Χρήστος Βερώνης: Για μας τα σχολεία δεν είναι «ντουβάρια» είναι μονάδες εκπαίδευσης

Χρήστος Βερώνης: Για μας τα σχολεία δεν είναι «ντουβάρια» είναι μονάδες εκπαίδευσης

 

 

(Φωτογραφία από τον χθεσινό αγιασμό και τα εγκαίνια το 2005 του Νηπιαγωγείου Άνω Μεράς)
 
Την διαφορά μεταξύ των προτεραιοτήτων του Χρήστου Βερώνη και του σημερινού δημάρχου αναδεικνύει σε ανάρτηση του ο υποψήφιος δήμαρχος επί δημαρχίας του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες υποδομές στο νησί μεταξύ των οποίων και πολλά νέα σχολεία. Η λέξη "ντουβάρια" την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Κουκάς στην διάρκεια του αγιασμού στο 2ο δημοτικό για να περιγράψει τις σχολικές μονάδες στάθηκε αφορμή για την σημερινή ανάρτηση του Χρήστου Βερώνη ο οποίος αναφέρεται και στην σημερινή έλλειψη σχολικών αιθουσών η οποία έχει φέρει πολλούς γονείς σε απόγνωση.
 
Την  ανάρτηση συνοδεύουν και φωτογραφίες από την θεμελίωση του 2ου δημοτικού στον Πετεινάρο και τα εγκαίνια του νηπιαγωγείου της Άνω Μεράς επί δημαρχίας του Χρήστου Βερώνη το 2006 και το 2005 αντίστοιχα. 
 
Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του κ. Βερώνη:  
 
"Με ιδιαίτερη έκπληξη ακούσαμε χθες τον απερχόμενο δήμαρχο στους αγιασμούς απευθυνόμενους προς τους γονείς να αναφέρεται στις κτηριακές υποδομές των σχολείων, κατονομάζοντάς τις απαξιωτικά «ντουβάρια». Σχολικές μονάδες που αν δεν υπήρχαν, θα είχαν μείνει εκτός σχολείων χιλιάδες παιδιά. Κάτι που κινδυνεύει να γίνει σήμερα με την αδράνεια της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει νέες αίθουσες σε σχολικά κτήρια που το έχουν ανάγκη. Αυτά όμως αποτελούν προτεραιότητες ανθρώπων που αντιλαμβάνονται τις βασικές ανάγκες της κοινωνίας.  
 
Όσο για τις προτεραιότητες του απερχόμενου δημάρχου, τις επισημαίνουν οι γονείς και τις ανέφερε και ο λυκειάρχης στον αγιασμό. Από τις αρχές του χρόνου έχει  ενημερωθεί για την αναγκαιότητα αιθουσών στο Λύκειο και σήμερα τα παιδιά μπήκαν και πάλι στις τάξεις στοιβαγμένα και άλλα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός λόγω υπεράριθμων τμημάτων. 
 
Όταν χτίζεις ένα σχολείο κλείνεις μια φυλακή είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ.  Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία διοίκηση που δεν έβαλε ούτε το ένα τούβλο πάνω στο άλλο 9 ολόκληρα χρόνια της φτωχής από έργα θητείας της. Πιθανόν γιατί δεν έχει ξεχωρίσει ακόμα τις απλές ετήσιες εργασίες που γίνονται σε όλα τα σχολεία του κόσμου από τα σοβαρά έργα πνοής και υποδομής. 
 
Φωτογραφίες από την θεμελίωση του 2ου Δημοτικού στην Αργύραινα το 2006
 

Σε αυτά τα «ντουβάρια» που κατασκευάσαμε και εγκαινιάσαμε τα χρόνια που προηγήθηκαν έχουν μαθητεύσει χιλιάδες παιδιά από το 2005 μέχρι σήμερα που πολλοί από αυτούς είναι ήδη γονείς που πάνε εκεί τα παιδιά τους. Επίσης έχουν περάσει, δεκάδες άξιοι εκπαιδευτικοί που είχαν σαν μοναδικό τους μέλημα την σωστή εκπαίδευση και φροντίδα των μαθητών τους. 
 
Αν δεν υπήρχαν αυτά τα έργα που βρήκατε έτοιμα (και τα οποία για να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις έχει συμβάλλει και ολόκληρη η μυκονιάτικη κοινωνία, όπως στο δεύτερο δημοτικό και η εκκλησία στην Άνω Μερά) θα κάνατε αγιασμό στα φρύγανα και τα παιδιά θα κάναν μάθημα στην Τήνο, όπως παλιά. 
 
Εγκαίνια στο νηπιαγωγείο Άνω Μεράς το 2006
 
 
Αυτά τα έργα που δεν έχετε μάθει να τα εκτιμάτε, εμείς θα τα συνεχίσουμε και πάλι από τις 9 Οκτωβρίου και για τα επόμενα χρόνια. Γιατί έχουμε μάθει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του τόπου μας και της κοινωνίας και να δίνουμε προτεραιότητα και λύσεις σε αυτές, όσο δύσκολο κι αν είναι και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Κάτι που δυστυχώς η διοίκηση σας απέδειξε ότι δεν μπορεί να κάνει, αφήνοντας το νησί ουραγό στα έργα. Εξ ου και τα σημερινά αποτελέσματα. 
 
Με στόχο πάντοτε την διευκόλυνση της εκπαίδευσης και με την πεποίθηση ότι η παιδεία αποτελεί τον δεύτερο ήλιο για τους ανθρώπους, όπως έλεγε ο Πλάτωνας, η κατασκευή νέου ΕΠΑΛ αποτελεί για μας προτεραιότητα όπως και η κατασκευή Λυκείου στην Άνω Μερά μεταξύ άλλων σύγχρονων εκπαιδευτικών και στεγαστικών εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μαθητών και καθηγητών σε όλες τις βαθμίδες, τα επόμενα χρόνια.
 
Αυτή είναι η διαφορά μας κ. Κουκά. Εμείς επιμένουμε στις υποδομές. Η κοινωνία από μας βρήκε έργα. Από εσάς θα παραλάβει απλά βαμμένα «ντουβάρια». 
 
*Φωτογραφίες από την θεμελίωση του 2ου Δημοτικού Σχολείου στον Πετεινάρο το 2006 και του Νηπιαγωγείου της Άνω Μεράς το 2005.

Η παιδεία αποτελούσε προτεραιότητά μας από τα πρώτα χρόνια της διοίκησής μας, όταν είμασταν στην ηλικία σας και μέχρι το τέλος της θητείας μας κατασκευάσαμε και επεκτείναμε συνολικά 9 σχολεία,  2ο Δημοτικό (πετεινάρος), Λύκειο (πετεινάρος), Δημοτικό Άνω Μεράς και Νηπιαγωγείο Άνω Μεράς και επεκτείναμε και αναβαθμίσαμε με νέες αίθουσες και χώρους αθλοπαιδιών νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και το δημοτικό σχολείο της χώρας".