«Παγώνουν» οι οικοδομικές άδειες στη Μύκονο, κανονικά συνεχίζουν τα ΕΣΧΑΣΕ

«Παγώνουν» οι οικοδομικές άδειες στη Μύκονο, κανονικά συνεχίζουν τα ΕΣΧΑΣΕ

 

 

 

Εσπευσμένα διάταξη για πάγωμα των οικοδομικών εργασιών σε εκτός σχεδίου περιοχές κατέθεσε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα μέσα στην τροπολογία για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Μετονομασία Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου αρμοδιότητες των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση υδατικής πολιτικής Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες Πηγές μέσω ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και προστασία του περιβάλλοντος» η κυβέρνηση περνά εσπευσμένα διάταξη για την αναστολή οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου μέχρι την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μυκόνου. Πρόκειται για μία κίνηση βεβιασμένη που έρχεται μετά τον ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων η οποία ωστόσο δεν αφορά τα ΕΣΧΑΣΕ και τις εργασίες μικρής κλίμακας.
 
Ας δούμε όμως τι αναφέρει αναλυτικά το επίμαχο άρθρο 6 της συγκεκριμένης τροπολογίας σχετικά με την αναστολή οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές νήσου Μυκόνου:
1. ‘Εως έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) δήμου Μυκόνου και κάθε περίπτωση όχι πέραν 31ης.12.2023 αναστέλλεται έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμού περιοχές νήσου Μυκόνου.
2. Από αναστολή Παρ. εξαιρούνται οι περιπτώσεις:
α) έκδοσης εργασιών μικρής κλίμακας,
β) αναθεώρησης οικοδομικών αδειών, εφόσον γίνεται αύξηση του συντελεστή που προβλέπεται από οικοδομική άδεια του συντελεστή κατ’ όγκο εκμετάλλευσης,
γ) των περιοχών των εγκεκριμένων οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων (ΕΣΧΑΣΕ).
3. Κατά διάστημα αναστολής παρ. οι οικοδομικές άδειες για τις εκτός σχεδίου περιοχές νήσου Μυκόνου που επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση σύμφωνα παρ. 2 εκδίδονται από Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
4. Καταργείται υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/83200/2031/10.8.2022 (Δ’ 500) απόφαση κατά μέρος που αφορά στις εκτός σχεδίου περιοχές νήσου Μυκόνου. 
 
Η συγκεκριμένη διάταξη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στους χώρους του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων που με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει "βεβιασμένη, άστοχη και προβληματική"  και ζητά την απόσυρσή της. 
 
Η απόφαση περιλαμβάνει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που οι πολίτες – ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ξεκινήσει νόμιμες διαδικασίες μελετών και αδειοδότησης με σχέδια που έχουν κατατεθεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Αρχαιολογία κλπ. ακόμα και εκείνες που έχουν λάβει την προέγκριση οικοδομικής άδειας. 
 
Ο Σύλλογος Μηχανικών Κυκλάδων ζητά από τους βουλευτές του Νομού, τον Δήμο Μυκόνου και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να επιληφθούν του θέματος πριν να είναι αργά. Επισημαίνουν ότι «καμία προμελέτη δεν ανακοινώθηκε από το συμβεβλημένο γραφείο και τον Δήμο Μυκόνου και παρότι δεν μεταβλήθηκε ο ρυθμός έκδοσης οικοδομικών αδειών βρισκόμαστε μπροστά σε αναστολή έκδοσης αδειών ΜΟΝΟ στη Μύκονο. Όλοι γνωρίζουν πως εδώ και πολλά χρόνια οι υποστελεχωμένες κεντρικές υπηρεσίες των Αθηνών, μακριά από τα νησιά των Κυκλάδων και το φυσικό αντικείμενο των έργων, δεν λειτουργούν. Παράλληλα αναφέρονται και στην καταληκτικτική ημερομηνία παράδοσης των μελετών που ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου 2023 «το προαναγγελθέν εμβληματικό νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μυκόνου που έχει ξεκινήσει από 04.8.2022 και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2022 από τον Δήμο Μυκόνου και όριζε την 04.02.2023 ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των προμελετών για περαιτέρω επεξεργασία και διαβούλευση».
Στο έγγραφό τους οι μηχανικοί τονίζουν ότι ο νησιώτης βιώνει τιμωρία αντί για εξυπηρέτηση και ότι η συγκεκριμένη διάταξη «δεν ωθεί την νομιμότητα αλλά την αυθαιρεσία».
 
Πρόκειται για νομικό μόρφωμα 
 
«Με αυτό το νομικό μόρφωμα καταπατείται η δυναμική της αυτοδιοίκησης, καταστρατηγείται η έννοια της νησιωτικότητας και θίγεται ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ο μόνιμος κάτοικος του νησιού και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην περιουσία του, ενώ ορίζεται ως αρμόδιος ένας απομακρυσμένος μηχανισμός που είναι κατεξοχήν υπεύθυνος της δημιουργίας των προβλημάτων» καταλήγουν οι μηχανικοί καλώντας την κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα τα νόμιμα προκειμένου να αποφευχθεί κάθε οργανωμένη τιμώρηση όσων επιθυμούν να τηρήσουν τα νόμιμα απαγορεύοντας τους το αυτονόητο δηλαδή την εκμετάλλευση της περιουσίας τους, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην παρανομία και την αυθαιρεσία».