«Κούρεμα» προσαυξήσεων σε εταιρείες με τζίρο πάνω από 2,5 εκατ.

«Κούρεμα» προσαυξήσεων σε εταιρείες με τζίρο πάνω από 2,5 εκατ.

 

 

 

 Τη δυνατότητα διαγραφής έως και το 40% των τόκων, των προστίμων και των προσαυξήσεων θα έχουν οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από τα 2,5 εκατ. ευρώ και οι οποίες χρωστούν άνω του 1 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία στην περίπτωση που υπαχθούν στο σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Εν συντομία, το τελικό σχέδιο του υπουργείου, που διέρρευσε χθες με τη μορφή νομοσχεδίου, καθορίζει μια απλή - οριζόντια διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση όσων επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχουν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες σε τζίρο επιχειρήσεις προβλέπει τη ρύθμιση των χρεών κατόπιν συμφωνίας της πλειοψηφίας των πιστωτών και σχετικής απόφασης από το οικείο Μονομελές Πρωτοδικείο.

Το ίδιο σχέδιο δίνει μπόνους 20% διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και σε όσες μικρές βιώσιμες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ) ζητήσουν και καταφέρουν να υπαχθούν στην οριζόντια ρύθμιση, ενώ σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των χρεών έναντι των πιστωτών, αυτή -και για τις δύο κατηγορίες επιχειρήσεων- μπορεί να προβλέπει διαγραφή οφειλών, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, μετοχοποίηση χρεών κ.ο.κ.

Το σχέδιο νόμου, που φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων», ενδέχεται να κατατεθεί από στιγμή σε στιγμή στη Βουλή, αφού πρώτα λάβει το «πράσινο» φως της τρόικας.

Πάντως, έως χθες, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν είχε διατυπωθεί κάποια αντίρρηση από την πλευρά των ελεγκτών.

Δαιβάστε τη συνέχεια στη http://www.naftemporiki.gr