Η ιστορία της Σμύρνης στη θεατρική σκηνή

Η ιστορία της Σμύρνης στη θεατρική σκηνή

 

 Καλύπτοντας την πιο σημαντική ιστορικά περίοδο, από το 1917 μέχρι την προσφυγιά και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, η μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για τη Σμύρνη και την ιστορία της, παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», από την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για το έργο «Σμύρνη μου αγαπημένη», σε κείμενο και σκηνοθεσία της Μιμής Ντενίση, μια παράσταση με ζωντανή μουσική  από την Εστουντιαντίνα που έχει πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη έρευνα γύρω από την μουσική της Ιωνίας, με πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και αυθεντικό φωτογραφικό υλικό από τη θρυλική πόλη, την οποία δημιουργεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο των στόχων του να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και παράδοση.

Ύστερα από μελέτη χρόνων

Χρειάστηκαν χρόνια, για να μελετηθεί το τεράστιο ιστορικό υλικό γύρω από τη Σμύρνη. Η Μιμή Ντενίση χρησιμοποίησε υλικό από τα πλούσια αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων, πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής. Επίσης, χρησιμοποίησε υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται για πρώτη φορά γνωστά στο ευρύ κοινό,  μέσα από το έργο.

Διαβάστε τη συνέχεια στη http://www.naftemporiki.gr