Independent: Αλαλούμ με τους κανόνες εισόδου στην Ελλάδα | Τι γίνεται με τις διακοπές

Independent: Αλαλούμ με τους κανόνες εισόδου στην Ελλάδα | Τι γίνεται με τις διακοπές

 

 

 

Τα “ήξεις, αφήξεις” σχετικά με τους κανόνες εισόδου στην Ελλάδα, τα μπρος πίσω και οι διφορούμενες τοποθετήσεις, όσον αφορά στα άλλα μέτρα και κανόνες που εφαρμόζονται για τον κορωνοϊό, δημιουργούν σύγχυση και προβληματισμό στο εξωτερικό, όπως προκύπτει σε σημερινό δημοσίευμα του Independent.

Σύμφωνα με αυτό, σύγχυση επικρατεί σχετικά με τους ταξιδιωτικούς κανόνες για τις διακοπές στην Ελλάδα αυτή την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, καθώς το τουριστικό επιτελείο λέει ότι οι ισχύοντες περιορισμοί στα σύνορα της χώρας δεν θα χαλαρώσουν από την 1η Μαΐου, παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι σημερινοί κανόνες του Covid θα ανασταλούν από τον Μάιο έως τον Αύγουστο.

“Στις 12 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ λέγοντας ότι τα κρούσματα του Covid είχαν μειωθεί αρκετά “ώστε να προχωρήσουμε στην αναστολή των μέτρων προστασίας που έχουν τεθεί σε ισχύ, από την 1η Μαΐου”.

Τόσο ο τοπικός, όσο και ο διεθνής Τύπος εξέλαβαν ότι αυτό σήμαινε ότι όλα τα εναπομείναντα μέτρα για τον Covid -συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας χρήσης πιστοποιητικών εμβολίου για την πρόσβαση σε χώρους, της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και της απαίτησης επίδειξης, είτε πιστοποιητικού εμβολίου, είτε αποτελέσματος εξέτασης PCR για την είσοδο στην Ελλάδα- θα αρθούν.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα είναι μια αναστολή και όχι ένα οριστικό τέλος των περιορισμών, λέγοντας: “Τα μέτρα θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο”.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση διευκρίνισε αργότερα ότι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους θα παραμείνει μέχρι την 1η Ιουνίου -και ο τουριστικός οργανισμός της χώρας δηλώνει τώρα ότι οι περιορισμοί εισόδου δεν θα χαλαρώσουν αυτή την Κυριακή, αναφέρεται στο δημοσίευμα”.

Όπως επισημαίνεται, εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) δήλωσε στον Independent ότι δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη από το Υπουργείο Τουρισμού ότι οι ταξιδιωτικοί κανόνες θα αλλάξουν την 1η Μαΐου και ότι αναμένουν ότι οι προϋποθέσεις εισόδου θα παραμείνουν οι ίδιες στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα δε με την κυβερνητική ιστοσελίδα travel.gov.gr, η τελευταία ενημέρωση των κανόνων της Ελλάδας ήταν όταν η χώρα αφαίρεσε το έντυπο εντοπισμού επιβατών, στις 15 Μαρτίου.

Αναφέρει ότι οι σημερινοί ταξιδιωτικοί κανόνες του Covid -απόδειξη διπλού εμβολιασμού, πρόσφατη ανάρρωση ή αποτέλεσμα τεστ PCR- ισχύουν μέχρι την 1η Μαΐου 2022, αλλά δεν δίνεται καμία πληροφορία για το τι θα συμβεί μετά από αυτό.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, η ιστοσελίδα επιβεβαιώνει ότι “Μέχρι τις 31 Μαΐου, η υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους παραμένει. Από την 1η Ιουνίου, η υποχρέωση θα αρθεί με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν τις επόμενες εβδομάδες”.

Πηγή της Marketing Greece, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στον Independent: “Υπήρξε μια παρεξήγηση σχετικά με αυτό το θέμα και αναπαράχθηκε ψευδώς από ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Από την 1η Μαΐου, δεν θα απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού ή ανάρρωσης για την είσοδο σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή, θα εξακολουθεί να απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/ανάρρωσης για την είσοδο στη χώρα. Εντός του επόμενου διαστήματος, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης και αυτού του περιορισμού και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση”.

“Πολλοί παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας ανέμεναν ότι η Ελλάδα θα χαλάρωνε τους ταξιδιωτικούς κανόνες του Covid εγκαίρως για τη δημοφιλή ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο”, επισημαίνει το δημοσίευμα και συγκρίνει το… αλαλούμ της Ελλάδα με εκείνο της Ισπανίας.

“Ακολουθεί η σύγχυση του Μαρτίου σχετικά με τους τουριστικούς κανόνες της Ισπανίας, καθώς το τουριστικό επιτελείο ανακοίνωσε λανθασμένα μια χαλάρωση των περιορισμών που θα επέτρεπε την είσοδο ανεμβολίαστων Βρετανών, προτού κάνει στροφή και επιμείνει στην προηγούμενη απαγόρευση για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες”, αναφέρει o Independent.

independent.co.uk