Η πρόληψη, σωστή διατροφή και η άσκηση ασπίδες κατά του διαβήτη

Η πρόληψη, σωστή διατροφή και η άσκηση ασπίδες κατά του διαβήτη

 

 

 
Με αφορμή τη 14η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
Η 14η Νοεμβρίου κάθε έτους είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Η ημέρα αυτή έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη ως φόρος τιμής για το νομπελίστα ιατρό Φρεντερικ Μπαντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη και επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων όπως και την εξέλιξη της επιστήμης. Ωστόσο, ό όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο, που έζησε τον προηγούμενο αιώνα.
 
Το θέμα του φετινού εορτασμού που επέλεξε η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη είναι: «Διαβήτης: Ας προστατέψουμε το μέλλον μας», το οποίο σηματοδοτεί και το πέμπτο και τελευταίο έτος της εκστρατείας 2009-2013 με στόχο την εκπαίδευση και την πρόληψη του διαβήτη. Το χρώμα που έχει επιλεγεί για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην εκστρατεία είναι το μπλε.
 
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα νόσημα για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Ομοσπονδία δίνουν στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος αυτού. Συγκεκριμένα συμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδόνιας:
 
Περισσότερα από 371 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη.
Ο αριθμός των ατόμων που πάσχει έχει αυξητική τάση σε κάθε χώρα.
Τα μισά από τα άτομα που έχουν διαβήτη δεν το γνωρίζουν.
Οι 4 στους 5 που έχουν διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Τα μισά από τα άτομα που πέθαναν από διαβήτη ήταν σε ηλικία κάτω των 60 ετών.
 
Η ασθένεια αυτή οδηγεί στον θάνατο περίπου 4.000.000 ανθρώπους ανά έτος.
Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά αυξάνεται δραματικά και μεταξύ των νέων και δεν είναι αποκλειστικά ασθένεια των ηλικιωμένων.
 
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη ο Τύπος 1 και ο Τύπος 2. Υπάρχει και ο διαβήτης της εγκυμοσύνης που προσβάλει 1 στις 25 γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για μελλοντική ανάπτυξη διαβήτη τόσο στην μητέρα όσο και στο παιδί μετά την ενηλικίωση του.
 
Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται καλά φαρμακευτικά, αλλά η πρόληψη σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή, την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμισή του και στην αποφυγή, με την πάροδο του χρόνου, νοσηρών εκδηλώσεων από τα διάφορα όργανα όπως καρδιά, αγγεία , νεφροί, μάτια και τα νεύρα.
 
Με βάση επιστημονικά δεδομένα, η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 35-40%. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν, αλλά και όλων που θα πρέπει να ακολουθούμε έναν «έξυπνο τρόπο διατροφής», όπως και η διακοπή του καπνίσματος.
Κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 είναι:
 
Οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη
Αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαρα άτομα)
Κακή και ανθυγιεινή διατροφή
Έλλειψη σωματικής και φυσικής άσκησης
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Διαταραγμένη ανοχή στην γλυκόζη (IGT)
Ιστορικό διαβήτη κύησης
 
H παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη πρέπει να είναι μέρος της απάντησης μας στην πανδημία. Είναι μία ευκαιρία υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης του κόσμου ώστε να ενημερωθεί και να αντιληφθεί ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό».
 
Στην Αθήνα η Βουλή και το Παναθηναϊκό Στάδιο ντύθηκαν στα μπλε συμμετέχοντας μαζί με άλλα ιστορικά μνημεία και κτίρια - ορόσημα από όλον τον κόσμο όπως η «Όπερα του Σίδνεϋ» στην Αυστραλία, το «Άγαλμα της Μικρής Γοργόνας» στη Δανία, η «Πύλη του Βρανδεμβούργου» στη Γερμανία, ο «Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες» στην Αργεντινή- στην εκστρατεία για τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.