Στο πλευρό του Συνδέσμου των Επιχειρήσεων Διασκέδασης και Εστίασης ο Δήμος Μυκόνου για τα παράνομα πάρτι

Στο πλευρό του Συνδέσμου των Επιχειρήσεων Διασκέδασης και Εστίασης ο Δήμος Μυκόνου για τα παράνομα πάρτι

 

 

 

Το φαινόμενο της μετατροπής πολυτελών κατοικιών σε κέντρα διασκέδασης στο νησί της Μυκόνου έχει πλέον ξεφύγει δραματικά. Τα τελευταία χρόνια τα παράνομα πάρτι έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο με μια σειρά επιπτώσεων για τους κατοίκους, το Δήμο, το κράτος και πολύ περισσότερο για τις επιχειρήσεις του νησιού.
 
Το θέμα μπήκε στο επίκεντρο για άλλη μία φορά και απασχόλησε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 26/08 μετά από επιστολή του Συνδέσμου καταστηματαρχών πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών και κέντρων διασκέδασης της Μυκόνου». Οι επιχειρηματίες του κλάδου μέσω της επιστολής τους ζητούν την στήριξη του Δήμου στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείτε και ζητούν την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των παράνομων εκδηλώσεων που διοργανώνονται είτε από επιχειρήσεις σε μη αδειοδοτημένους χώρους, είτε σε βίλες.
 
Η κατάσταση που επικρατεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πράγματι ανεξέλεγκτη και περιορίζεται σε πρόστιμα που αν και επιβάλλονται, άγνωστο παραμένει το πόσο πληρώνονται.
 
Τόσο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Θεοχάρης, όσο και ο επιχειρηματίας Νίκος Δακτυλίδης που ήταν παρών στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, επεσήμαναν το πρόβλημα και παρέθεσαν μια σειρά από τα προβλήματα που δημιουργεί. Παράλληλα ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους με σχετική απόφασή του, όπως ανέφεραν και στην επιστολή τους. 
 
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι κατά την περσινή περίοδο μεταξύ 1/5 και 30/10/2021 διενεργήθηκαν 296 έλεγχοι σε βίλες για διατάραξη κοινής ησυχίας και παραβίαση της νομοθεσίας περί Covid-19, σχηματίστηκαν δε σε βάρος των παραβατών 13 δικογραφίες για παράβαση της Α.Δ.3/96 σε συνδυασμό με το άρθρο 10του Ν.4637/2019 και επιβλήθηκαν συνολικά 22 διοικητικά πρόστιμα των 50.000,00 ευρώ, συνολικής αξίας 1.100.000€, για διοργάνωσης εκδήλωσης πάρτι με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σύμφωνα με την νομοθεσία περί Covid-19. Τα παραπάνω αποτελούν επίσημα στοιχεία για τα οποία ενημέρωσε το Σώμα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Θεοχάρης ο οποίος τόνισε ότι φέτος γίνονται 8 με 10ν πάρτυ την ημέρα! Ο ίδιος έκανε λόγο για μείζον ζήτημα καταπάτησης της νομιμότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού, το οποίο όπως επεσήμανε αποτελεί πλέον αποδεδειγμένο γεγονός και γνωστό σε όλους στη Μύκονο και όχι μόνο.
 
Το πρόβλημα εκδηλώνεται με δύο κατευθυντήριες γραμμές. Η μία έχει να κάνει με την διοργάνωση εκδηλώσεων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος σε χώρους τους οποίους δεν εκμεταλλεύονται νόμιμα, όπως παραλίες, οικόπεδα και ιδιωτικούς χώρους, παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία. Η άλλη δε, βίλες και γεγνι8κώς ιδιωτικοί χώροι μετατρέπονται αυθαίρετα και άνευ νόμιμων διαδικασιών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, φέροντας όλα τα ουσιαστικά κριτήρια καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πλην όμως χωρίς καμία άδεια λειτουργίας με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται. 
 
Ο Σύνδεσμος μέσω της επιστολής του ζητά την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και τον συντονισμό όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να ελεγχθεί και εξαλειφθεί το φαινόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού και φοροδιαφυγής το οποίο αποτελεί πληγή του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και ολόκληρου του Δήμου, με δεδομένο ότι ο Δήμος έχει απωλέσει και συνεχίζει να απολύει μεγάλα έσοδα λόγω μη καταβολής φόρων από αυτές τις επιχειρήσεις. 
 
Παράλληλα ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συνδέσμου ζήτησαν από τον Δήμο να εκδώσει απόφαση που να καταδικάζει κάθε ενέργεια αθέμιτου ανταγωνισμού, είτε αυτή εκδηλώνεται με επέκταση από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε με πλήρη μετατροπή ιδιωτικών χώρων σε παράνομα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τέλος ο Σύνδεσμος πρότεινε την θέσπιση διοικητικού προστίμου στους ιδιοκτήτες βιλών σε περίπτωση διοργάνωσης πάρτι, στο ίδιο πλαίσιο που επιβάλλονταν με την νομοθεσία του Covid.  
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα τα αιτήματα του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πωλήσεως Οινοπνευματωδών ποτών και Κέντρων Διασκέδασης της Μυκόνου με απόφαση του η οποία στηρίζει τις θέσεις των επιχειρηματιών και τα δίκαια αιτήματά τους.