Κορυφαία ονόματα της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης τραγουδούν σήμερα στο Παλαιόκαστρο

Κορυφαία ονόματα της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης τραγουδούν σήμερα στο Παλαιόκαστρο

 

 

 

Η μουσική εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στις Χαμένες Πατρίδες που όλοι περιμέναμε πραγματοποείται σήμερα Κυριακή 1η Μαϊου στο Παλαιόκαστρο. Στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Μυκόνου μετά από πρόταση της Εντεταλμένης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Ελένης Κοντιζά, με ελεύθερη είσοδο, τραγουδούν και παίζουν μουσική σπουδαία, αναγνωρισμένα ονόματα της βυζαντινής μουσικής και της Μικρασιάτικης μουσικής.
 
Ας γνωρίζουμε τους καλλιτέχνες που θα φιλοξενήσει σήμερα στις 19:30 η Ιερά Μονή Παλαιοκάστρου, ένας χώρος που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της τόσο λόγω της θρησκευτικότητας και ιστορικότητας του όσο και της αισθητικής του η οποία ταιριάζει απόλυτα με το ύφος της αποψινής εκδήλωσης.  
 
Τραγουδούν ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου και η Μαρίνα Μανωλάκου. Παίζουν οι μουσικοί: Μανώλης Καρπάθιος κανονάκι, Νίκος Παραουλάκης παραδοσιακός πλαγίαυλος, Στρατής Ψαραδέλης πολίτικη λύρα και ταμπουρά, Σπύρος Παπανικόλας κιθάρα. 
 
Γρηγόρης Νταραβάνογλου
 

Άρχων  μαΐστωρ της μεγάλης του Χριστού εκκλησίας, εκ των κορυφαίων ιεροψαλτών παγκόσμιος τα τελευταία 30 χρόνια. Από μικρό παιδί γαλουχήθηκε με τα ανάμματα της βυζαντινής μουσικής στα πατριαρχικά αναλόγια της Κωσταντινούπολης. Στα 18 του χρόνια έφυγε μόνιμα από την Πόλη και ξεκινάει διεθνή καριέρα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Παράλληλα ασχολήθηκε και με το παραδοσιακό τραγούδι της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του αποτελεί η συνεργασία του με τον Μανώλη Μητσιά στο τραγούδι «Συγνώμη Πόλη μου». Επίσης σημαντικός σταθμός η παράσταση που έδωσε μαζί με το Γιώργο Νταλάρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
 
Μαρίνα Μανωλάκου
 

Μικρασιάτισσα τραγουδίστρια η Μαρίνα Μανωλάκου, με καταγωγή από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας συνεχίσει την παράδοση των Μικρασιατών. Με ένα τρόπο δροσερό και σύγχρονο που καθηλώνει τον ακροατή. Κινείται με άνεση σε όλα τα είδη τραγουδιού και έγινε γνωστή από την συνεργασία της με τον Πασχάλη Τερζή στο τραγούδι «Αρχιπέλαγος». Χρόνια συνεργάζεται με τον Μανώλη Καρπάθιο και καρπός αυτής αποτελεί το cd «Το σπίτι μου στο Αϊβαλί» σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη
 
Μανώλης Καρπάθιος
 

Συνθέτης και μουσικός. Από τους πρωτοπόρους στο κανονάκι υπηρετεί με συνέπεια εδώ και χρόνια την μουσική της Κωνσταντινούπολης. Διευθύνει την συμφωνική ορχήστρα κλασσικής μουσικής Romana σε έργα ρωμιών μουσικών. Σε στίχους Κώστα Μπαλαχούτη συνέθεσε τα τραγούδια στον τελευταίο προσωπικό δίσκο του Μανώλη Μητσιά. Συνεργάστηκε συνθετικά με την Χριστίνα Μαραγκόζη, το Γρηγόρη Νταραβάνογλου, την Μαρίνα Μανωλάκου κ.α.
 
Νίκος Παραουλάκης
 

Κορυφαίος στους παραδοσιακούς πλαγίαυλος, από τους σημαντικότερους σύγχρονους μουσικούς, συνοδεύει μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής. Ασχολείται ακόμα με την σύνθεση και την μουσική τεχνολογία.
 
Στρατής Ψαραδέλης
 

Χειρίζεται ισάξια την πολίτικη λύρα, τον ταμπουρά και το πολιτικό λαούτο. Καθηγητής στο μουσικό γυμνάσιο Παλλήνης. Και με διεθνή καριέρα στο χώρο της εθνικής μουσικής σκηνής.
 
Σπύρος Παπανικόλας
 

Κιθαρίστας με περγαμηνές σε επίπεδο συναυλιών και ηχογραφήσεων. Έχει συνοδέψει μεγάλη γκάμα τραγουδιστών. Διευθύνει μουσική σχολή στα Μέγαρα Αττικής. Δύσκολα διαθέσιμος, γι’ αυτό και είναι χαρά μας που τα κατάφερε να είναι απόψε κοντά μας.