Εθνικός στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Εθνικός στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

 

 

 
Στα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τους εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού, στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στη διάρκεια συνέντευξης  Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης.
 
Ο κ. Χατζημάρκος χαιρέτισε ως  εξαιρετικά θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αναδείχθηκε πλέον σε εθνικό ζήτημα, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό για  το Νότιο Αιγαίο «μεταφράζεται» σε ένα κονδύλι της τάξης των  5 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Πρόκειται για επιπλέον πόρους, έξω από το ΕΣΠΑ, που θα έλθουν προσθετικά, αποκλειστικά για δράσεις που αφορούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
 
«Είμαι υπερήφανος που η περιοχή μας ανέδειξε μια αναγκαιότητα που σήμερα αναγνωρίζεται ως εθνικό ζήτημα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως όλοι του τοπικοί φορείς θα δουλέψουν πάνω σε αυτό το πλάνο, με στόχο να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από την επόμενη κιόλας τουριστική περίοδο. Για την υλοποίηση του στόχου, θα ξεκινήσει άμεσα κύκλος επαφών με τους τοπικούς παράγοντες σε Ρόδο και Σύρο. 
 
Η εξειδίκευση του προγράμματος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε συγκεκριμένους κωδικούς, αναμένεται να γίνει από τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια στο δεύτερο 15νθήμερο  του Νοεμβρίου. Τα χρήματα δεν θα δοθούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά όποτε ενεργοποιηθούν οι δράσεις, θα πληρώνονται απευθείας από τους κωδικούς. Από τους φορείς της αγοράς θα εξαρτηθεί σε ποιες περιοχές θα «τρέξει» το πρόγραμμα, ενώ το ενδιαφέρον θα δηλωθεί σε κεντρικό επίπεδο, για να γνωρίζουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Τουρισμού ποιες περιοχές θα μπουν σ’ αυτό.
 
 
«Τέλος τα συνέδρια και οι ημερίδες. Τώρα, πράξεις»
 
Με αφορμή τις εξελίξεις ως προς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και το πλάνο που αφορά στο δίκτυο των υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος  έκανε λόγο για «αλλαγή μοντέλου» στην διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων του τόπου, σημειώνοντας ότι και για τα δύο αυτά ζητήματα, τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από «ημερίδες, εσπερίδες και συνέδρια». «Μπορεί κανείς να πει οτιδήποτε εκτός από το ότι μείναμε αδρανείς. Από τα λόγια και τα ευχολόγια, εμείς πάμε κατ’ ευθείαν στην πράξη» δήλωσε και πρόσθεσε: «Τόσο για την επιμήκυνση, όσο και τα υδατοδρόμια, η ΠΝΑΙ παρεμβαίνει ως μη όφειλε, από απόψεως αρμοδιοτήτων. Πολιτικά, ωστόσο, οφείλει να παρεμβαίνει και έχω πει ότι δεν πρόκειται να κρυφτώ ποτέ πίσω από το θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες». 
 
 
Ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων και αύξηση τελών
Σε ερώτηση κατά πόσον η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και η φημολογούμενη αύξηση των τελών που θα επιφέρει, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην επίτευξη του στόχου της επιμήκυνσης, ο κ. Χατζημάρκος απάντησε ότι για το θέμα λέγονται πολλά και αυτοί που μιλούν, είτε είναι υποκινούμενοι, είτε είναι πονηροί, είτε δεν έχουν γνώση του θέματος. Διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις για τον επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου γίνονται με φορείς της αγοράς, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Ανέφερε δε ότι στο Συνέδριο του ΣΕΤΕ, ο επικεφαλής της Tui κ. Peter Long είπε δημόσια ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα τέλη των αεροδρομίων, ούτε με την πιθανολογούμενη αύξηση λόγω ιδιωτικοποίησης. Και αυτό διότι  ο κ. Long γνωρίζει ότι στην τρέχουσα διακήρυξη για την ιδιωτικοποίηση, έχει τεθεί ρητός όρος ότι δεν θα υπάρξει επιβολή του τέλους προσγείωσης των 20 ευρώ ανά επιβάτη, αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί το σύνολο της επένδυσης. 
 
Ωράριο αρχαιολογικών χώρων
 
Όσον αφορά το ωράριο των αρχαιολογικών χώρων, ο Περιφερειάρχης είπε ότι υπάρχουν σκέψεις, μέσα από τους πόρους του πακέτου για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να χρηματοδοτηθεί και η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων τις Κυριακές, τις αργίες και γενικότερα η διεύρυνση του ωραρίου τους.