Κιρσοί κάτω άκρων – Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

Κιρσοί κάτω άκρων – Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

 

 

 

Η τεχνολογία σήμερα θέτει στη διάθεσή μας αρκετά μέσα που καθιστούν πιο εύκολη τη δουλειά μας, πιο γρήγορη και λιγότερο επώδυνη για τον ασθενή (laser, επιθέματα, σύστημα v.a.c – vacuum assisted closure, συστήματα συμπίεσης) που μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.


Τι είναι η Φλεβική Ανεπάρκεια;

Οι φλέβες είναι τα αγγεία, τα οποία επιστρέφουν το οξυγονωμένο αίμα από τα κάτω άκρα στη καρδιά. Όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν, τότε αυτές διογκώνονται, αποκτούν ελικώσεις, και ονομάζονται κιρσοί. Το φαινόμενο των κιρσών εμφανίζεται περισσότερο στα κάτω άκρα, γι’ αυτό και χρειάζεται θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι ένα 20% των ανθρώπων γεννιούνται με έλλειψη των βαλβίδων της κοιλιάς (λαγονίων φλεβών). Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος, που νέοι ασθενείς 20-30 ετών πάσχουν από εξεσημασμένους κιρσούς.

Οι φλέβες των ποδιών χωρίζονται στις:
• Επιφανειακές (επιπολής) και στις
• Εσωτερικές (εν τω βάθει)

Οι επιφανειακές φλέβες βρίσκονται σχεδόν κοντά στο δέρμα και είναι αυτές που δημιουργούν τους κιρσούς.
Μια τρίτη κατηγορία φλεβών είναι αυτές που ενώνουν τις επιφανειακές με τις εν τω βάθη και ονομάζονται διατιτρώσες, οι οποίες προκαλούν και αυτές κιρσούς όταν ανεπαρκούν. Και τα τρία αυτά συστήματα φλεβών συμβάλλουν στην επαναφορά του αίματος στη καρδιά.


Ποιες είναι οι αιτίες της Φλεβικής Ανεπάρκειας;

Πολλές θεωρίες έχουν ειπωθεί αλλά η πιο βασική αιτία είναι ότι οι ελαττωματικές ή κατεστραμμένες βαλβίδες ευθύνονται για την εμφάνιση των κιρσών. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ελαττωματικό τοίχωμα φλεβών, άλλοι με λιγότερες βαλβίδες και ένα ποσοστό 20% όπως προαναφέραμε, χωρίς καθόλου βαλβίδες. Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος με τα προβλήματα αυτά, στέκεται όρθιος, το αίμα παλινδρομεί στο επιφανειακό δίκτυο και λιμνάζει, αντί να πηγαίνει προς τη καρδιά. Επίσης από το εν τω βάθει δίκτυο, το αίμα περνάει μέσα από τις ανεπαρκούσες διατιτρώσες φλέβες ξανά στο επιφανειακό δίκτυο, έτσι η πίεση αυξάνεται περισσότερο και οι κιρσοί επιδεινώνονται.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.iator.gr