Απόκτησε τη συνήθεια της δράσης

Απόκτησε τη συνήθεια της δράσης

 

"Σοφία είναι να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, ικανότητα είναι να ξέρεις πως να το κάνεις και αρετή είναι να το κάνεις", έλεγε ο Ντέιβιντ Σταρ Τζορνταν.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε μια πιο ευτυχισμένη, πλούσια και ουσιαστική ζωή. Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε.

 

Έχω ακούσει πολλούς ομιλητές να λένε προσπαθώντας να εμψυχωσουν το κοινό τους: "Η γνώση είναι δύναμη". Διαφωνώ. Η γνώση δεν είναι δύναμη. Η γνώση είναι "εν δυνάμει" δύναμη. Μεταμορφωνεται σε ενεργή δύναμη μόνο τη στιγμή που αποφασίζεις να την εφαρμόσεις στην πράξη.

 

Το γνώρισμα ενός ατόμου με ισχυρό χαρακτήρα δεν είναι η τάση να κάνει αυτό που είναι διασκεδαστικο η εύκολο. Το γνώρισμα της ηθικής ανωτεροτητας χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που σταθερά κάνει αυτό που πρέπει να κάνει αντί γι αυτό που έχει όρεξη να κάνει.

 

Ένας άνθρωπος με αληθινή δύναμη χαρακτήρα περνά τις μέρες του κάνοντας αυτό που είναι σωστό να κάνει. Αντί να βλέπει τηλεόραση ύστερα από μια εξαντλητική μέρα στην δουλειά, έχει κουράγιο να σηκωθεί από την πολυθρόνα του και να διαβάσει ένα βιβλίο στα παιδιά του.

Αντί να βυθίζεται στον ύπνο τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά, αξιοποιεί τα φυσικά αποθέματα πειθαρχίας και σηκώνεται από το κρεβάτι για να πάει για τρέξιμο. Και από τη στιγμή που η δραση γίνεται συνήθεια, όσο περισσότερες θετικές δράσεις αναλαμβανεις τόσο περισσότερες θα θέλεις να αναλάβεις.

 

Συχνά περνάμε τις μέρες μας περιμένοντας να εμφανιστεί μπροστά μας το ιδανικό μονοπάτι. Ξεχνάμε ότι τα μονοπάτια ανοίγονται μπροστά μας ενόσω βαδίζουμε και όχι ενόσω περιμένουμε. Είναι σημαντικό να ονειρεύεσαι. Αλλά τα όνειρα δεν αρκούν για να στήσεις μια επιχείρηση ή για να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου η για να γίνεις ο άνθρωπος που ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι μπορείς να γίνεις.

 

Όπως είπε ο Τόμας Καρλάιλ: " Ο σκοπός του ανθρώπου είναι μια πράξη και όχι μια σκέψη, ακόμα κι αν πρόκειται για την ευγενεστερη σκέψη". Ακόμα και οι μικρότερες πράξεις είναι πάντα προτιμοτερες από τις πιο μεγαλοπνοες προθέσεις.

 

Μαθήματα Ζωής από τον μοναχό που πούλησε την Ferrari του. Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma "Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις;" Εκδόσεις Διοπτρα