Το ερευνητικό του έργο παρουσίασε το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στην Μασσαλία

Το ερευνητικό του έργο παρουσίασε το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στην Μασσαλία

 

 

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Μασσαλία της Γαλλίας, έλαβε χώρα το 40ο επιστημονικό συνέδριο CIESM, κατά το οποίο το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα του ερευνητικού του έργου στο Αιγαίο.


 Το CIESM (Commission Internationale pour l'Exploration Scientifique de la Méditerranée – Διεθνής Επιτροπή για την Επιστημονική Διερεύνηση της Μεσογείου) δημιουργήθηκε το 1910 και αποτελεί ένα δίκτυο που ασχολείται αποκλειστικά με την θαλάσσια έρευνα στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα.
Την προηγούμενη εβδομάδα περισσότεροι από 5000 επιστήμονες από τους κύριους ερευνητικούς φορείς απ΄ όλη την Μεσόγειο, συναντήθηκαν για 5 ημέρες στη Μασσαλία οπού μέσω ομάδων εργασίας και ειδικών συνεδρίων παρουσίασαν το πιο πρόσφατο ερευνητικό έργο τους, ανταλλάσσοντας πολύτιμη εμπειρία και γνώση.


 Η πενταμελής ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», με επικεφαλής την Αναστασία Μήλιου, παρουσίασε 7 επιστημονικές ανακοινώσεις, που είναι αποτέλεσμα της πολύ επίπεδης έρευνας και δράσης προστασίας που υλοποιεί στο Αιγαίο. Οι ανακοινώσεις αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας όπως: η αλιευτική παραγωγή και διαχείριση στο ανατολικό Αιγαίο, οι συγκεντρώσεις μικροσκοπικών ινών πλαστικού στις ελληνικές θάλασσες, η φωτο ταυτοποίηση δελφινιών, καθώς και η ανησυχητική ανάπτυξη εισβολικών ειδών (όπως το φύκος Caulerpa racemosa) και του τρόπου που επηρεάζουν τα λιβάδια της  Ποσειδωνίας.


Στόχος του «Αρχιπελάγους» είναι να φέρνει με κάθε ευκαιρία το σπάνιο φυσικό πλούτο του Αιγαίου και την ανάγκη προστασίας του στο χάρτη της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, αλλά παράλληλα να διαμορφώνει τα αποτελέσματα των ερευνών του, σε δράσεις ανάπτυξης που αξιοποιούν το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, το φυσικό μας περιβάλλον, και ιδίως τη μοναδική φύση των θαλασσών μας.