«Νέα σύμβαση-σχέση» με τους δανειστές

«Νέα σύμβαση-σχέση» με τους δανειστές

 

 

 Στο Εurogroup της Πέμπτης, 6 Νοεμβρίου, ξεκινούν επί της ουσίας οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα αναφέρει η http://www.naftemporiki.gr

Διευκρίνισε πάντως πως η περίπτωση της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» φαίνεται «εξαιρετικά απίθανη», με βάση τα δεδομένα των αγορών.

Όπως είπε, με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις, η «μεταμνημόνιος εποχή» των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση».

Πρόσθεσε πως αυτή η «νέα σύμβαση-σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, θα είναι «δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, ενδεχομένως με ρευστό και με μια νομική μορφή, κάνοντας χρήση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF και ESM)».

Δίνοντας μια εικόνα για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, ο ίδιος αξιωματούχος, αφού υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο υπάρχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου, εκτίμησε ότι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε, η όποια νέα σύμβαση για τη χώρα μας, θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία συνήθως διακόπτουν τις εργασίες τους, λόγω Χριστουγέννων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη νέα σύμβαση για την Ελλάδα, σημείωσε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων.

Συμπλήρωσε πως οι σχετικές συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες, επισημαίνοντας πάντως ότι το ζήτημα της συμμετοχής του Ταμείου δεν είναι το μείζον.

Τόνισε ακόμη ότι το ποσό του ΕΤΧΣ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιστοληπτική γραμμή.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ευρωομάδα λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικά τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις,τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την άρση του αδιεξόδου και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Χαρακτήρισε «παραδειγματική» τη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία.