Ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από το μνημόνιο

 Ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από το μνημόνιο

 

    Με ιδιαίτερη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες την επόμενη ημέρα από τα σκληρά τεστς αντοχής της ΕΚΤ που πέρασαν με επιτυχία. Το γεγονός ότι δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου, όπως τόνισαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στις ανακοινώσεις τους, δίνει τη δυνατότητα στους τραπεζίτες να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα.

Το πλέον σημαντικό είναι ωστόσο ότι μένει ανέπαφο το «μαξιλάρι» των 11,4 δις ευρώ που βρίσκεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το ποσό ως «δίχτυ ασφαλείας» για την έξοδο της Ελλάδα από το Μνημόνιο και της χρηματοδότησης της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Αλλωστε πλέον ανοίγει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Σημαντικό μέρος από τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της προληπτικής γραμμής πίστωσης, μαζί με τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα λειτουργήσει ως εγγύηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με λογικά επιτόκια μετά το τέλος του προγράμματος.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και να κλείσει η συμφωνία για την προληπτική γραμμή, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετά αγκάθια. Όπως οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών να ανοίξει το θέμα των εργασιακών και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο αλλά και το ασφαλιστικό για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να μην το «αγγίξουν».

 

Διαβάστε τη συνέχεια στην http://www.imerisia.gr/