Σημαντική δωρεά: 38 ζωγραφικά έργα του Αριστοτέλη Βασιλικιώτη δώρισε η κόρη του σπουδαίου καλλιτέχνη στην ΚΔΕΠΠΑΜ

Σημαντική δωρεά: 38 ζωγραφικά έργα του Αριστοτέλη Βασιλικιώτη δώρισε η κόρη του σπουδαίου καλλιτέχνη στην ΚΔΕΠΠΑΜ

 

 

 

Την Δευτέρα 12 Ιουνίου,εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση "Αριστοτέλης Βασιλικιώτης: Απρόσμενες αλλαγές πορείας". Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνεια και της μόνιμης έκθεσης «Αριστοτέλης Βασιλικιώτης: 1902-1972» στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ.
 
Σε αυτή παρουσιάζεται το σύνολο σχεδόν από τα 38 ζωγραφικά έργα, που γενναιόδωρα δώρισε η κόρη του καλλιτέχνη, Αμαρυλλίς (Μαρία) Βασιλικιώτη-Weiler στην ΚΔΕΠΠΑΜ, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους του νησιού να γνωρίσουν ευρύτερα το πολύπλευρο έργο του πατέρας της.
 
Στα έργα της δωρεάς, πέρα από την αγάπη του για τη Μύκονο και τις ομορφιές της, κρύβεται το εικαστικό του σχόλιο για την ανάπτυξη του τουρισμού. Οι «Τουρίστες στο γιαλό της Μυκόνου, στα «Μαγαζάκια με τα σουβενίρ» αποτυπώνονται ξέχωρα από τους ντόπιους και τις δραστηριότητές τους, ξέχωρα από τα ειδυλλιακά τοπία του νησιού. Αποτελούν τη νέα πραγματικότητα της δεκαετίας του ’60 και του ’70, την οποία ο Βασιλικιώτης απέδωσε με διεισδυτική ματιά στους πίνακές του, όπως ακριβώς έκανε στα χρόνια της νεότητάς του, όταν ζούσε στην Αιθιοπία. Πρόκειται για μια εικόνα της Μυκόνου σε μετασχηματισμό, με τη μαεστρία ενός προικισμένου καλλιτέχνη, που την αγάπησε με την ίδια θέρμη που κι εκείνη τον αγκάλιασε.
 
Η έκθεση φιλοξενήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 σε αίθουσα του Τελλόγλειου Ιδρύματος στην Θεσσαλονίκη.
 
 
.