Με την διαδικασία του κατεπείγοντος ο ΧΥΤΑ σε ιδιώτη

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος ο ΧΥΤΑ σε ιδιώτη

 

 

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η έκτακτη συζήτηση για το θέμα του ΧΥΤΑ στο Δ.Σ. Το θέμα πρότεινε ο Δήμαρχος να συζητηθεί εκτάκτως και προ ημερησιας διάταξης, λόγω των εξελίξεων που έχουν υπάρξει με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κινδυνεύει με πρόστιμο λόγω μη προσαρμογής του ΧΥΤΑ Μυκόνου στα πλαίσια της ΕΕ.

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος κ. Κουκας είχε επαφές στο υπουργείο περιβαλλοντος στην Αθήνα, τις προηγουμενες ημέρες.

Ο Δήμαρχος πρότεινε την ανάθεση στην οικονομική υπηρεσία που είναι η καθόλα αρμόδια να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση με πρόσκληση ενδιαφεροντος της λειτουργίας του ΧΥΤΑ λόγω κατεπείγοντος για τρεις μήνες, καθώς υπάρχει στον προυπολογισμο και η σχετική πιστωση.

"Η κατεπειγουσα ανάγκη οφείλεται αποκλειστικά σε απρόβλεπτες περιστάσεις οι οποίες αφενός δεν απορρέουν από παραλείψεις η έλλειψη προγραμματισμου και επιμελειας της υπηρεσίας μας και της παρούσης δημοτικής αρχής, αφετέρου δεν μπορούσαν να προβλεφθουν".  Τόνισε δε η εν λόγω απευθείας ανάθεση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ σε ανάδοχο πρέπει να πραγματοποιηθει άμεσα λόγω του κατεπείγοντος δεδομένου ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει αδυναμία διαχείρισης του συνόλου των απορριμμάτων της και μη τήρηση της περιβαλλοντικης νομοθεσίας που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και συνεπάγεται έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Να ασκηθεί πιεση προς την κυβέρνηση προκειμένου να φροντίσει για την στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου και εν ανάγκη και κοινητοποιησεις ζήτησε η Άννα Καμμη. 

Ενώ να αναζητηθουν ευθύνες σε όσους οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση τον ΧΥΤΑ ζήτησε τόσο η πρωην δημαρχευουσα κα Γρυπάρη όσο και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. 

Το ΔΣ υπερψηφισε μετά απο διαλογικη συζήτηση την πρόταση του δημάρχου και αποφάσισε να προχωρήσει η Οικονομική Υπηρεσία στις διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης σε εργολαβο για 3 μήνες.