Συνέντευξη: Η συγγραφέας Τέσυ Μπαϊλα μιλά στο mykonosdaily.gr για το νέο της βιβλίο και τα μελλοντικά σχέδιά της

Συνέντευξη: Η συγγραφέας Τέσυ Μπαϊλα μιλά στο mykonosdaily.gr για το νέο της βιβλίο και τα μελλοντικά σχέδιά της

 

 


Μετά την επιτυχία που σημείωσε το προηγούμενο βιβλίο της «Το μυστικό ήταν η ζάχαρη» η Τέσυ Μπάιλα επισκέπτεται απόψε για δεύτερη φορά τη Μύκονο για την παρουσίαση του νέου της βιβλίου "Ουίσκι Μπλε» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η παρουσίαση θα γίνει στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 19:30. Με αφορμή την αποψινή διττή παρουσίαση η συγγραφέας μιλά στο mykonosdaily.gr για το νέο της βιβλίο και τα μελλοντικά της σχέδια.


1) Κυρία Μπάιλα, συστήστε μας με λίγα λόγια το νέο σας βιβλίο.
 

Το «Ουίσκι μπλε» είναι μια μυθιστορηματική ματιά στον αγώνα  του Έλληνα για επιβίωση το αιώνα που έφυγε. Είναι ένα βιβλίο στο οποίο φαίνεται η σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα ως γενετική μήτρα του πολιτισμού του και παράλληλα ως μέσο επιβίωσης, η σχέση του με την ναυτοσύνη με το γεγονός ότι υπήρξε, από τα αρχαία χρόνια, μεταναστευτικός λαός με την πάλη του να επικρατήσει πάνω σε έναν δύσκολο τόπο. Η ιστορία οριοθετείται μέσα στο πλαίσιο μιας οικογένειας, την οποία παρακολουθούμε από το 1920 περίπου στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και τη βλέπουμε να επιστρέφει στην Ελλάδα, στη Σαντορίνη κι από εκεί στον μετεμφυλιακό Πειραιά και στη φτώχια της πατρίδας. Ο κεντρικός ήρωας μεταναστεύει στο Βέλγιο, για να ζήσει εκεί την καταστροφή των ορυχείων της Μαρσινέλ και να επιστρέψει για να αναζητήσει το πεπρωμένο του στη θάλασσα αυτή τη φορά για πάντα. Μοιάζει με έναν σύγχρονο Οδυσσέα που ανακαλύπτει τη μοίρα του και την ακολουθεί με συντροφιά παράξενους συντρόφους, βρίσκει τη δική του Πηνελόπη στο πρόσωπο της Εριέττας και βλέπει κύκλους της ζωής να κλείνουν και να ανοίγουν μπροστά του σε μια ατέρμονη πορεία προς την Ιθάκη του.
 
 
2) Ποιοι είναι οι αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πως επηρέασαν –εάν επηρέασαν- το έργο σας;
 
Πολλοί Έλληνες και ξένοι συγγραφείς είναι εκείνοι που με επηρέασαν. Συχνά επιστρέφω στο κλασικό μυθιστόρημα για να μπορώ να ανατροφοδοτώ τη σκέψη μου με τις αξίες του παγκόσμιου μυθιστορήματος. Δύσκολο να σταθώ σε μερικά μόνο ονόματα λοιπόν. Ωστόσο αγαπώ πολύ τον Φώκνερ, τον Χαβιέρ Μαρίας, μου αρέσουν πολύ οι αφηγηματικοί κόσμοι του Ντοστογιέφσκι, ο Μπέκετ και ο Φλομπέρ, ο Καμύ και ο Καραγάτσης, ο Σαμαράκης και κυρίως ο Ελύτης για το μοναδικό συνδυασμό εικόνων, μουσικότητας και φιλοσοφικού στοχασμού που έχει το έργο του, τόσο το ποιητικό όσο και το δοκιμιακό.
 
 
3) Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες με το βιβλίο σας;
 
Ξεκάθαρα μηνύματα δεν υπάρχουν στη Λογοτεχνία. Ο αναγνώστης προσλαμβάνει κάθε φορά το δικό του μήνυμα ανάλογα με τις προσωπικές του εκτιμήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, συμβαίνει πολύ συχνά, όταν διαβάσει κανείς το ίδιο βιβλίο, για δεύτερη φορά, να ανακαλύπτει εκ νέου τα μηνύματά του. 
 
Αυτό  που νομίζω όμως πως φαίνεται κυρίως στο βιβλίο αυτό  είναι η ιστορική σχέση του νεοέλληνα με τη μετανάστευση και την αναζήτηση της ελπίδας μέσα στη δίνη του χρόνου. Όλοι οι ήρωες αυτού του βιβλίου βιώνουν μια μετανάστευση, άλλοτε εσωτερική, άλλοτε σε μια άλλη χώρα, αναζητούν πάντα μια καλύτερη τύχη.
 
Ο αιώνας που αφήσαμε πίσω μας ήταν πολύ σκληρός και ο Έλληνας προσπάθησε να ορθοποδήσει και να ονειρευτεί ξανά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Ίσως το μεγαλύτερο μήνυμα αυτού του βιβλίου να είναι η επικράτηση της ελπίδας μέσα στις οικονομικοκοινωνικές δυσκολίες που επιβάλλει η Ιστορία σε κάθε εποχή, ένα μάλλον διαχρονικό μήνυμα, μια και στις μέρες μας οι συνθήκες αυτές είναι υπαρκτές ξανά και τις βιώνουμε όλοι. 
 
