Θερίζουν την κτηνοτροφία καταρροϊκός πυρετός και ευλογιά – Μοναδικός νομός εκτός καραντίνας οι Κυκλάδες

Θερίζουν την κτηνοτροφία καταρροϊκός πυρετός και ευλογιά – Μοναδικός νομός εκτός καραντίνας οι Κυκλάδες


Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη την επικράτεια, λόγω δύο ζωονόσων που μεταδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς. Όπως αναφέρει το in.gr o καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά έχουν προκαλέσει απώλεια χιλιάδων ζώων, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημίες.
 
 
Καταρροϊκός πυρετός: 30.000 τα νεκρά ζώα
 
Πάνω από 1.800 είναι τα τρέχοντα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού αυτήν την στιγμή σε όλη την Ελλάδα, με την νόσο να έχει προκαλέσει 30.000 θανάτους ζώων, τόνισε στον Βήμα FM 99,5 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος.
 
Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο: «Ο καταρροϊκός πυρετός έχει στοιχίσει τον θάνατο 30.000 ζώων σε όλη την Ελλάδα. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.800 κρούσματα, ενώ το χειρότερο είναι πως αν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα σε ένα κοπάδι, τότε είναι βέβαιο πως θα προσβληθεί και το υπόλοιπο 20% του κοπαδιού. Συνέπεια αυτού είναι ότι, τουλάχιστον, το 10% των ζώων ακόμα και αν επιβιώσουν μένουν ανίκανα, ενώ η μετάδοση γίνεται μέσω κουνουπιών. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μία πολύ βαθιά πληγή στην ελληνική κτηνοτροφία». 
 
Ο κ. Πεβερέτος εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός προσθέτοντας ότι όσα ζώα έχουν προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό δεν καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή, καθώς η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εξάλλου τα άρρωστα ζώα θάβονται ή καίγονται.
 
«Όσον αφορά την ευλογιά, αυτή είναι ακόμα πιο επικίνδυνη και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Θράκη, αλλά διαγνώστηκαν και κάποια κρούσματα στην Χαλκιδική». Μάλιστα, πρόσθεσε: «Το χειρότερο είναι πως αν εντοπιστεί ένα κρούσμα μέσα σε ένα κοπάδι με 200 ζώα, τότε θα πρέπει να σφαγιαστούν όλα. Η νόσος αυτή ήρθε από την Τουρκία και εξαιτίας της αντιμετωπίζουν πρόβλημα όλες σχεδόν οι χώρες των Βαλκανίων». 
 
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ανέφερε ότι ολόκληρη η χώρα έχει μπει σε καραντίνα εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, εκτός από τις Κυκλάδες.
 
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