Καταγγελία κατά του δημάρχου Μυκόνου για παράτυπες μεταδημοτεύσεις

Καταγγελία κατά του δημάρχου Μυκόνου για παράτυπες μεταδημοτεύσεις

 

 

 

Ελεγχος εγγράφων για μεταδημοτεύσεις πριν από τις εκλογές του 2019 και του 2023 ● Tι ορίζει ο νόμος για τη μεταδημότευση, πώς ολοκληρώθηκαν με fast track διαδικασίες το 2019 και συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο το 2023.
 
Πολλά τα ερωτηματικά που εγείρονται σχετικά με τον τρόπο που γίνονται οι μεταδημοτεύσεις στο Δήμο της Μυκόνου αλλά και τον αυξανόμενο αριθμό τους ενόψει τις χρονιές των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο νόμος είναι σαφής σχετικά με τις διαδικασίες, ωστόσο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας των συντακών, μιλά για διαδικασίες fast track που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα άνοιξε με τις καταγγελίες του πρώην δημάρχου και αρχηγού της αντιπολίτευσης Χρήστου Βερώνη, του οποίου απαγορεύθηκε η πρόσβαση στα στοιχεία και έστειλε το θέμα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία και θα πραγματοποιήσει ελέγχους. 
 
Αναλυτικά το άρθρο της efsyn: 
 
Από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα ελεγχθούν οι καταγγελίες για παράτυπες μεταδημοτεύσεις στον Δήμο Μυκόνου, που φέρουν την υπογραφή του νυν δημάρχου, Κωνσταντίνου Κουκά, πριν από τις εκλογές τόσο του 2019 όσο και τις επικείμενες του 2023. Τη σχετική αναφορά στην ανεξάρτητη αρχή υπέβαλε ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βερώνης, που ήταν ο κύριος αντίπαλος του Κ. Κουκά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
 
Τότε, στον πρώτο γύρο, ο κ. Βερώνης και η παράταξή του («Μύκονος Πρώτη Ξανά») είχε λάβει 46,31% των ψήφων έναντι 40,43% του Κ. Κουκά. Ομως στον δεύτερο γύρο ο Κ. Κουκάς επικράτησε με 3.087 ψήφους έναντι 2.792 του Χρήστου Βερώνη. Η πολύ μικρή διαφορά των ψήφων και το γεγονός ότι οι καταγγελλόμενες ως παράνομες μεταδημοτεύσεις έγιναν κατά κύριο λόγο πριν από τις εκλογές του 2019 εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη μεθόδευσή τους.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την αναφορά, το 2018 έγιναν 184 μεταδημοτεύσεις στον Δήμο Μυκόνου, ενώ το 2019, και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι μεταδημοτεύσεις έφτασαν τις 346! Ενδιαφέρον έχουν και οι αριθμοί των επόμενων ετών: μόνο 41 μεταδημοτεύσεις το 2020 και 70 το 2021 (χρονιές χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις) αλλά 106 το 2022 (έναν χρόνο πριν από τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές) και 243 (!) μέχρι στιγμής το 2023.
Αντικείμενο ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα αποτελέσει ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι μεταδημοτεύσεις, ο οποίος δεν συνάδει με τα οριζόμενα από τον νόμο. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» (Γ. Σουλιώτης, 3/8/2023, «Μύκονος: Καταγγελίες για περίεργες μεταδημοτεύσεις»), πολλές μεταδημοτεύσεις πραγματοποιήθηκαν με μοναδικό δικαιολογητικό μια ιδιωτική βεβαίωση (βεβαίωση φιλοξενίας και απασχόλησης) που συνέταξε και χορήγησε στους ενδιαφερόμενους ο εργοδότης τους. Οι περισσότερες βεβαιώσεις φέρουν την ίδια ημερομηνία, λες και εκδόθηκαν σωρηδόν, ενώ οι αιτούντες φέρονται να είναι εργαζόμενοι σε γνωστά beach bars του νησιού, δηλαδή εποχικοί απασχολούμενοι, που εμφανίζονται να διαμένουν στην ίδια περιοχή (Ανω Μερά) του νησιού. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι αιτούντες εξουσιοδότησαν το ίδιο άτομο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, και μάλιστα την ίδια μέρα.
 
Αυτά ήταν αρκετά στον δήμαρχο Κ. Κουκά να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του εγκρίνοντας τις μεταδημοτεύσεις και αδιαφορώντας για το τι προβλέπει ο νόμος: ότι δηλαδή η μεταδημότευση προϋποθέτει διετή μόνιμη κατοικία του ενδιαφερομένου στον δήμο όπου επιθυμεί να μεταδημοτεύσει, η οποία αποδεικνύεται από συγκεκριμένα δικαιολογητικά (αντίγραφο εκκαθαριστικού από τη ΔΟΥ ή λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή δικαιολογητικά με αντίστοιχη νομική ισχύ). Αρνείται, δε, να παράσχει στοιχεία στον πρώην δήμαρχο, επικαλούμενος λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Τους ισχυρισμούς αυτούς, βέβαια, δεν θα μπορέσει να τους επικαλεστεί ενώπιον της ανεξάρτητης αρχής.
 
Η υπόθεση εγείρει και άλλα ερωτήματα. Θα στηρίξει η Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές ένα πρόσωπο που ελέγχεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας; Πόσω μάλλον όταν είναι πρόσφατη η απομάκρυνση του Γ. Πατούλη για το ζεϊμπέκικο την ώρα που η κυβέρνηση έδινε μάχη με τις φωτιές και ενώ το μέγαρο Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο να δείξει μηδενική ανοχή στα γνωστά beach bars που καταπατούν παραλίες σε βάρος των πολιτών. Ο κύριος Κουκάς θα μείνει στο απυρόβλητο;
 
πηγή: efsyn.gr