Αποχή Λογιστών και Φοροτεχνικών για σήμερα Πέμπτη

Αποχή Λογιστών και Φοροτεχνικών για σήμερα Πέμπτη

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΠΕΜΠΤΗ 09/06/2022

Ο Λογιστικός Σύλλογος Μυκόνου, στηρίζοντας τις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συλλόγων Λογιστών – Φοροτεχνικών, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του σε όλες και όλους τους συναδέλφους της χώρας και συμπορευόμενος με τον Λογιστικό Σύλλογο Σύρου και Τήνου, αποφασίζει την συμμετοχή του στην αποχή, σήμερα ημέρα Πέμπτη, 09/06/2022. Τα γραφεία των μελών του Συλλόγου μας θα παραμείνουν κλειστά για οποιαδήποτε μορφή συναλλαγής και θα απέχουν από οποιουδήποτε είδους υποβολή.

Επίσης καλούμε, όλες και όλους τους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στο νησί της Μυκόνου, αλλά δεν είναι μέλη του συλλόγου μας, να συμμετέχουν και αυτοί στην αποχή ως την ελάχιστη ένδειξη συναδελφικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς άπαντες τους συναδέλφους μας.

Εμείς από την πλευρά μας κατανοούμε απολύτως, την προσπάθεια της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, να ολοκληρώσουν με επιτυχία το έργο της ηλεκτρονικής και ψηφιακής διαχείρισης των παροχών ολόκληρου του δημόσιου τομέα και πολύ περισσότερο της ηλεκτρονικής διαβίβασης των παραστατικών και της διασύνδεσης των επιχειρήσεων με το αρμόδιο υπουργείο.

Οφείλουμε όμως, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος επιστημονικός και επαγγελματικός κλάδος των Λογιστικών – Φοροτεχνικών, να τονίσουμε ότι δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων εφικτή η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κατά την καταληκτική ημερομηνία που έχει ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο.

Μερικοί από τους σοβαρότερους λόγους που σας αναφέρουμε, είναι ότι η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα ενεργοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου. Η ενημέρωση των στοιχείων επικοινωνίας των φορολογουμένων που είναι απαιτητή προκειμένου να καταστεί εφικτή η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, τουλάχιστον υπερδιπλασιάζει τον χρόνο για την ολοκλήρωση της υποβολής. Ακόμα μέχρι και σήμερα υπάρχουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα, για τα οποία δεν ευθύνονται, ούτε οι φορολογούμενοι, ούτε οι λογιστές, ούτε και οι τεχνικοί, στην διαβίβαση των παραστατικών εσόδων. Υπάρχουν πολλά που από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου δεν είχαν προβλεφθεί, πράγμα που εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι παράλογο, εφόσον πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο τεχνολογικά έργο, που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς προηγουμένως να έχουν υπάρξει όλες οι αναγκαίες υποδομές για την υλοποίηση του έργου αυτού.

Επιπλέον οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί ολόκληρης της χώρας ξεπέρασαν κάθε ανθρώπινο όριο αντοχής, θυσιάζοντας τα πάντα για να στηρίξουν την χώρα και τους πολίτες της. Χωρίς να αποσκοπούν σε προσωπικό όφελος, χωρίς κανένα κέρδος, στήριξαν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, στάθηκαν στο πλευρό κάθε ανθρώπου που χρειάστηκε την συνδρομή του κλάδου. Εν μέσω πανδημίας διεκπεραίωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ήταν αναγκαίο για τους συνανθρώπους τους, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και κάθε έναν πολίτη της χώρας.

 

Με βάσει λοιπόν όλα τα ανωτέρω ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, συμπορευόμενοι με τα δίκαια, ανθρώπινα και απολύτως αναγκαία ΑΙΤΗΜΑΤΑ ολόκληρου του κλάδου :

  1. Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 15/09/2022.
  2. Αναβολή εφαρμογής των mydata για το 2022 και επανεξέταση του συστήματος τουλάχιστον μέχρι το 2023.
  3. Παράταση διαβίβασης των εσόδων για το 2021 έως 31/12/2022.
  4. Καμία επιβολή προστίμου για αποκλίσεις ή τυπικές παραβάσεις στην υποβολή των στοιχείων στο my data.
  5. Θεσμοθέτηση της άδειας του λογιστή για ασθένεια και μητρότητα, με ταυτόχρονη παράταση των υποχρεώσεων για τους πελάτες του.
  6. Καθιέρωση του Αυγούστου ως περιόδου αδείας για τον λογιστικό κλάδο, με μετάθεση των δηλωτικών υποχρεώσεων.

 

 
 
 
 
Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο
 
Ο Πρόεδρος    Ο Αντιπρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Μακρής Άγγελος Πανταρώτας Νικόλαος Σταύρου Αικατερίνη
 
Ο Ταμίας                                                      Το Μέλος
Κουνουπιώτης Ευάγγελος Ελευθερίου Κυριάκος