Το τελευταίο αντίο στον αυτοδιοικητικό Παναγιώτη Κουσαθανά - Ο αποχαιρετιστήριος λόγος του Δημάρχου Μυκόνου

Το τελευταίο αντίο στον αυτοδιοικητικό Παναγιώτη Κουσαθανά - Ο αποχαιρετιστήριος λόγος του Δημάρχου Μυκόνου

 

 

Με την παρουσία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά, του πρώην Δημάρχου Χρήστου Βερώνη, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, φίλων και συγγενών του, εψάλει το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία του Παναγιώτη Κουσαθανά. Ενεργό μέλος της Μυκονιάτικης κοινωνίας αλλά και των Κυκλάδων επί σειρά ετών ο Παναγιώτης Κουσαθανάς έγραψε την δική του ιστορία στην πολιτική ζωή των νησιών μας. Διετέλεσε πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου στα τέλη της δεκαετίας του 2000, Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας και πρόεδρος της Δημοτικής Υπηρεσίας Ύδρευσης, Αποχέτευσης Μυκόνου αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο. 

Στην πολύχρονη πορεία και το έργο του, αναφέρθηκε εκτενώς ο Δήμαρχος Μυκόνου στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του που ακολουθεί: 

"Πολυαγαπημένε συμπολίτη και σεβαστέ μας Παναγιώτη Κουσαθανά,

Πρόεδρέ μας,
 
Ήρθε πλέον και για σένα η ύστατη ώρα, να σε αποχαιρετίσουμε, η οικογένεια, συγγενείς, φίλοι και συμπατριώτες, με περίσσια συγκίνηση εδώ συγκεντρωμένοι, ενώ αναχωρείς για το πιο μακρινό σου ταξίδι… 
 
Ο αποχωρισμός σου μας γεμίζει όλους, με ειλικρινή θλίψη, όχι μονάχα για όσους σε αγάπησαν και μοίρασαν τη ζωή τους μαζί σου, αλλά για όλους μας, σαν θυμηθούμε την πορεία σου στον μικρό μας τόπο, και αναλογιστούμε συνολικά τη χρήσιμη και ανιδιοτελή στάση σου απέναντι στη ζωή και την κοινωνία. Μια στάση προσφοράς στον συνάνθρωπο, μια πορεία με πίστη και όραμα για τη Μύκονο που τόσο αγάπησες.
 
Σε γνώρισα προσωπικά όταν στα χρόνια του Γυμνασίου έγινα στενός φίλος με την αγαπημένη σου κόρη Ελένη, μια φιλία που με έφερε πολύ συχνά στο χώρο της οικογένειας σας. Με εντυπωσίασε η μακροχρόνια αγάπη και πίστη που είχες στη σύζυγό σου Κατίνα. Η πίστη και η αγάπη ήταν ο πυλώνας του σπιτιού σου. Για εμάς, ήσουν ο πατέρας όλων μας. Με στοργή με κατανόηση με συμβουλές και με μια σιωπηρή αυστηρότητα μας μάθαινες τα όρια και μας αντιμετώπιζες όλους σαν παιδιά σου. Πάντα οραματιστής ο ίδιος, προσπαθούσες να μας γεμίζεις κι εμάς με όνειρα και φιλοδοξίες. Υπηρετούσες τότε τη θέση του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων, εκπροσωπώντας το νησί μας σε νομαρχιακό θεσμικό επίπεδο και τότε κατάλαβα πως μας ένωνε “η πετριά” της ενασχόλησης με τα κοινά και η προσφορά στον τόπο μας.
 
Πολλές φορές μου εξηγούσες, πολλές φορές έλυνες τις απορίες μου ξεδιπλώνοντας μια ουσιαστική πολιτική σκέψη. Αποτέλεσες έναν ενεργό πολίτη της κοινωνίας του νησιού, δίνοντας πάντα τον καλύτερο σου εαυτό για την εξέλιξη αυτού του ευλογημένου τόπου και την ανάδειξή του. Ακολούθησα κατά πόδας το παράδειγμά σου και όταν αποφάσισα να γίνω υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, όταν ο θεσμός της Περιφέρειας διαδέχθηκε τον θεσμό της Νομαρχίας, ήσουν ο πρώτος που με προέτρεψε και ο πρώτος που με συνεχάρης μετά την επιτυχή εκλογή μου, κι ας εκπροσωπούσαμε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Δεν θα ξεχάσω την μετρημένη χαρά στο βλέμμα σου.
 
