Βιβλιοθήκη «Παναγιώτη Κουσαθανά»: Ελπιδοφόρες ειδήσεις σε χαλεπούς καιρούς

Βιβλιοθήκη «Παναγιώτη Κουσαθανά»: Ελπιδοφόρες ειδήσεις σε χαλεπούς καιρούς

 

 

Επιτρέψετέ μου, αγαπητοί φίλοι, να σας ενημερώσω για δυο πρόσφατες εκδόσεις, που σχετίζονται άμεσα με τον πολιτισμό και την ιστορία της περίβλεπτης Νήσου Μυκόνου.

Προ ολίγων ημερών κυκλοφορήθηκαν: 1. ένας δίσκος ακτίνας (CD) με τα διασωθέντα συμφωνικά έργα του μυκονιάτη μουσουργού Γεωργίου Π. Αξιώτη (1875-1924, πατέρα της  Μέλπως, που έχει δώσει, ως γνωστόν, το όνομά του στη μυκονιάτικη Μουσική Σχολή) σε μιαν εξαιρετική ερμηνεία από την Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας υπό την καθοδήγηση του διεθνώς γνωστού έλληνα μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή και σε υπέροχη ηχογράφηση από τη γνωστή δισκογραφική εταιρεία Naxos.  Ο δίσκος συνοδεύεται από ένα περιεκτικό, εικονογραφημένο με σπάνιες φωτογραφίες δίγλωσσο (Ελληνικά & Αγγλικά) δωδεκασέλιδο βιβλιαράκι για κατατοπισμό του ακροατή.

2. Επίσης κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Ίνδικτος ένα κομψό,  εικονογραφημένο επίσης βιβλιαράκι 136 σελίδων με τίτλο: Δεν έκαμα άλλο, ειμή το χρέος μου, Μαντώ Μαυρογένη 1821-2021. Συγγραφέας του ο Παναγιώτης Κουσαθανάς, ο οποίος εκτός των άλλων επιχειρηματολογεί  για τον ορθό τύπο του επωνύμου, αλλά και για τον πραγματικό χρόνο και τόπο γέννησης της Ηρωίδας διορθώνοντας επιτέλους λανθασμένες και αμφισβητούμενες εκτιμήσεις δύο ολόκληρων αιώνων!...

Η άλλη καλή είδηση είναι ότι προγραμματίζεται να εκδοθεί άλλος ένας δίσκος με τα υπόλοιπα διασωθέντα (κυριολεκτικώς την τελευταία στιγμή) έργα για μικρά μουσικά σύνολα και κουαρτέτο εγχόρδων του μυκονιάτη μουσουργού. Ευελπιστούμε ότι την Άνοιξη του 2023 θα παρουσιαστούν στη Μύκονο και οι δυο αυτοί δίσκοι, μια πολύτιμη παρακαταθήκη πολιτισμού για το χιλιοπαινεμένο κι άλλο τόσο κακολαλημένο νησί μας. Τα συμφωνικά έργα του Αξιώτη στον ήδη εκδοθέντα δίσκο είναι έργα πνοής, γεμάτα συναίσθημα και συγκίνηση.

Ακούγοντάς τα αισθάνεσαι πόσα περισσότερα θα είχε προσφέρει στην Τέχνη της Μουσικής ο μυκονιάτης μουσουργός αν η ζωή είχε φέρει τα πράγματα αλλιώς, κι αν δεν είχε φύγει από τη ζωή τόσο ενωρίς, μόλις 49 ετών (από εχινόκοκκο!). Στη μνήμη αυτού του πατέρα η Μέλπω έχει αφιερώσει μερικές συγκλονιστικές σελίδες στα γραφτά της... Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν το βιβλίο (τιμή πώλησης βιβλίου 18,00 ευρώ) και τον δίσκο στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και καταστήματα δίσκων αντιστοίχως.

Το βιβλίο υπάρχει και στο Δημοτικό Ίδρυμα Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά στη Μύκονο. Στην παρουσίαση των δίσκων που προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2023 ευελπιστούμε ότι θα θα πωλείται το σετ και των δύο δίσκων με τη Μουσική του Γεωργίου Αξιώτη. Ευχές για καλή ακρόαση και καλή ανάγνωση, φίλοι.
Παναγιώτης Κουσαθανάς