«Δεν φοβάμαι κανέναν. Να φοβούνται όσοι παραβιάζουν τον νόμο, όσο ψηλά κι αν είναι», δηλώνει ο εισαγγελέας που ανέλαβε να ξηλώσει το «βαθύ κράτος» στην Μύκονο

«Δεν φοβάμαι κανέναν. Να φοβούνται όσοι παραβιάζουν τον νόμο, όσο ψηλά κι αν είναι», δηλώνει ο εισαγγελέας που ανέλαβε να ξηλώσει το «βαθύ κράτος» στην Μύκονο

 

 

«Δεν φοβάμαι κανέναν. Να φοβούνται όσοι παραβιάζουν τον νόμο, όσο ψηλά κι αν είναι», δηλώνει ο εισαγγελέας που ανέλαβε να ξηλώσει το «βαθύ κράτος» στην Μύκονο. Έξι beach bars κατεδαφίζουν αυθαίρετα κτίσματα, για να μη βάλουν λουκέτο.

Αποφασισμένος να εφαρμόσει πλήρως τον νόμο και την τάξη στο Νησί των Ανέμων είναι ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου. Μετά την παραγγελία που του έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, έχει εγκατασταθεί στη Μύκονο από τις αρχές Απριλίου, μαζί με τον αστυνομικό υποδιευθυντή και επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. Nίκο Μπογατίνη, και συντονίζει, ελέγχει και προστατεύει τις Αρχές, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον νόμο σε περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί πολεοδομικές αυθαιρεσίες, καταπάτηση παραλιών, παραβάσεις ηχορύπανσης ή άλλες παράνομες πράξεις.

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε τέτοια έκταση, δηλαδή τέτοια ευρύτατη παραγγελία. Όμως ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς η κατάσταση στην Μύκονο έχει ξεφύγει. Η αυθαιρεσία έχει γίνει καθεστώς σε αυτό το νησί και η Δικαιοσύνη έπρεπε να δείξει ότι δεν ανέχεται αυτά τα πράγματα», δηλώνει ο εισαγγελικός λειτουργός σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews.
 
O άνθρωπος που έχει κάνει να χάσουν τον ύπνο τους όσοι επί δεκαετίες αυθαιρετούν στα νησιά των Κυκλάδων, δημιουργώντας «ένα κράτος εν κράτει», όπως o ίδιος χαρακτηρίζει την ανεπίτρεπτη κατάσταση, έχει βάλει στο στόχαστρο πρωτίστως τις παραβάσεις μεγάλων επιχειρήσεων, που με αυθαίρετες κατασκευές και την ισχύ του χρήματος έχουν αλλοιώσει τα νησιωτικά χαρακτηριστικά της Μυκόνου. «Χρήμα και εκφοβισμός έγιναν ένα ισχυρό δίδυμο, βάζοντας στον “πάγο” τον νόμο. Λοιπόν, αυτό τελείωσε!», διαμηνύει χωρίς περιστροφές.
 
Και τα λόγια του ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου τα κάνει πράξεις. Ήδη στη Μύκονο ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων από ένα κτίσμα 25 τ.μ. στην παραλία Μενσίνη, για το οποίο είχαν εξαντληθεί όλες οι ένδικες διαδικασίες στις οποίες μπορεί να προσφύγει ένας πολίτης.
 
Παράλληλα, συνελήφθη ο υπεύθυνος λειτουργίας του γνωστού καταστήματος εστίασης στην παραλία του Πανόρμου, που μεταφέρθηκε στη Σύρο, ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παραβίαση σφραγίδων και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
 
Νυστέρι και… γιαταγάνι
Σειρά φαίνεται να παίρνει το εμβληματικό κατάστημα εστίασης στην παραλία Ψαρρού, από το οποίο ανεστάλησαν πριν από λίγες ημέρες τρεις διαφορετικές άδειες λειτουργίας, ενώ το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής περί μη εκτέλεσης του υφιστάμενου πρωτοκόλλου κατεδαφίσεως, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατεδάφιση δύο κτιρίων εμβαδού 520 τ.μ. και 40 τ.μ. «Και αυτό θα γίνει σύντομα. Πολύ σύντομα. Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να τα γκρεμίσουν οι ίδιοι. Εάν το κάνουν, θα ακολουθήσει επίσκεψη επιθεωρητή από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να ελεγχθεί εάν πραγματικά γκρεμίστηκαν τα αυθαίρετα. Αν τα γκρέμισαν μόνοι τους, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτά περαιτέρω η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Ελπίζω να αποφασίσουν να εκτελέσουν την κατεδάφιση οι ίδιοι. Να προτιμήσουν το νυστέρι από το γιαταγάνι», προειδοποιεί ο Οδ. Τσορμπατζόγλου.
 
