Παρουσίαση βιβλίου «Τα “γύφτικα” της Οξωμεριάς Τήνου. Σιδηρουργεία και σιδηρουργοί στο 19ο και 20ό αιώνα»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και η Αδελφότης των Τηνίων Εν Αθήναις παρουσιάζουν το βιβλίου του Αλέκου Ε. Φλωράκη «Τα “γύφτικα” της Οξωμεριάς Τήνου. Σιδηρουργεία και σιδηρουργοί στο 19ο και 20ό αιώνα»
Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, ώρα 18.30, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου).
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Ευάγγελος Καραμανές
Διευθύνων του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Κώστας Αλεξόπουλος
Συγγραφέας
Ανδρέας Λαπούρτας
Αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ
Θα ακολουθήσει προβολή του ημίωρου ντοκιμαντέρ «Μνήμες πυρός και σιδήρου: Δημήτρης Χατζής, Τήνος» (παραγωγή: ΕΡΤ-2006, σκηνοθεσία: Στράτος Στασινός)
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στα πολυτεχνικά χωριά της Οξωμεριάς Τήνου κυρίαρχη θέση κατέχει, όπως είναι γνωστό, η ενάσκηση της «λιθοξοΐας» (λατόμηση, μαρμαροτεχνία, γλυπτική). Σε συνάρτηση με αυτήν, σημαντική ανάπτυξη γνώρισε επίσης η οικοδομική, η ξυλουργική και η επιπλοποιία, ενώ ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η ναυτιλιακή δραστηριότητα.
Τις ανάγκες σε εργαλεία όλων των παραπάνω μεταποιητικών τεχνικών κάλυπταν επιτόπιοι ειδικευμένοι σιδηρουργοί («γύφτοι»).
Οι μορφές της απασχόλησής τους, κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: σε σιδηρουργεία μέσα στο χωριό, σε εργαζόμενους μόνιμα στο χώρο του λατομείου και σε περιοδικά απασχολούμενους ή πλανόδιους.
Περισσότερα εδώ