Ο αγαπητός Παναγιώτης υπηρέτησε με συνέπεια και ανιδιοτελή προσφορά και στον Δήμο Μυκόνου από τη θέση του Προέδρου και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κοινωνική σου προσφορά επιβεβαιώθηκε και από τα χρόνια που υπηρέτησες με επιτυχία τη θέση του Προέδρου στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.
 
Ο αποχωρισμός αυτός, ας μου επιτρέψει η αγαπητή του οικογένεια να πω, είναι μια στιγμή μεγάλης θλίψης και για μένα προσωπικά. Θα μου λείψουν οι συνέχεις συζητήσεις μας, οι παρατηρήσεις σου και η όλη δύναμη που αντλούσα από την βεβαιότητα της παρουσίας σου στην πολιτική μου πορεία έως σήμερα.
 
Πάντα η πόρτα σου ήταν ανοικτή έχοντας μια συμβουλή για μένα. Ήσουν ένας άνθρωπος που υπήρχες ενεργά στη ζωή μου μέχρι και φέτος το καλοκαίρι που ήσουν στο νοσοκομείο. Με στήριζες και με εμψύχωνες σε κάθε δύσκολη στιγμή, ακόμη και όταν ήσουν στην Αθήνα αυτό το δύσκολο για σένα διάστημα, τα τηλεφωνήματά σου ήταν τόσο σημαντικά και βάλσαμο για την καρδιά μου. Η οικογένειά σου παραμένει μια πολύ κοντινή μου οικογένεια και σου υπόσχομαι πως θα φροντίζω τη γυναίκα σου, την κόρη και τον εγγονό σου με κάθε τρόπο. Ήσουν άνθρωπος με τη δική σου διακριτή πορεία και ως πολιτικός και ως τουριστικός επιχειρηματίας με ιδιαίτερη προσφορά στο χώρο της κρουαζιέρας. Ξεκινώντας από το μικρό πρακτορείο “Επτάνησος” στο στενό του Γιαλού, έγινες ίσως το μεγαλύτερο ακτοπλοϊκό πρακτορείο του νησιού. Ικανότητα, συνέπεια, ευγένεια.
 
Δοτικός, ευγενής, πρωτοπόρος και σκεπτόμενος άνθρωπος, με αγάπη πάντα για την οικογένειά σου, με αρχές, αξίες και ιδανικά, αποτέλεσες αδιαμφισβήτητα μια σημαντική φυσιογνωμία για την τοπική μας κοινωνία. 
 
Με αυτές τις σκέψεις, είμαι βέβαιος πως η ανάμνηση που αφήνεις τώρα φεύγοντας πίσω σου, θα είναι πλούσια, θετική, αξιοθαύμαστη, αξιοσέβαστη και προς μίμηση. Ένας Μυκονιάτης με τα όλα του, που στα δύσκολα χρόνια μπόρεσε κι έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό, που διακρίθηκε και εκτός Μυκόνου, άξιος πατέρας, παππούς, σύζυγος και φίλος. 
 
Εκ μέρους του Δήμου Μυκόνου αλλά και ολόκληρης της μυκονιάτικης κοινωνίας, απευθύνω  στους οικείους σου τα πιο θερμά συλλυπητήρια όλων μας, με την ευχή να ζουν και να σε θυμούνται, ακολουθώντας πάντα την δημιουργική και χρήσιμη στάση ζωής σου. Σε ευχαριστούμε για όσα έχεις προσφέρει στα κοινά, αλλά και για όσα προσέφερες στον τόπο σου ως επιχειρηματίας στην εδραίωση του τουριστικού θαύματος του υπέροχου τόπου μας. Σε διαβεβαιώ πως τις συμβουλές σου σε μένα σαν άνθρωπο αλλά και σαν Δήμαρχο τις κρατάω φυλαχτό και θα φροντίσω πάντοτε να τις θυμάμαι και να τις τηρώ.
 
Αγαπητέ μας συμπολίτη. Θα λείψεις. Δεν θα σε ξεχάσουμε. Θα παραμείνεις ζωντανή μνήμη για όσους σε γνώρισαν. Καλό σου ταξίδι". 
 
Το MykonosDaily.gr εκφράζει τα θερμά του συλληπητήρια στην σύζυγό του Κατερίνα, στην πολυαγαπημένη του κόρη Ελένη και σε όλη τους την οικογένεια.