Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα σε εστίαση και διασκέδαση

Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα σε εστίαση και διασκέδαση

 

Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, από τις 31 Ιανουαρίου, στην εστίαση θα επιτρέπεται ξανά η μουσική.

Την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί σε ισχύ την περίοδο των γιορτών ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας.

Ποια μέτρα ισχύουν

-Σε εστίαση και διασκέδαση επανέρχεται η μουσική.


- Επιπλέον, σε εστίαση και διασκέδαση, απελευθερώνεται το ωράριο. Σημειώνεται ότι, έως την Κυριακή, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης έχουν ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00.

- Σημειώνεται ότι εξαλουθεί να επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

-Παράλληλα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχε ισχύ μέχρι τις 31/1, παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου και αφορά όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα υπολογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

-Ταυτόχρονα σε ισχύ παραμένει το μέτρο της υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/rapid test για είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, λιανεμπόριο και η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Tι εξετάζεται

Όσον αφορά τη λειτουργία των γηπέδων, το μέτρο με το 10% και το πλαφόν των 1.000 φιλάθλων παραμένει, ωστόσο τα δεδομένα θα αξιολογηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Το σκεπτικό της απόφασης

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, η χαλάρωση των μέτρων αποφασίστηκε λαμβάνοντας υπόψη:

-τη μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες σε ό,τι αφορά τα κρούσματα,

-την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία –όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας- «παραμένει, αλλά υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων»,

-τα νέα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον, όπου –όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης- «ο χρόνος νοσηλείας της και η νοσηρότητά της είναι μικρότερη από το χρόνο νοσηλείας και τη νοσηρότητα που είχαμε κατά τη μετάλλαξη Δέλτα».