ΠΟΤ: Γιατί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν

ΠΟΤ: Γιατί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν

 

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού καλωσόρισε το κάλεσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για άρση ή χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια, επικαλούμενος νέα στοιχεία του ΠΟΥ για τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον σύμφωνα με τα οποία οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν είναι απλώς μη αποτελεσματικοί αλλά και αντιπαραγωγικοί.

Στον απόηχο των επαναλαμβανόμενων προειδοποιήσεων του ΠΟΤ κατά της εφαρμογής οριζόντιων περιορισμών, η 10η συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Επειγόντων Ρυθμίσεων Υγείας του ΠΟΥ (19 Ιανουαρίου στη Γενεύη), κατέληξε ότι τέτοια μέτρα δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα στο να αναχαιτιστεί η διασπορά των νέων παραλλαγών του ιού, αλλά, αντίθετα, προκάλεσαν κοινωνικές και οικονομικές βλάβες, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Επιτροπή σημείωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποθαρρύνουν τη διαφάνεια και ταχύτητα της καταγραφής ανερχόμενων παραλλαγών ανησυχίας, συμφωνώντας με την προειδοποίηση που εξέφρασε ο ΠΟΤ στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει επίσης ότι τα επιπλέον ταξιδιωτικά μέτρα, που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στα τεστ, την απομόνωση και την καραντίνα, καθώς και οι εμβολιασμοί θα πρέπει πάντα να βασίζονται σε αποδείξεις και να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Η Έκθεση Παγκόσμιας Οικονομικής Κατάστασης και Προοπτικών των Ηνωμένων Εθνών για το 2022 - στην οποία ο ΠΟΤ παρείχε επίσημα δεδομένα σχετικά με τα ταξίδια - έχει επισημάνει ότι τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, η ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι «άνιση και εύθραυστη». Υπογραμμίζει επίσης τη «μεγάλη αναστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

tornosnews.gr