Σε όσους υποστηρίζουν πως όσα διαδραματίζονται στη Μύκονο είναι προεκλογικό πυροτέχνημα, ο έμπειρος εισαγγελέας απαντά κατηγορηματικά πως δεν είναι πιόνι κανενός. «Δεν υπάρχει κάτι που δεν θα τολμήσω. Όταν εφαρμόζω τον νόμο και ασκώ τα καθήκοντά μου, δεν φοβάμαι. Με καλοπληρώνει η πολιτεία για να κάνω τη δουλειά μου και να μη φοβάμαι. Εκείνοι που έχουν να φοβούνται είναι αυτοί που παραβιάζουν τον νόμο, όσο ψηλά κι αν είναι».
 
Παρόλο που φέτος η σεζόν «είναι αφιερωμένη στη Μύκονο», αυθαιρεσίες έχουν εντοπιστεί σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Η εισαγγελική έρευνα εκτείνεται και στον έλεγχο των τεράστιων μειώσεων των προστίμων διατήρησης και ανέγερσης αυθαιρέτων που έχουν επιβληθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις αυθαιρεσίας όπου οι μειώσεις, κατόπιν προσφυγών σε διοικητικά όργανα, ξεπερνούν το 30% του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναζητηθούν οι αιτιολογίες των αρμόδιων διοικητικών οργάνων, τα οποία επίσης έχουν μπει στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα, που έχει διατάξει τον σχηματισμό δικογραφιών.
 
«Αν δεν υπάρχουν αιτιολογίες και αν δεν δικαιολογούνται οι μειώσεις, τότε μιλάμε για παραβάσεις άλλου τύπου. Παραβάσεις καθήκοντος. Όπου θα διαπιστώνεται παραβίαση του νόμου, θα πέφτει βαριά η δαμόκλειος σπάθη στο κεφάλι όποιου τον παραβιάζει σε πολεοδομία, τεχνικές υπηρεσίες, μηχανικούς, σε Αστυνομία και αλλού», λέει αποφασιστικά ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, ο οποίος κάνει λόγο για «δράση, κατά το παρελθόν, κυκλωμάτων με εμπλοκή αστυνομικών στις παρανομίες». Ήδη σχηματίστηκε δικογραφία από τις εσωτερικές υποθέσεις της ΓΑΔΑ σε βάρος αστυνομικού πληροφοριοδότη, που υπηρετούσε στην Μύκονο.
 
Ναυτικό Δίκαιο και Θεολογία
Παρόλο που ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου τα έχει βάλει με ιδιαίτερα ισχυρά συμφέροντα και για τον λόγο αυτό οπλοφορεί, μέχρι σήμερα δεν έχει δεχθεί απειλές από κανέναν. «Δεν φοβάμαι κανέναν. Δεν είμαι εύκολος στόχος», τονίζει. Εκπαιδευμένος εθνοφύλακας, πρώην καπετάνιος του Εμπορικού Ναυτικού, ο Οδ. Τσορμπατζόγλου είναι πολυμαθής, κάτι το οποίο επιδιώκει για να υπηρετεί όσο πιο σωστά γίνεται το λειτούργημά του, όπως υποστηρίζει.
 
Ειδικευμένος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα θέματα ναυτικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου, ακολούθησε μια ασυνήθιστη πορεία. Αντιπροσώπευσε τη χώρα μας στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες το διάστημα 2008-2012, ενώ οι ικανότητές του δεν περιορίζονται μόνο στα δικαστικά του καθήκοντα.
 
Κάτοχος πτυχίου Θεολογίας και υποψήφιος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, εξειδικεύεται στα ευαίσθητα ζητήματα του Ισλάμ, παρακολουθώντας την εισαγωγική κατεύθυνση των μουσουλμανικών σπουδών στο ΑΠΘ. Από το ίδιο πανεπιστήμιο κατέχει μεταπτυχιακό Νομικής, ενώ στο άμεσο μέλλον θα του απονεμηθεί μεταπτυχιακός τίτλος επί θεμάτων θρησκείας, γεωπολιτικής και ασφάλειας της ανωτέρω θεολογικής σχολής.
 
Διαβάστε περισσότερα στο enikos.gr