Συνέντευξη Β. Σαντοριναίου για τον τουρισμό

Συνέντευξη Β. Σαντοριναίου για τον τουρισμό

 

 

Συνέντευξη με τον κ. Βαγγέλη Σαντοριναίο

 

Ποιες επιπτώσεις είχε στο Ελληνικό τουρισμό η πανδημική κρίση και ιδιαίτερα στην Μύκονο, ειδικότερα το 2020 και μερικώς το 2021;
Η πανδημία είναι αναμφισβήτητα ένα ιστορικό γεγονός που θα στιγματίζει τον 21ο αιώνα για πολλούς λόγους, παγκοσμίως.  Αρχικά ξεκινώντας με την πρωτόγνωρη Υγειονομική κρίση που προκάλεσε διεθνώς, με τους εκατομμύρια θανάτων, αλλά και με την Οικονομική κρίση που προκάλεσε , και εξακολουθεί να προκαλεί 2 και πλέων χρόνια μετά την εμφάνιση του Covid-19.
 Εστιάζοντας στον Ελληνικό τουρισμό, που σημειωτέων είναι η "βαριά Βιομηχανία" της χώρας μας, εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό κλίμα της χώρας, η οποία μόλις είχε δειλά-δειλά καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση του 2009 και τους οικονομικούς περιορισμούς που της είχαν επιβληθεί από το διεθνές οικονομικό ταμείο με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της.
 Εστιάζοντας ακόμη περισσότερο λοιπόν σε ένα μικρό νησί , και λαμβάνοντας υπόψη ότι η τοπική οικονομία εξαρτάται κατά 75-80% από τον τουρισμό μπορούμε να καταλήξουμε με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι η πανδημική κρίση κλόνισε συθέμελα την τοπική οικονομία του νησιού.
Τρανταχτό παράδειγμα τον όσον αναφέρονται πιο πάνω, ειδικότερα για το 2020, ήταν η Μη λειτουργία ενός 20-25% από τα εν δυνάμει τουριστικά καταλύματα (όλων των κατηγοριών) και ενός 5-10% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Εστίαση- Διασκέδαση).
Η απόφαση αυτή συνεπάγεται με μηδενικά έσοδα για περίπου 18 μήνες, από το τέλος της τουριστικής σεζόν του 2019 (ήτοι τον Νοέμβριο 2019) έως την έναρξη της σεζόν του 2021 (ήτοι τον Μάιο 2021). Συγκλονισμένοι λοιπόν από τα γεγονότα του 2020, η σεζόν του 2021 βρήκε το νησί της Μυκόνου συγκρατημένα αισιόδοξο και σε 100% των εν δυνάμει τουριστικών επιχειρήσεων έτοιμο για την χρονιά "επανεκκίνηση" όπως και έγινε.
Η σεζόν του 2021 έφερε εις πέρας το δύσκολο ρόλο της και άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, τόσο οικονομικά (που όλοι μας στον κλάδο του τουρισμό το δεχτήκαμε με μεγάλη ανακούφιση) όσο και ψυχολογικά όπου ήταν ηλίου φαεινότερο πλέον ότι η ανθρωπότητα αργά ή γρήγορα θα αφήσει πίσω την πανδημία και θα επανέλθει η ζωή σε μια κανονικότητα!!
 
            Τι δεδομένα σχετικά με τον τουρισμό στην Μύκονο και στην δικιά σας επιχείρηση έχουν καταγραφεί μετά τον Covid-19, και μια σύγκριση μεταξύ του 2021 και του 2022;
 Τα δεδομένα (στατιστικά επί %) που είναι και αδιάσειστος μάρτυρας (της πραγματικότητας) στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ότι η σεζόν του 2021 άγγιξε ένα 60-70% της σεζόν 2019 (αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η σεζόν 2019 ήταν μια σεζόν ρεκόρ για το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας). Στον απόηχο λοιπόν της σεζόν 2021 η επιχείρηση μας, όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις καταλυμάτων στο νησί μας, προετοιμαζόμαστε για την σεζόν 2022 με περίσσεια αισιοδοξία και εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης (π.χ. Ανακαινίσεις εγκαταστάσεων/Νέες επενδύσεις με στόχο την βελτίωση των προσφερόμενων παροχών).
Στο πρώτο τρίμηνο μάλιστα της περιόδου όπου πραγματοποιούνται οι παρακρατήσεις για την επόμενη σεζόν (Νοέμβριος - Ιανουάριος) έχουμε πιάσει ήδη τους στόχους μας και όλα δείχνουν πως θα έχουμε μια σεζόν όπως προ πανδημίας.
 
           Τι διαφορές προσέξατε από την συγκεκριμένη οικονομική στήριξη από την  ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας REACT-EU (τόσο σε χρονικό διάστημα όσο και στα υπόλοιπα γραφειοκρατικά)
 Οι διαφορές που παρατηρήσαμε από την συγκεκριμένη οικονομική στήριξη από την  ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας REACT-EU σε σχέση με αλλά οικονομικά προγράμματα στήριξης, είναι ότι ήταν πολύ άμεση (χρονικά) και στοχευμένη κίνηση, αυτό ακριβώς που χρειάζονταν οι πραγματική οικονομία για να στηριχθεί όταν όλο το οικονομικό περιβάλλον έμοιαζε με κινούμενη άμμος.
Πολύ σημαντικό ρόλο φυσικά είχε και το κομμάτι της γραφειοκρατίας, όπου στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν επηρέασε τον χρόνο των εκταμιεύσεων, που σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να ήταν καταστροφικό για κάποιες επιχειρήσεις.
 
