Στη χώρα τους θα μπορούν να εκτίουν τις ποινές τους οι αλλοδαποί

Στη χώρα τους θα μπορούν να εκτίουν τις ποινές τους οι αλλοδαποί

 

 

  Στη χώρα τους θα μπορούν να εκτίουν τις ποινές τους οι αλλοδαποί που καταδικάστηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ώστε να μη διαρρηγνύονται οι οικογενειακοί δεσμοί τους.

Με αυτό ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο τρεις αποφάσεις πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2008/909/ΔΕΥ, 2008/947/ΔΕΥ και 2009/829/ΔΕΥ).

Ουσιαστικά οι ρυθμίσεις αυτές συνιστούν εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις που

    επιβάλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας ή μέτρα στερητικά της ελευθερίας,
    προβλέπουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους και
    επιβάλουν, κατά την προδικασία, μέτρα επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση.

Ουσιαστικά οι αποφάσεις αυτές εννοούν πλέον και επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαίο χώρο που επιβάλλει κοινούς κανόνες και αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων.

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να αναγνωρισθεί και να επιτραπεί σε ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφορετικό εκείνου που εξέδωσε την σχετική απόφαση:

    η εκτέλεση ποινών στερητικών της ελευθερίας
    η επιτήρηση των ποινών με αναστολή, των ποινών υπό όρο και της απόλυσης υπό όρους και
    η επιτήρηση μέτρων εναλλακτικών προς την προσωρινή κράτηση.

Είναι σαφές πως οι ρυθμίσεις επηρεάζουν άμεσα τους καταδικασθέντες και τους επιτηρούμενους στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις οικογένειές τους. Ομοίως επηρεάζουν του υποδίκους που έχουν τη συνήθη διαμονή τους σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διώκονται όμως ποινικά στο ελληνικό κράτος ή αντίστροφα.

Με τη ρύθμιση αναμένεται ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού λόγω της μείωσης του αριθμού των προσωρινά κρατουμένων και του κόστους που συνεπάγεται ο εγκλεισμός τους στη φυλακή.

Επίσης οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν ευεργετικές συνέπειες για τους πολίτες εκείνους που εκτίουν ποινή φυλάκισης σε άλλο κράτος-μέλος και, με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, θα έχουν τη δυνατότητα να εκτίσουν την ποινή τους ή να εφαρμόσουν τα μέτρα αναστολής ή τις εναλλακτικές κυρώσεις στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η έκτιση της ποινής σε κοινωνικό περιβάλλον γνώριμο στον καταδικασθέντα ευνοεί και διευκολύνει την κοινωνική του επανένταξη, επ’ ωφελεία και του κοινωνικού συνόλου.

 

MykonosDaily.gr σε συνεργασία με την http://www.naftemporiki.gr/