πακέτο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς για τα «ανοιχτά» θέματα που υπολείπονται προκειμένου να κλείσει η Πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο στόχος είναι όταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης  μεταβεί στις Βρυξέλλες μεθαύριο Πέμπτη, για τη συνεδρίαση του Eurogroup, η πλευρά των δανειστών να έχει στα χέρια της τις προτάσεις της Αθήνας ούτως ώστε να γίνει μια πρώτη διερευνητική επαφή.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και τις αλλαγές στα λεγόμενα «προνόμια» των συνδικαλιστών, «ξεκλείδωσε»  τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αν η πλευρά των δανειστών αποδεχθεί και το αίτημα για μετάθεση των όποιων αλλαγών στο ασφαλιστικό για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 τότε οι δύο πλευρές «βρίσκονται πολύ κοντά σε μια οριστική συμφωνία» καταλήγει το ίδιο στέλεχος.

Την ίδια ώρα, διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε χθες μέρος των προθέσεών της για τις σταδιακές «φοροαπαλλαγές» που είχε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς

Ό κ. Μαυραγάνης, και πάλι από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο «6ο Thessaloniki Tax Forum» που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, προανήγγειλε τη μείωση στην επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση στους συντελεστές του φόρου εισοδήματος και του φόρου των επιχειρήσεων, την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα και το 2015 για όσους παίρνουν πίσω πινακίδες, το τέλος στις ποινικές διώξεις για όσους δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους τους από το 2015 και φυσικά την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης επίσης από το 2015.

Χθες το πρωί ο Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας την πρόταση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια προς τις τράπεζες, προανήγγειλε αντίστοιχη ρύθμιση και για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας μίλησε για μια ρύθμιση στα πρότυπα του ιρλανδικού μοντέλου υπέρβασης της κρίσης των ακινήτων, η οποία ξάφνιασε πολλούς ακόμη και εντός της Ν.Δ..

Πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές, αφού παραδέχθηκαν ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια είναι ένα μείζον θέμα που αγγίζει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, αναρωτήθηκαν αν και κατά πόσο έχει γίνει σχετική προεργασία και συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας, τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών και φυσικά την πλευρά των δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να δείξει ότι ο σχεδιασμός για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση προχωρά κανονικά  και ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει ΠτΔ χωρίς να κινδυνεύσουν οι μέχρι τώρα θυσίες των πολιτών.