 
4) Ποια είναι τα συστατικά για ένα επιτυχημένο λογοτεχνικά και εμπορικά βιβλίο;
 
Η αναγνωστική πορεία ενός συγγραφέα είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη λογοτεχνική παρουσία. Θέλω να πω, πως ο συγγραφέας, για να πετύχει σε αυτό που θέλει να κάνει, πρέπει να διαβάζει συστηματικά, έτσι ώστε η θητεία του στην εξελικτική λογοτεχνική προσπάθεια να ανατροφοδοτείται από ισχυρά αναγνώσματα, που θα του επιτρέψουν και την προσωπική του πρόοδο. Αν τώρα έχει την ευτυχή συγκυρία να στηρίζει το έργο του ένας μεγάλος εκδοτικός οίκος, τότε θα υπάρξει και εμπορική επιτυχία. Στη Λογοτεχνία δεν υπάρχει μια δεδομένη συνταγή επιτυχίας για να την ακολουθήσει κανείς. Χρειάζεται προσωπική δουλειά και στο επίπεδο του συγγραφέα αυτό σημαίνει κυρίως διάβασμα.
 
 
5) Οι ήρωες των βιβλίων σας έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία την οποία γνωρίζετε και ακολουθείτε ως την τελευταία σελίδα ή υπάρχει πιθανότητα «αυτονόμησής» τους κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου;
 
Κανένας ήρωας και κανένα βιβλίο δεν έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία. Δημιουργούνται από τον συγγραφέα αλλά πολύ γρήγορα αυτονομούνται, όπως πολύ σωστά είπατε, και αρπάζουν κυριολεκτικά τον συγγραφέα από το χέρι, αναγκάζοντάς τον να δει το πραγματικό τους πρόσωπο και να το καταγράψει. Αυτή είναι και η γοητεία τους άλλωστε. Αυτονομούνται και φωνάζουν τη δική τους αλήθεια καλώντας τον συγγραφέα να τους ακούσει και να τους ακολουθήσει. Διεκδικούν την ενεργή συμμετοχή τους στη συγγραφή του βιβλίου. Ξέρετε, είναι μια συναρπαστική περιπέτεια το γράψιμο ενός βιβλίου. Συχνά ανοίγω το αρχείο που γράφω στον υπολογιστή μου με την αγωνία να δω κι εγώ τι ακριβώς θα γίνει παρακάτω στην ιστορία του βιβλίου. Μένει να αφουγκραστώ τις επιθυμίες, τα όνειρα και τις σκέψεις των ηρώων για να μπορέσω να συνεχίσω. 
 
 
6) Ποια είναι τα δικά σας όνειρα για το μέλλον, τόσο σε επαγγελματικό-καλλιτεχνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;
 
Τα προσωπικά μου όνειρα δεν ήταν ποτέ μεγαλεπίβολα. Στις μέρες μας άλλωστε τα όνειρα των ανθρώπων περιορίζονται δραματικά μέσα σε μια ελληνική κοινωνία που πάσχει σε κάθε επίπεδο, πολιτισμικό, κοινωνικό, οικονομικό και μοιάζει ουτοπικό να ονειρεύεσαι πια σ’ αυτόν τον τόπο. Συνεχίζω λοιπόν να δουλεύω διακριτικά επάνω σε ό,τι αγαπώ περισσότερο, στη συγγραφή, τη φωτογραφία, το διάβασμα. Το πιο μύχιο μου όνειρο είναι να μπορώ να κοιτάζω αυτό που δημιουργώ πάντα με αξιοπρέπεια και να νιώθω καλά με τον εαυτό μου για όλα όσα κάνω. 
 
 
7) Πως περνάτε το χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με τη συγγραφή βιβλίων;
 
Ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος όμως, όταν δε δουλεύω, μου αρέσει να διαβάζω, να περπατάω δίπλα στη θάλασσα παρέα με τη φωτογραφική μου μηχανή, να ακούω μουσική και να χαλαρώνω συντροφιά με τους ανθρώπους που αγαπώ.
 
 
8) Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό σας κοινό;
 
Πολύ εύκολα μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί μου, άλλωστε ζούμε στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης. Τα βιβλία μου κι εγώ έχουμε σελίδα στο facebook, υπάρχει επίσης το tbailavaila.blogspot.com, το προσωπικό μου ιστολόγιο, στο οποίο μπορεί κανείς να αφήσει κάποιο σχόλιο, αλλά μπορεί επίσης να επικοινωνήσει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των Εκδόσεων Ψυχογιός και να αφήσει εκεί το μήνυμά του.
 
 
9) Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο είδος συγγραφής πχ διήγημα, βιογραφία, ποίηση, σενάριο;
 
Θα με ενδιέφερε το διήγημα γιατί πιστεύω πως η μικρή του, συμπυκνωμένη φόρμα είναι μια πρόκληση για κάθε συγγραφέα. Κάποια, μυθιστορηματικού τύπου, βιογραφία θα ήταν επίσης ελκυστική. Ωστόσο, επειδή έχω ασχοληθεί πολύ με την ποίηση ως αναγνώστρια δε νομίζω ότι θα μπορούσα να καταπιαστώ με αυτήν. Θεωρώ ένα πολύ ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο είδος την ποίηση. Άλλωστε είμαι της άποψης πως δεν μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα  και καλό είναι να επιλέγει αυτό με το οποίο τελικά θα ασχοληθεί και να αφοσιώνεται σε αυτό.
 
 
10) Έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;
 
Ναι, ήδη μαζεύω υλικό για το επόμενο βιβλίο και έχω αρχίσει τον σχεδιασμό του, θα χρειαστεί όμως αρκετός καιρός για να μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ουσιαστικά θα πρόκειται για το τρίτο μέρος μιας άτυπης τριλογίας που άρχισε με «Το μυστικό ήταν η ζάχαρη» και συνεχίστηκε με το «Ουίσκι μπλε».