Στο επίκεντρο η ανεργία των νέων

Στο επίκεντρο η ανεργία των νέων

 

 

Ξεκινά σήμερα στο Παρίσι η Διάσκεψη για την ανεργία των νέων με στόχο την από την 1 Ιανουαρίου 2014 η διάθεση των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασιστεί να χορηγηθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη

 

Στη Διάσκεψη θα συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι ευρωπαίοι υπουργοί εργασίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ. Από την Ελλάδα στην σύσκεψη θα παραστούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

 

Τα 6 δισ. αναμένεται να αντληθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020 και ειδικότερα από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.

 

Τα κράτη μέλη θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εθνικά σχέδια για την απασχόληση, ώστε να επωφεληθούν άμεσα  μέσα στο 2014. Τα κονδύλια θα δοθούν κατά προτεραιότητα στις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό ανεργίας. Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία αφού σύμφωνα με την Eurostat η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 57,2%.

 

Επιπλέον τα κράτη έχουν δεσμευθεί από τον περασμένο Απρίλιο, να θέσουν σε εφαρμογή την «Εγγύηση για τη Νεολαία», σύμφωνα με την οποία υποχρεούνται να προτείνουν μια απασχόληση ή εκμάθηση σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών που έχει τελειώσει τις σπουδές του ή ένα συμβόλαιο εργασίας. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε δύο μόνο χώρες, την Αυστρία και τη Φιλανδία.