Ιστορική επέτειος για την Σύρο

Ιστορική επέτειος για την Σύρο

 

 

Εκατόν ογδόντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου Γυμνασίου της ελεύθερης Ελλάδας που λειτούργησε στην Σύρο. Η λειτουργία του ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 1833 με 200 μαθητές και πρώτο γυμνασιάρχη τον Νεόφυτο Βάμβα, έναν από τους επιφανέστερους διδάσκαλους του Γένους.

Αφορμή προβληματισμού και πηγή διδαγμάτων χαρακτήρισε την επέτειο ο Μητροπολίτης Σύρου με την οποία αναφέρθηκε στην σημασία της εκπαίδευσης και στον ρόλο που διαδραμάτισε στην απελευθέρωση του έθνους.

«Γνώριζαν οι πατέρες μας, και όχι μόνο γνώριζαν, αλλά και άμεσα υλοποιούσαν, αυτό, το οποίο  ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για την Ελληνική πραγματικότητα:  η οικονομική ανάπτυξη, η ορθολογική και αποδοτική εκμετάλλευση και αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, η ανάπτυξη και, κατ` επέκταση, η ελευθερία και η ανεξαρτησία ενός λαού, προϋποθέτουν πνευματική αλκή και  μόρφωση, προϋποθέτουν Παιδεία, για την οποία καμία δαπάνη δεν είναι άσκοπη και περιττή! Χωρίς να επικαλούνται το, ούτως ή άλλως ανύπαρκτο τότε, Κράτος και χωρίς να εκχωρούν τις ευθύνες τους στον πάντα απρόσωπο και γραφειοκρατικό μηχανισμό, ανέλαβαν οι ίδιοι την πρωτοβουλία, προχώρησαν ένα βήμα μπροστά, ανέβηκαν ένα σκαλί ψηλότερα και ίδρυσαν το πρώτο Γυμνάσιο της νέας Ελλάδος,  ένα διαχρονικό σύμβολο και προσκλητήριο πατριωτισμού, ορθοφροσύνης, γενναιότητας και ευθύνης απέναντι στην Πατρίδα, τις γενιές που έφυγαν, τις γενιές, που θα `ρθουν» κατέληξε ο Μητροπολίτης.