(δείτε το video) Συστηματικές μεταδημοτεύσεις αμφίβολης νομιμότητας καταγγέλλει ο Χρήστος Βερώνης

(δείτε το video) Συστηματικές μεταδημοτεύσεις αμφίβολης νομιμότητας καταγγέλλει ο Χρήστος Βερώνης

 

 

 

Με επιστολή προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας πριν από λίγες μέρες, ο πρώην δήμαρχος Μυκόνου και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Βερώνης καταγγέλλει σωρεία αμφίβολης νομιμότητας μεταδημοτεύσεων στο νησί.
 
Όπως τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κύριος Βερώνης, «έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο από τις προηγούμενες εκλογές μιας σωρείας συστηματικών μεταδημοτεύσεων εποχικών υπαλλήλων μεγάλων παραλιακών καταστημάτων, όπου κατά κανόνα οι εποχικοί υπάλληλοι δεν πληρούν τα κριτήρια. Είχαμε και τότε καταγγελίες αλλά και τώρα ότι γίνονται τέτοιες συστηματικές μεταδημοτεύεσεις».
 
Ο πρώην δήμαρχος υποστηρίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπάλληλοι καταστημάτων εστίασης του νησιού που ζητούν να εγγραφούν στα δημοτολόγια της Μυκόνου, δεν πληρούν τα κριτήρια, ενώ δεν ακολουθούνται ούτε οι προβλεπόμενες διαδικασίες. 
 
Για να γίνει κάποια μεταδημότευση πρέπει αυτός που μεταδημοτεύεται δύο χρόνια μόνιμος κάτοικος και να έχει δυο χρόνια μόνιμη κατοικία. Και όχι με βεβαιώσεις τρίτων προσώπων.
 
Από έγγραφα που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ για την περίοδο 2019 προκύπτει ότι οι μεταδημοτεύεσεις έγιναν όχι με βάση τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, αλλά με βάση ιδιωτικές βεβαιώσεις εργοδοτών οι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα έχουν εκδοθεί την ίδια ακριβώς ημερομηνία. Μία ακόμα σύμπτωση είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι έχουν εξουσιοδοτήσει το ίδιο πρόσωπο προκειμένου να καταθέσει αίτηση μεταδημότευσης, ενώ το γνήσιο της υπογραφής τους έχει βεβαιώσει ο ίδιος υπάλληλος του λιμενικού. 
 
Ο Χρήστος Βερώνης καταγγέλλει ότι δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση στα στοιχεία στα διακιολογητικά και αναγκάστηκε να πάρειμ εισαγγελική παραγγελία και παραταύτα αρνούνται και προς το έγγραφο της εισαγγελίας. Όπως αναφέρει ο κ. Βερώνης «προσφύγαμε λόγω όλων αυτών, στην εθνική αρχή διαφάνειας έτσι ώστε να υπάρξει έλεγχος».
 
Ο ΣΚΑΙ επικοινώνησε με την δημοτική αρχή του νησιού η οποία διευκρίνησε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως μεμπτό σημείο στην υπόθεση «πρόκειται για ένα άνευ αντικειμένου επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Οι ίδιες καταγγελίες έχουν διατυπωθεί και το 2019. Όλοι οι φάκελοι των μεταδημοτεύσεων ελέγχθησαν και ουδέν προέκυψε. Τα στοιχεία που ζητάει ο κύριος Βερώνης δεν μπορούν να του δοθούν γιατί τίθεται θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων». 
 
Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. 
Όπως επεσήμανε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ φαίνεται ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο σημερινό γιατί ανάλογες καταγγελίες γίνονται κάθε φορά παραμονές δημοτικών εκλογών επισημαίνοντας «αυτό που καταγράφεται θα μπορούσε να ονομαστεί “ο εκλογικός κύκλος των μεταδημοτεύσεων”. Για κάποιο λόγο που μένει να εξηγηθεί, τις χρονιές όπου υπάρχουν εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση καταγράφεται μία αύξηση του αριθμού των μεταδημοτεύσεων».
 
Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ παρέθεσε ενδεικτικά και κάποια στοιχεία «το 2018 υπήρξαν 184 μεταδημοτεύσεις στο νησί, το 2019 έτος οπότε και πραγματοποιήθηκαν αυτοδιοικητές εκλογές ο αριθμός τους ανέβηκε στις 346, το 2020 έπεσαν σε μόλις 40, το 2021 σε 70, ενώ φέτος από την αρχή του χρόνου έχουν ολοκληρωθεί 243 μεταδημοτεύσεις». Όπως ακούστηκε και στο βίντεο παρόμοιες καταγγελίες είχαν ερευνηθεί και το 2019 χωρίς να προκύψουν νεότερα στοιχεία και εξελίξεις επί της υπόθεσης αυτής.