Αποκάλυψη - σοκ για τους καπνιστές στην Ελλάδα - Γιατί οι Ελληνες καπνίζουν και γιατί δεν το κόβουν

Αποκάλυψη - σοκ για τους καπνιστές στην Ελλάδα - Γιατί οι Ελληνες καπνίζουν και γιατί δεν το κόβουν

 

 

 

 
Αποκαλυπτικά στοιχεία για καπνιστές, μη καπνιστές αλλά και όσους έχουν κόψει το τσιγάρο, φέρνει στο φως διαδικτυακή έρευνα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "ΑΚΟΣ". Η έρευνα είχε ως στόχο να χαρτογραφήσει το προφίλ των καπνιστών, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αρχίζουν το κάπνισμα, τους παράγοντες που θα τους οδηγούσαν στη διακοπή αυτής της συνήθειας αλλά και τη στάση των πολιτών απέναντι στον αντικαπνιστικό νόμο.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα οποία παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο της ΑΚΟΣ Δρ. Δ. Κατσώχη, σε επιστημονική εκδήλωση στην Αθήνα, οι περισσότεροι αρχίζουν το κάπνισμα παρασυρόμενοι από φίλους αλλά και γιατί, απ΄ ότι φαίνεται, είναι ακόμα στη μόδα.
 
Καπνίζουν γιατί είναι ακόμα στη μόδα και για να ξεχάσουν τα προβλήματα τους
Συγκεκριμένα , στο ερώτημα για το λόγο που άρχισαν να καπνίζουν, άνδρες (57%) και γυναίκες (28,6%) προτάσσουν το επιχείρημα ότι παρασύρθηκαν από το φιλικό τους περιβάλλον. Αν σε αυτό το ποσοστό συνυπολογισθούν και όσοι από τους ερωτηθέντες (άνδρες 17% και γυναίκες 16,1%) απάντησαν ότι άρχισαν να καπνίζουν λόγω μόδας, «φαίνεται ο καθοριστικός παράγοντας της κοινωνικής συνθήκης που όχι μόνο νομιμοποιεί αλλά και ενθαρρύνει -πολύ περισσότερο παλαιότερα- την καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος» τονίζουν οι ερευνητές.
 
Στην ίδια ερώτηση ως πιθανοί λόγοι έναρξης του καπνίσματος αναφέρονται οι συναισθηματικοί, σε υψηλό ποσοστό από τις γυναίκες (23,7%) ενώ οι άνδρες συγκεντρώνουν μόλις έναν 7,5%. Ένα ποσοστό 33,5% στις γυναίκες-20% αντίστοιχα στους άνδρες- δηλώνει ότι άρχισε το κάπνισμα τυχαία.
 
Ο σημαντικότερος λόγος που τα δύο φύλα εξακολουθούν να καπνίζουν είναι η ευχαρίστηση (36,5% των ανδρών του δείγματος και 34,3% των γυναικών). Ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών που αγγίζει το 25% ( γυναίκες μόλις 12% ) αναγνωρίζει ότι καπνίζει λόγω εξάρτησης σε αντίθεση με τις γυναίκες που προτάσσουν την ψυχολογική ανάγκη (16,6%) με μόνο το 6,5% των ανδρών να κάνουν αντίστοιχη επιλογή. Σημαντικό ποσοστό γυναικών (20,7%) αλλά και ανδρών (16%) το αποδίδει στη συνήθεια.
 
Η «απόφαση» και λόγοι υγείας οδηγούν συνήθως άνδρες και γυναίκες στη διακοπή του καπνίσματος
 
Οι καπνιστές οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα ήταν συστηματικοί καπνιστές δηλ. κατανάλωναν από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και πάνω, σε ποσοστό περίπου 90%, γεγονός που καταδεικνύει τον εθισμό τους στο τσιγάρο με κύρια αιτία, όπως αναφέρουν, το στρες.
 
Ως σημαντικότερο κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος, οι ερωτηθέντες αναφέρουν την εσωτερική απόφαση, οι γυναίκες σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (50,4%) απ' ότι οι άνδρες (25,5%). Σημαντικό είναι το ποσοστό των ανδρών που απάντησαν στην ερώτηση αν θα διέκοπταν το κάπνισμα λόγω ασθένειας (35,5%) ή κατόπιν ιατρικής συμβουλής (27%) με τις γυναίκες να συγκεντρώνουν αντίστοιχα (27,5% και 13,9%). Αναφορικά με το κίνητρο που ώθησε τελικά τους συμμετέχοντες στην έρευνα να διακόψουν το κάπνισμα, οι πρώην καπνιστές αναφέρουν σε συντριπτικό ποσοστό την ιατρική συμβουλή (45,7%) ενώ μόνο ένα 11,4% των ερωτηθέντων διέκοψε το κάπνισμα μετά από απόφαση που έλαβε.
 
 
Διαβάστε περισσότερα στην imerisia.gr