Επιστολή τελεσίγραφο στους Δήμους για τα αδέσποτα από την Πανελλαδική Φιλοζωϊκή Ομοσπονδία

Επιστολή τελεσίγραφο στους Δήμους για τα αδέσποτα από την Πανελλαδική Φιλοζωϊκή Ομοσπονδία

 

 

Την  πρόθεσή της να στραφεί εναντίων των Δήμων που δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές του Νόμου απέναντι στα αδέσποτα ζώα κοινοποίησε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Σε επιστολή που απέστειλε στους Ο.Τ.Α. με κοινοποίηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, τον Αναπληρωτή κ. Χαρακόπουλο και την Διεύθυνση του Κ.Α.Φ.Ε. του ΥΠΑΑΤ ζητά την εφαρμογή του νόμου για τα αδέσποτα και την συμμόρφωση των Δήμων σε αυτήν, «άλλως θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να στραφούμε εναντίον του Δήμου σας με κάθε νόμιμο εξώδικο ή ένδικο μέσο προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος».

Παράλληλα θέτει και τους πολίτες προ των ευθυνών τους απέναντι στα ζώα που αρχικά φροντίζουν και στην συνέχεια αφήνουν στους δρόμους, πολλαπλασιάζοντας τα αδέσποτα και επιζητώντας στην συνέχεια την εξαφάνισή τους μέσα σε μπουντρούμια-κελιά των δημοτικών κυνοκομείων.

Δυστυχώς για την Μύκονο,η λέξη κυνοκομείο είναι ακόμη άγνωστη για τον Δήμο, όπως και η ουσιαστική πολιτική για τα αδέσποτα.

Ακολυθεί αναλυτικά η επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας:

Αξιότιμοι κύριοι,

Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 9 «Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς» του Ν. 4039/2012 αρμοδιότητά σας είναι να φροντίζετε για τις έγκαιρες επανεντάξεις των ζώων που έχουν αποθεραπευθεί στις περιοχές από όπου περισυλλέχθηκαν προκειμένου να μην «δημιουργούνται» ασυλοποιημένα ζώα, καθώς επίσης και  η ενημέρωση των δημοτών σας για τη φύση και το ρόλο των δημοτικών καταφυγίων, και ότι αυτή δεν είναι η μόνιμη απομάκρυνση από τους δρόμους της πόλης και ο μόνιμος εγκλεισμός τους, αλλά η εφαρμογή του νόμου με σκοπό την επαναφορά τους στο αστικό περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να συμβιώνουν όλοι αρμονικά.

 

Αυτό σημαίνει χρονικό διάστημα το μέγιστο 20-30 ημέρες σε περιπτώσεις ασθενών ή τραυματισμένων ζώων και ανάλογα με τις περιστάσεις και την έκθεση των συνεργαζόμενων κτηνιάτρων, και 10-12 ημέρες σε περιπτώσεις υγιών ζώων που εισήλθαν για στείρωση.

 

Παρακαλούμε για τη συμμόρφωσή σας με τα νόμιμα, άλλως θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να στραφούμε εναντίον του Δήμου σας με κάθε νόμιμο εξώδικο ή ένδικο μέσο προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος.

 

Επιπροσθέτως καλούμε   την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (Κ.Α.Φ.Ε) να αποστείλει διευκρινιστική του νόμου επιστολή  προς κάθε αρμόδια αρχή, ώστε να σταματήσει  η παράνομη ασυλοποίηση ζώων και να προτρέψει αυτήν για συνεχή  ενημέρωση των πολιτών μη εγκατάλειψης των ζώων  συντροφιάς και  μέριμνας  για την στείρωσή  τους.

 

Είναι  άκρως υποκριτικό και παράλογο ο πολίτης-κηδεμόνας ζώου, που  σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται  για  την ύπαρξη  αδέσποτων, να  δυσανασχετεί  με αυτά και να επιζητεί την εξαφάνισή τους μέσα στα « μπουντρούμια –κελιά»  των δημοτικών κυνοκομείων.