Κυκλάδες - Omicron : Στο 92% η κυριαρχία στην ΠΕ Νάξου, στο 15% στη ΠΕ Μυκόνου

Κυκλάδες - Omicron : Στο 92% η κυριαρχία στην ΠΕ Νάξου, στο 15% στη ΠΕ Μυκόνου

 

 

Μπορει η "Δέλτα" να μας φόβισε, όμως η Omicron είναι εδώ και μάλιστα με άγριες διαθέσεις. Αν και οι περισσότεροι μιλούν για ήπια συμπτώματα, η ταχύτατη μετάδοσή της έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στους αρμόδιους... 
 
Και έρχεται τώρα μέσα από την ιστοσελίδα ethnos.gr ο Νίκος Καρδούλας με προσομοίωση μαθηματικού μοντέλου από τον Νίκο Καρδούλα, να δούμε πόσο κυριαρχικό ρόλο έχει στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη της πανδημίας...  Και αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι Κυκλάδες. Η ΠΕ Κέας - Κύθνου μάλιστα (σ.σ. όπως βλέπεται και στον σχετικό πίνακα στο τέλος του άρθρου) είναι η Περιφέρεια που έχει το απόλυτο (100%) όπως και αυτή της Ιθάκης στο Ιόνιο. Το ζητούμενο εδώ είναι ότι για το διάστημα από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου η Κέα - Κύθνος έχει συνολικά 15 κρούσματα. Είναι αντιπροσωπευτικός αριθμός; 
 
Από εκεί και πέρα, Οι ΠΕ Σύρου και Τήνου είναι για τις Κυκλάδες στο +95%, η ΠΕ Νάξου στο +90% ενώ στον αντίποδα βλέπουμε αυτές της Μυκόνου και Μήλου οριακά κάτω από το 18%... 
 
Ας δούμε το σχετικό άρθρο 
 
Η νέα μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί στο 76% των μολύνσεων κορονοϊού στην Επικράτεια της Ελλάδας και στο 83% των μολύνσεων στην Αττική, αλλά οι εισαγωγές για νοσηλεία σε κλίνες covid-19 αυξήθηκε 29% γεγονός που έχει σημάνει και συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.
 
 Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο - αν μπορεί κανείς να το διατυπώσει έτσι - είναι πως επί των συνολικών κρουσμάτων της Όμικρον οι εισαγωγές για νοσηλεία είναι μόλις 1,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Δέλτα από τις 5 Ιουλίου 2021 (έναρξη της Δέλτα) μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2021 ήταν 7,1%.
 
Με την προσομοίωση του μαθηματικού μοντέλου του Νίκου Καρδούλα εκτιμήθηκε το ποσοστό επί των συνολικών μολύνσεων που αποδίδεται στην Όμικρον, τόσο στην Ελληνική Επικράτεια, όσο και ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και πόσες από τις μολύνσεις της Όμικρον χρειάσθηκαν νοσηλεία σε νοσοκομεία στην επικράτεια, μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2022.
 
Από τον πίνακα στο τέλος του άρθρου διαπιστώνεται:
 
· Στις 69 από 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας η Όμικρον κυριαρχεί με ποσοστό πάνω από 50% επί του συνόλου των μολύνσεων.
 
 · Στις ΠΕ Θάσου, Ιθάκης, Ικαρίας, Καρπάθου - Κάσου, Κέας - Κύθνου, Νάξου, Σύρου, Τήνου και Χίου η Όμικρον είναι κυρίαρχη με ποσοστό πάνω από 90%.
 
· Κυρίαρχη με ποσοστό από 80% έως 90% είναι η Όμικρον στις ΠΕ Ανατολικής Αττικής, Άνδρου, Αρκαδίας, Βορείου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Λήμνου, Νήσων Αττικής, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πάρου, Ρόδου και Σάμου.
 
· Η Όμικρον δεν είναι ακόμα κυρίαρχη στις ΠΕ Κέρκυρας, Μήλου, Μυκόνου, Ξάνθης και Σποράδων, όπου τα ποσοστά της είναι κάτω από 50%.
 
· Στο σύνολο της Αττικής η Όμικρον είναι κυρίαρχη με ποσοστό 83%.
 
Αύξηση 29% των εισαγωγών για νοσηλεία
· Οι εισαγωγές για νοσηλεία σε κλίνες covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας μειώνονταν από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, πριν αρχίσει η εκρηκτική αύξηση μολύνσεων της Όμικρον.
 
· Την περασμένη εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 2 Ιανουαρίου 2022 παρατηρήθηκε αύξηση 29% των εισαγωγών για νοσηλεία σε κλίνες covid-19, προφανώς λόγω της Όμικρον.
 
· Το ποσοστό των εισαγωγών για νοσηλεία στα νοσοκομεία λόγω της Όμικρον επί των συνολικών μολύνσεων της Όμικρον μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022 ήταν μόλις 1,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Δέλτα από τις 5 Ιουλίου 2021 (έναρξη της Δέλτα) μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2021 ήταν 7,1%.
 
* Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α. 
 
Πηγή: naxospress.gr