Όταν τα λύματα τρέχουν, τότε τα μικρόβια στήνουν χορό!

Όταν τα λύματα τρέχουν, τότε τα μικρόβια στήνουν χορό!

 

 

 

κεντρική φωτό via sciencephoto.com
 
Αυτό που συνέβη αρχές Αυγούστου στο γιαλό της Μυκόνου ήταν ανεπίτρεπτο. Οι απαράδεκτες εικόνες πλημμυρισμένου γιαλού με λύματα έδωσαν το πιο δυνατό χτύπημα σε ένα νησί που φέτος βάλλεται από παντού. Τα παράπονα όλων περί "στοχοποίησης" του νησιού είναι πολλά. Μήπως κάποιοι δίνουν δικαιώματα προς αυτή την κατεύθυνση; 
 
Η λογική ότι φταίνε πάντα οι άλλοι δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες του. Απλά κουκουλώνει για άλλη μία φορά το πρόβλημα. Και το πρόβλημα δημιουργείται εδώ. Και δυστυχώς δεν είναι ένα. Είναι πολλά. 
 
Η συσσώρευση των προβλημάτων που δημιουργούνται σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων σε ένα νησί που συνεχώς αναπτύσσεται άναρχα και χωρίς κανόνες φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα.
 
Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι η οικολογική βόμβα που απειλεί το νησί σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στα λύματα. Το περιβάλλον της Μυκόνου δοκιμάζεται καθημερινά, υποβαθμίζεται και αλλάζει. Αλλά ας μείνουμε στα λύματα που αποτέλεσαν και την αιχμή του δόρατος τις ημέρες αυτές. 
 
Το ζήτημα της υπερχείλισης των λυμάτων δεν είναι κάτι καινούριο. Και δεν προέκυψε μέσα σε ένα βράδυ. Ούτε πρόκειται για ένα άλυτο πρόβλημα. Άλλωστε για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις αρκεί να θέλεις να τις δεις και να τις θέσεις σε εφαρμογή.
 
Χρόνια ολόκληρα το πρόβλημα στην Μεγάλη Άμμο. Άλυτο θέμα η αποχέτευση στην Άνω Μερά. Επαναλαμβανόμενες οι υπερχειλίσεις στην Αλεόμαντρα…
 
Ο γιαλός ήταν το κερασάκι σε μία τούρτα που κανείς δεν θα ήθελε να την έχει στον τραπέζι του. Πόσο μάλλον ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. 
 
Για το τι συνέβη στη χώρα, διαβάζουμε, αντικρουόμενες απόψεις. Από τη μία ότι υπήρξε υπερχείλιση λόγω πτώσης της τάσης του ρεύματος. Από την άλλη ότι φταίνε οι επιχειρηματίες αλλά και οι τουρίστες που ρίχνουν μέσα στις αποχετεύσεις τα πάντα! Από λάδια μέχρι πάμπερς…. Ποιο ήταν τελικά το πρόβλημα; Όπως και ποια είναι τα προβλήματα στην Αλεόμαντρα, και στην Άνω Μερά.
 
Για κάποιους φταίνε "οι θεσμοί". Και σαφώς φταίνε οι θεσμοί, διότι οι θεσμοί εκπροσωπούνται από πρόσωπα! 
 
Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι κάποιοι δεν είναι ευαισθητοποιημένοι, δεν σέβονται ή δεν γνωρίζουν… ποια είναι η μέριμνα του Δήμου απέναντι σε αυτό; Κάθε πότε γίνεται καθαρισμός των φρεατίων; 
 
Από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σοβαρός καθαρισμός έγινε μία φορά τα τελευταία δέκα χρόνια όταν ξαναπαρατηρήθηκε αντίστοιχο φαινόμενο στην περιοχή του Ναυτικού Μουσείου, όπου αλλάχθηκαν και κάποιοι σωλήνες!  Έκτοτε στο σημείο δεν ξαναπατηρήθηκε πρόβλημα, ούτε όμως υπήρξε και κάποια επίσημη ενημέρωση μέχρι σήμερα για συντηρήσεις σε άλλες περιοχές. 
 
Ποια είναι λοιπόν η μέριμνα απέναντι σε ένα γνωστό πρόβλημα που υπάρχει στον παραδοσιακό οικισμό; 
 
Ποια είναι η μέριμνα απέναντι στο πρόβλημα που υπάρχει στην Αλεόμαντρα και στην Μεγάλη Άμμο; Και τι γίνεται στην Ανω Μερά, όπου το μισό νησί είναι χωρίς αποχετευτικό δίκτυο; 
 
Βλάβες υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Όμως ο καθαρισμός των φρεατίων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα πριν την έναρξη κάθε σεζόν. Όπως πρέπει να καθαρίζονται τα φρεάτια των ομβρίων ώστε να μην πλημμυρίζει η χώρα με την πρώτη βροχή, έτσι πρέπει να καθαρίζονται ανά περιοχή και τα φρεάτια των λυμάτων για να προληφθούν τυχόν τέτοια φαινόμενα το καλοκαίρι. Διότι αυτά που βγήκαν μέσα από τα φρεάτια, δεν έπεσαν χθες. 
 
Ας μην τα ρίχνουμε λοιπόν όλα στους επιχειρηματίες και στους πολίτες. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν αλλά κυρίως οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν συσταθεί όχι μόνο για να εισπράττουν αλλά και για επενδύουν και να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες πρόληψης υπέρ των πολιτών. 
 
Διότι εκεί φαίνεται το ενδιαφέρον, η μέριμνα και η ικανότητα της εκάστοτε διοίκησης. Στο σχεδιάζειν, το συντηρείν και το προλαμβάνειν και όχι μόνο στο τρέχει για να "μαζεύειν". 
 
Όσο για τη ρύπανση που προκαλείται στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον; Τα νερά μπορεί να στεγνώνουν. Όμως τα μικρόβια κάνουν πάρτι και αυτά κανείς δεν μπορεί να τα μαζέψει!..
 
Μία ανάλυση υδάτων και άμμου εκεί που έχουν πέσει, θα ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί κάθε φορά που υπάρχουν υπερχειλίσεις. Διότι, ότι δεν φαίνεται, δεν πάει να πει ότι δεν υπάρχει.  
 
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους ασχολούνται με την τέχνη του αποπροσανατολισμού και της προπαγάνδας, αντί με τα γεγονότα και την ουσία.