Η γοητεία του παιδιού σας μέσα από την ανάγνωση βιβλίων

Η γοητεία του παιδιού σας μέσα από την ανάγνωση βιβλίων

 

 

Το διάβασμα μπορεί να κάνει θαύματα! Αυτή η απλή δραστηριότητα δεν είναι απλά ένας τρόπος συσσώρευσης γνώσεων και πληροφοριών, αλλά ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο  http://www.flowmagazine.gr

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέγεται ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος αποπνέει γοητεία. Συνήθως, οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να διαβάζουν και να διαβάζουν σε βάθος, αλλά παράλληλα θέλουν ή προσδοκούν να παραιτηθούν από την τηλεόραση υπέρ της ανάγνωσης των βιβλίων. Αν αναρωτιέστε από πού να ξεκινήσετε και πώς να ενσταλάξετε τις συνήθειες της ανάγνωσης, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας καθοδηγήσουν σε αυτό το θέμα.

Ξεκινήστε νωρίς

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να φέρετε σε επαφή το μωρό σας με τα βιβλία μέσα σε έξι μήνες από τη γέννησή του; Πράγματι, είναι η ιδανική ηλικία για να καλλιεργήσετε το ενδιαφέρον του στα βιβλία, τα οποία θα καταστήσουν την ανάγνωση μια ευχάριστη δραστηριότητα στο μέλλον. Η επαφή με τα βιβλία σε αυτή την ηλικία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αίσθησης της όρασης. Τα μωρά από έξι έως οκτώ μήνες αρέσκονται να βλέπουν βιβλία με εικόνες ζώων, λουλούδια, φρούτα, λαχανικά και αντικείμενα. Έτσι, λοιπόν ενδυναμώνετε τον εγκέφαλο και βοηθάτε στην εξοικείωσή του με τα βιβλία.

Κάντε το διάβασμα διαδραστικό

Καθώς μεγαλώνει και μιλά δειλά δειλά, δείξτε αντικείμενα και ρωτήστε για τις γνωστές εικόνες και λέξεις. Μην δίνετε σημασία στην προφορά, καθώς στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε να μιλήσει νωρίτερα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας απορροφά πληροφορίες, ενώ δείχνετε εικόνες συχνά. Μην περιμένετε απαντήσεις από την αρχή, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να απαντάτε μόνοι σας. Αν δείτε ότι δεν δίνει προσοχή στα αντικείμενα ή τις εικόνες ενός βιβλίου, τότε δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε τι ακριβώς του αρέσει.  Το σημαντικό είναι να εντείνετε το ενδιαφέρον του ώστε να μην καταστεί μία κουραστική δραστηριότητα.

Ορίστε ειδικές ώρες για ανάγνωση

Για να κάνετε την ανάγνωση συνήθεια, διαβάστε συχνά ιστορίες. Πολλοί γονείς προτιμούν να το κάνουν την ώρα του ύπνου. Θυμηθείτε ακόμη και όταν το μωρό σας δεν μπορεί να διαβάσει, μπορείτε να το κάνετε εσείς, διότι με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να αφιερώνει χρόνο στην ανάγνωση στη μετέπειτα ζωή του. Θα μάθει, επίσης, ότι η ανάγνωση δεν συνεπάγεται απλώς πολύχρωμες εικόνες. Διαβάστε δυνατά και αγοράστε τα κατάλληλα βιβλία για την κατάλληλη ηλικία με πολύχρωμες εικόνες και κείμενο. Σιγά σιγά καθώς μεγαλώνει αγοράστε βιβλία που περιέχουν περισσότερες πληροφορίες και λιγότερες εικόνες.

Επισκεφτείτε μαζί το βιβλιοπωλείο

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνήσει τα βιβλία στο παιδικό τμήμα του βιβλιοπωλείου. Αυτό θα ανοίξει κυριολεκτικά έναν ολόκληρο νέο κόσμο μπροστά του και μπορεί ενδεχομένως να θέλει να προσθέσει στη μικρή συλλογή νέα βιβλία. Τα παιδιά από τριών ετών και άνω έχουν επίγνωση αυτών που τους αρέσει. Εσείς απλά μπορείτε να τους κατευθύνετε προς την επιλογή ποιοτικών βιβλίων.

Παίξτε παιχνίδια με λέξεις

Μερικές φορές χρειάζεται ένα διάλειμμα από τα βιβλία και κατά το διάλειμμα αυτό παίξτε παιχνίδια με λέξεις. Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις που σχετίζονται με τις ιστορίες των βιβλίων. Για παράδειγμα, αν έχετε διαβάσει την Κοκκινοσκουφίτσα ζητήστε του να αναζητήσει κόκκινα παιχνίδια ή να ζωγραφίσει έναν λύκο. Ως εκ τούτου, θα διευρύνει τους ορίζοντές του και θα συνδέσει τις λέξεις με τον κόσμο. Είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι γονέα-παιδιού που εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του με επιδέξιο τρόπο, ενώ συγχρόνως ενθαρρύνετε την ανάγνωση και τη μάθηση.