           Πόσο βοήθησε η εν λόγω οικονομική στήριξη αρχικά εσάς και έπειτα τον ευρύτερο τουριστικό τομέα της Ελλάδας?
 Όπως προανέφερα και παραπάνω η οικονομική στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας REACT-EU, ήταν ξεκάθαρα και πέραν κάθε αμφιβολίας ως μάνα εξ ουρανού.
Συνέπεια αυτού ήταν η κάλυψη των οικονομικών απαιτήσεων από διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες, όπου επί της ουσίας λειτούργησε ως το χρηματοδοτικό εργαλείο για να εξισορροπηθεί/καλυφθεί το κενό που είχε δημιούργησε το 2020.
Επίσης, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Συνολική συμμετοχή της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας στο ΑΕΠ το 2019 ανέρχεται σε περίπου 20%, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πόσο σημαντική και "ζωτικής σημασίας" θα έλεγα ήταν αυτή η οικονομική στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας REACT-EU και με τον τρόπο που αυτή χορηγήθηκε.
 
           Τι πιστεύετε για την στήριξη της ΕΕ και την ανθεκτικότητα του τουριστικού κλάδου στην Μύκονο και κατ επέκταση στην Ελλάδα;
 Η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα γενικότερα, αλλά και προς τον τουριστικό κλάδο ειδικότερα, είναι υπαρκτή και έμπρακτη.
Τόσο με την οικονομική στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας REACT-EU, όσο και με τα προγράμματα ΕΣΠΑ που παρέχουν σε νέες αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξελιχθούν – εκσυγχρονιστούν πάντα με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση με γνώμονα την κλιματική κρίση.
 Όσον αφορά την ανθεκτικότητα του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα είμαι πεπεισμένος ότι περνώντας η φιλοξενία από γενιά σε γενιά (από την αρχαιότητα έως σήμερα ήδη) και σε συνδυασμό με την αυθεντικότητα των ανθρώπων κατά τόπους δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα ήταν - είναι και θα είναι πρωταγωνίστρια στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Ειδικότερα για το νησί της Μυκόνου, ήδη από της αρχές της δεκαετίας του 1960 ήταν πόλος έλξης επισκεπτών απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου καθώς και κορυφαίων προσωπικοτήτων από επιχειρηματικούς κύκλους, ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων έως και βασιλικές οικογένειες.
Η αρμονική συνύπαρξη όλων αυτών τον ανθρώπων, σε ένα μικρό νησί όπως η Μύκονος τόσες δεκαετίες, είναι το κλειδί στην ανθεκτικότητα του τουριστικού προϊόντος, και πρέπει να το διαφυλάξουμε στο ακέραιο. 
 
          Η Δράση «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» τι ακριβώς προσφέρει σε ένα επιχειρηματία
 Η Δράση «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» προσφέρει σε ένα επιχειρηματία την δυνατότητα μιας οικονομικής ανάσας, μέσω της Μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ενός μέρους του κεφαλαίου κίνησης, όπου την συγκεκριμένη στιγμή θα λέγαμε ότι ήταν το “φιλί της ζωής” για πολλές επιχειρήσεις.
 
          Εάν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία REACT-EU με τη Δράση «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, που θα βρισκόταν σήμερα η επιχείρηση σας? Ισχύει περίπου το ίδιο και σε άλλες τουριστικές επιχειρήσεις που γνωρίζετε στην Μύκονο αλλά και στην ευρύτερη τουριστική Γεωγραφική Περιοχή (Κυκλάδες) όπου η «βαριά» βιομηχανία τους είναι ο Τουρισμός?
Εάν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία REACT-EU με τη Δράση «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ», εκτιμώ ότι πολλές επιχειρήσεις θα είχαν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας και κάποιες από αυτές τελικά θα υπέκυπταν στις πιέσεις της αγοράς και τον τρεχουσών οικονομικών απαιτήσεων και πιθανόν να έκλειναν οριστικά ή να άλλαζαν ιδιοκτησιακό καθεστώς.  
Η επιχείρηση μας, όντας μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση από το 1982, είχε καταφέρει στην πολυετή της πορεία να είναι μια αυτάρκες επιχείρηση όπου να μην επηρεαστεί από μια κακή σεζόν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να προβλέψει πόσο μάλλον να διαχειριστεί μια τέτοιου μεγέθους οικονομική κρίση όπως αυτή που δημιουργήθηκε εξαιτίας της Πανδημίας Covid-19.
 
Εν κατακλείδι , η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία REACT-EU με τη Δράση «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ήρθε ως μάνα εξ ουρανού, από το οποίο η επιχείρηση μας έλαβε το ποσό των EUR 48.889,92.

Συνέπεια αυτού ήταν η κάλυψη των οικονομικών απαιτήσεων από διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες, και επί της ουσίας υπήρξε το χρηματοδοτικό εργαλείο για να εξισορροπηθεί/καλυφθεί το κενό που δημιούργησε το 2020.