Αιμοκάθαρση στη Μύκονο: Κοντά στους πολίτες το Δ.Σ., ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο και ο Μάιος ώρα μηδέν για την λειτουργία της μονάδας

Αιμοκάθαρση στη Μύκονο: Κοντά στους πολίτες το Δ.Σ., ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο και ο Μάιος ώρα μηδέν για την λειτουργία της μονάδας

 

 

 

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα μετά την ανακοίνωση της παύσης λειτουργίας της Ιδιωτικής Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο νησί αναζητά λύση. 
 
Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί δεκάδες συμπολίτες μας αιμοκαθαρούμενους και τους συγγενείς τους καθώς η ιδιωτική μονάδα που ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια και εξυπηρετεί μέχρι σήμερα τους ασθενείς ανακοίνωσε ότι σύντομα πρόκειται να διακόψει την λειτουργία της.
 
Το θέμα συζητήθηκε για περισσότερο από δύο ώρες στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 16 Μαρτίου 2023 με την παρουσία τόσο εκπροσώπου της εταιρείας όσο και του πρώην Υπουργού και βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση και της βουλευτή Κατερίνας Μονογιού. 
Στις ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοτικούς συμβούλους σχετικά με την ανακοίνωση της πρόθεσης της διακοπής λειτουργίας της μονάδας, ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Ιωάννης Νικήτας, αναφέρθηκε στο τεράστιο κόστος λειτουργίας της, στον μικρό αριθμό των ατόμων που δέχονται τις υπηρεσίες της και στις ζημιές που παρουσιάζει.
 
Όπως επεσήμανε ο κ. Νικήτας η ζημιά που παρουσιάζει η εταιρία είναι της τάξης των 800.000€ το χρόνο κατά πολύ υψηλότερη από τα έσοδα της.
Η μονάδα εξυπηρετεί 12 συμπολίτες μας, αριθμός που αυξάνεται το καλοκαίρι φτάνοντας τους 25, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες που κατατέθηκαν στο Δ.Σ. ότι ο αριθμός των αιμοκαθαρούμενων το καλοκαίρι αγγίζουν και τους 80, καθώς πολλοί νεφροπαθείς επιλέγουν το νησί για τις διακοπές τους εξαιτίας της ύπαρξης της.
 
Ωστοσο τα έξοδα είναι πολλαπλάσια, όπως τονίσθηκε, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της επιχείρησης. Αυτός ήταν και ο λόγος που ανάγκασε την εταιρία να προβεί σε αυτή την απόφαση.
 
Η δημιουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο νησί στηρίχθηκε από την πρώτη στιγμή από τον Δήμο Μυκόνου, κάτι που επεσήμανε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς και το ίδιο πρόκειται να πράξει το Σώμα και τώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία προκειμένου η μονάδα να παραμείνει σε λειτουργία, εφόσον υπάρξει νομικό πλαίσιο που να το επιτρέπει. 
 
Ωστόσο όπως επισημάνθηκε από τους πολιτειακούς παράγοντες, αν και γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης λύσης μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. 
 
Στις προτάσεις που ακούγονται το τελευταίο διάστημα για την λειτουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου αναφέρθηκε η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ντίνα Σαμψούνη. Η κα Σαμψούνη σημείωσε τις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με την λειτουργία της μονάδας, την αυξημένη υποστήριξη που χρειάζεται σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπως και στους κινδύνους που ελλοχεύουν ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια μιας αιμοκάθαρσης.
Όπως τόνισε σε κανένα Κέντρο Υγείας ανά την Ελλάδα δεν λειτουργεί τμήμα αιμοκάθαρσης και επεσήμανε ότι πρόκειται για μία μονάδα με αυξημένες ανάγκες που για να μπορέσουν να καλυφθούν μεταξύ άλλων απαιτείται τροποποίηση του Οργανισμού που να προβλέπει την ενσωμάτωση και την πρόβλεψη του προσωπικού που χρειάζεται η μονάδα, όπως και οι απαραίτητες άδειες για την λειτουργία της εφόσον φυσικά εξασφαλιστεί και ο κατάλληλος χώρος. Διαδικασίες που στο δημόσιο το λιγότερο που μπορεί να χρειαστεί είναι 2 χρόνια, όπως επεσήμανε. 
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την διαμαρτυρία του σχετικά με το ενδεχόμενο κλεισίματος της ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης στο νησί, ζήτησε από την εταιρία την επανεξέταση της απόφασης της, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους ασθενείς που πλήττονται από μια τέτοια εξέλιξη και στις οικογένειες τους και δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα κάνει ότι είναι δυνατόν να στηρίξει κάθε δυνατή λύση που μπορεί να υπάρξει.  
 
Το θέμα θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί η οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρξει.