Κορονοϊός: Τι περιμένουμε τις επόμενες μέρες – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Κορονοϊός: Τι περιμένουμε τις επόμενες μέρες – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

 

 

Αν και αυτήν τη στιγμή, οι σκληροί δείκτες αναγκάζουν σε αυστηρή τήρηση των μέτρων και μόνο, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου μεταφέρει αισιόδοξα μηνύματα για την έκβαση της πανδημίας.

Ο δείκτης μετάδοσης της νόσου, το Rt, κατέγραψε σημαντική μείωση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και βρέθηκε στο 1.14% από το 1,40%. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μειώθηκε κατά το ήμισυ και το ποσοστό της θετικότητας του συνόλου των τεστ (PCR/Rapid/Self), από 5.67% την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου στο 2.76% για τις 10 - 16 Ιανουαρίου. Τα χθεσινά κρούσματα ανήλθαν σε 20.107, 88 ήταν οι νέοι θάνατοι και 683 οι διασωληνώσεις.

"Αυτήν τη στιγμή το 80-90% των κρουσμάτων είναι Όμικρον. Αυτό όμως δεν ισχύει για τις εισαγωγές, όπου τα νούμερα εκεί έχουν και αρκετή Δέλτα. Είναι μοιρασμένα τα νούμερα ανάμεσα σε Δέλτα και Όμικρον σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες. Βλέπω ότι η Δέλτα επιμένει πολύ, δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα μας αφήσει", λέει η καθηγήτρια κ. Βάνα Παπαευαγγέλου στο Capital.gr.

"Το Εθνικό Σύστημα Υγείας επιβαρύνεται πολύ αυτή την περίοδο, έχουμε 88% πληρότητα στις ΜΕΘ, υπάρχει κόπωση στο υγειονομικό προσωπικό, καθώς δεν έχουν σταματήσει σαφώς και τα υπόλοιπα περιστατικά στα νοσοκομεία μας. Όμως υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα δούμε την αναμενόμενη ύφεση.

Το βλέπουμε ήδη αυτήν την εβδομάδα στα κρούσματα και αυτά τα πιο χαμηλά νούμερα θα αποτυπωθούν και στους σκληρούς δείκτες των θανάτων και των διασωληνώσεων. Περιμένουμε εκτόνωση της κατάστασης σε 2-3 εβδομάδες", τονίζει η καθηγήτρια.

Σε ερώτημα του capital.gr αν υπάρχει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για εμφάνιση νέας μετάλλαξης, η καθηγήτρια τονίζει ότι ο κίνδυνος υφίσταται εφόσον η εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό, ιδίως στους άνω των 60 ετών, αφήσει κενά για να δημιουργηθεί μετάλλαξη.

Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από τους εμβολιασμούς στη χώρα μας. Αυτό που κυρίως όμως ανησυχεί είναι ότι στη χώρα μας θα αρχίσει η περίοδος της γρίπης τον επόμενο καιρό, Φλεβάρης και Μάρτης είναι το pick της περιόδου της γρίπης και ο φόβος είναι οι συλλοιμώξεις που θα επιφέρουν περαιτέρω επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας, με περισσότερες ενδεχομένως νοσηλείες.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι τις τελευταίες μέρες έχουν ανοδική πορεία, τις διασωληνώσεις και τις νέες εισαγωγές που είναι γύρω στις 500 ανά ημέρα, οι εμβολιασμοί που γίνονται καθημερινά καταγράφουν πτώση.

Συγκεκριμένα, χθες πραγματοποιήθηκαν μόλις 72.656 εμβολιασμοί, λιγότεροι από τους 74.056 χθες, με τους εμβολιασμούς κάτω από 90.000 όλο το τελευταίο 10ημερο. Τελευταία φορά που οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τις 100.000, μέγεθος που θεωρείται ικανοποιητικό για δημιουργία τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού ήταν στις 29 Δεκεμβρίου 2021.

Ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι παιδί
Σύμφωνα με την χθεσινή επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών την εβδομάδα 10 - 16 Ιανουαρίου ήταν 36.300, αποτελώντας το 25% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Τα παιδιά, δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι η ομάδα του πληθυσμού που δέχεται το μεγαλύτερο testing. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι εμφανής η μείωση της διασποράς στα παιδιά συγκριτικά με την τελευταία εβδομάδα των διακοπών των Χριστουγέννων, οπότε είχαν εντοπιστεί 43.608 κρούσματα.

Τέλος, χθες άνοιξαν οι εμβολιαστικές γραμμές σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας. Τα υγειονομικά κλιμάκια θα εμβολιάζουν στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.

Η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ήδη ανοίξει για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα και οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

capital.gr