Μία έκθεση με άρωμα Μυκόνου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης - Ο χαιρετισμός της Εντεταλμένης Πολιτισμού του Δ. Μυκόνου στα εγκαίνια

Μία έκθεση με άρωμα Μυκόνου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης - Ο χαιρετισμός της Εντεταλμένης Πολιτισμού του Δ. Μυκόνου στα εγκαίνια

 

 

Έργα ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους ζωγράφους, του Αριστοτέλη Βασιλικιώτη, φιλοξενεί από τις 14 Οκτωβρίου το Τελλόγλειο Ίδρυμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Η έκθεση με τίτλο "Απρόσμενες Αλλαγές Πορείας" παρουσιάζει έργα του γνωστού-άγνωστου ζωγράφου που έχει συνδέσει άρρηκτα τη ζωή του με το νησί μας μετά τον γάμο του με την μυκονιάτισσα Φρόσω Αξιώτη, ετεροθαλή αδελφή της λογοτέχνιδας Μέλπως Αξιώτη, φιλοξενούνται στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Παρούσα στην έκθεση και η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου κα Αμαρυλλίς - Μαλού Βασιλικιώτη με τον σύζυγο και τα παιδιά της. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Δήμου Μυκόνου η Εντεταλμένη Δ.Σ. Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κα Ελένη Κοντιζά η οποία απυύθυνε χαιρετισμό, ενώ από την πλευρά της ΚΔΕΠΠΑΜ παραβρέθηκε η Γενική Διευθύντρια Κατερίνα Ζουγανέλη και τον σύζυγό της και μέλος του Δ.Σ  Απόστολο Νάζο. 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόθεση της κας Βασιλικιώτη να δωρίσει στο Δήμο Μυκόνου μία σειρά απο έργα του πατέρα της που είναι αφιερωμένα στη Μύκονο.

Γεννημένος στην Ευπατορία της Κριμαίας, την οποία εγκατέλειψε λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Βασιλικιώτης χάραξε τη δική του πορεία στην τέχνη με βασικούς σταθμούς την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο.
 
Μέσα από 60 έργα (ελαιογραφίες, γκουάς, ακουαρέλες, κ.ά.) του καλλιτέχνη και αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, αναδεικνύεται η αγάπη του για το εξωτικό-το διαφορετικό, το οποίo καλλιεργήθηκε στα χρόνια της παραμονής του στην Αιθιοπία, αλλά και η έμπνευσή του από το ελληνικό τοπίο (Αίγινα, Πήλιο, Αττική) με έμφαση στη Μύκονο. Οι προσωπικοί δεσμοί που ανέπτυξε με το κυκλαδίτικο νησί, προβάλουν μια άλλη πλευρά της ειδυλλιακής ομορφιάς του, που ξεφεύγει από τα στεγανά της μανιέρας των λευκών σπιτιών.
 
 
«Τη Μύκονο την αγάπησε και τη ζωγράφισε πολύ. Συγχρόνως όμως φοβόταν τη ‘γραφικότητά’ της που θα μπορούσε να τον σπρώξει στην ευκολία. Δεν τον ενδιέφερε ούτε η ‘τουριστική’, ούτε η ‘φωτογραφική’ ζωγραφική. Αυτό το μήνυμα προσπάθησε να περάσει και στους μαθητές του που για χρόνια εκπαίδευε στο ατελιέ του» αναφέρει η κα Αμαρυλλίδα Βασιλικιώτη-Weiler, κόρη του καλλιτέχνη.
 
 
Τα ώριμα έργα της έκθεσης είναι αυτά που σηματοδοτούν την επιστροφή του Αριστοτέλη Βασιλικιώτη στη λογοτεχνική παράδοση της γενέτειράς του. Ελεύθερος από οποιοδήποτε καταναγκασμό στράφηκε στις μνήμες των παιδικών του χρόνων, τότε που διάβαζε από το πρωτότυπο έργα των ουκρανικής καταγωγής συγγραφέων Nikolai Gogol («Ο Βίι», «Η μύτη») και Vladimir Korolenko («Το όνειρο του Μακάρ»). «Σε αυτά κυριαρχούν οι έντονες αντιθέσεις των συμπληρωματικών κυρίως χρωμάτων, που διαμορφώνουν πλατιές ζώνες.
 
 
Ο καλλιτέχνης έγινε τολμηρότερος συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες της εικαστικής του διαδρομής και στράφηκε περισσότερο στην αφαιρετικότητα ή καλύτερα στη λιτότητα και την ανάδειξη του καίριου, του βασικού, χωρίς να καταλήγει στην αφαίρεση. Η στροφή στις ρίζες του, στη ρωσική λογοτεχνία, αποτελεί, την ύστατη, άγνωστη προσφορά του στη ζωγραφική και την πιο μοντέρνα δουλειά του, που -αν ζούσε περισσότερο- ίσως τον οδηγούσε σε μια ακόμα απρόσμενη αλλαγή πορείας», επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Χριστίνα Τσαγκάλια.
 
 
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση η οποία θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο (Αγίου Δημητρίου 159Α), στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) και στο e-shop του Ιδρύματος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου 2022, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να φιλοξενηθεί και στη Μύκονο.