Telegraph: Οι 10 top τάσεις στα ταξίδια το 2022 – Υπερ-οργάνωση, περιπέτεια και προκρατήσεις πιο νωρίς από ποτέ

Telegraph: Οι 10 top τάσεις στα ταξίδια το 2022 – Υπερ-οργάνωση, περιπέτεια και προκρατήσεις πιο νωρίς από ποτέ

 

 

 

Δέκα προβλέψεις για το πώς θα επιλέγουν διακοπές οι Βρετανοί το 2022 παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
 
Η απόδραση από την καθημερινότητα, οι μοναδικές εμπειρίες, η απόκτηση γνώσεων στις διακοπές και η ελευθερία και ξεγνοιασιά κυριαρχούν ως βασικοί στόχοι για τις διακοπές το νέο έτος.
 
1. Ταξίδια περιπέτειας εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας
 
Για το 2022 εντοπίζεται η ταξιδιωτική τάση για εκπαιδευτικές περιπέτειες, με τον τουρ οπερέιτορ Scott Dunn να εφευρίσκει την έκφραση (ed-venture) η οποία περιγράφει αυτή τη νέα τάση. Τα σχετικά προγράμματα που προσφέρει περιλαμβάνουν πρότζεκτ ερευνών διαφύλαξης του περιβάλλοντος και παρατήρησης ζώων στη Ν. Αφρική αλλά και προγράμματα ναυτικής πλοήγησης και θαλάσσιας βιολογίας στις Μαλδίβες.
 
Πρόκειται για μια τάση που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, με τις οικογένειες να ηγούνται των σχετικών κρατήσεων για το 2022 και τους γονείς να προτίθενται να αποζημιώσουν τα παιδιά τους για τα «χαμένα» χρόνια μάθησης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η Black Tomato λάνσαρε το Field Trip, μια σειρά καινοτόμων μαθησιακών συναντήσεων για παιδιά άνω των 12 ετών, που στοχεύουν στον εμπλουτισμό των γνώσεών τους στην ιστορία, τη φυσική, τη γλυπτική ή τη μουσική, μέσα από αξιόλογες ζωντανές εμπειρίες.
 
2. Η ζωή είναι μια μεγάλη ταξιδιωτική απόδραση
 
Στην αρχή είχαμε την εργασία από οπουδήποτε και τώρα το κόνσεπτ έχει εξελιχθεί σε αυτό που ο ιδρυτής της Airbnb, Brian Chesky, αποκαλεί «την επανάσταση του να ταξιδεύεις οπουδήποτε». Ο κ. Chesky επισημαίνει ότι ενώ το να ζει κανείς οπουδήποτε δεν αποτελεί τάση αλλά μια περιγραφή του νέου τρόπου με τον οποίο ζούμε αυτές τις εποχές, ο τρόπος με τον οποίο οι ταξιδιώτες αξιοποιούν την Airbnb έχει αλλάξεις, με το 20% των συναλλαγών να αφορούν διαμονές άνω του ενός μήνα.
 
Σε πρόσφατη έρευνά της, η G Adventures (gadventures.com) αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων σκοπεύουν να συνδυάσουν την εργασία με τα ταξίδια το 2022 στο πλαίσιο των «workations». Οι εταιρίες διακοπών περιπέτειας καταγράφουν αυξημένη διαμονή κατά 30%, με περισσότερους ταξιδιώτες από ποτέ να κάνουν διακοπές με στόχο να εμβαθύνουν στην καθημερινότητα σε μια χώρα. Έτσι, η ζωή εξελίσσεται σε μια μεγάλη απόδραση η οποία βασίζεται στο laptop.
 
3. Όλοι ταξιδεύουμε στις ΗΠΑ
 
Οι προορισμοί οι οποίοι ήταν απαγορευτικοί για τους ταξιδιώτες κατά την περίοδο της πανδημίας, είναι οι δημοφιλέστεροι στα ταξίδια για το 2022. Οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος προορισμός – τουλάχιστον για τους Βρετανούς - για το Πάσχα και τις καλοκαιρινές διακοπές του 2022, σύμφωνα με το τουριστικό γραφείο Counsellors, με άλλους τουρ οπερέιτορ να καταγράφουν επίσης αυξημένη ζήτηση για την Καλιφόρνια, το South West και τη Φλόριντα.
 
Oι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για διακοπές περιπέτειας και προτιμώνται κυρίως από οικογένειες με εφήβους οι οποίες αναζητούν ανεξαρτησία και απόκτηση δεξιοτήτων σε εμπειρίες όπως η διαμονή σε ράντσο (πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία και ψάρεμα).
 
4. Ουαλία
 
Η ζήτηση των Βρετανών για διακοπές στη χώρα τους το 2022 εντείνεται, με δημοφιλή προορισμό την Ουαλία, η οποία παρουσιάζει την ταχύτερη ανάπτυξη ζήτησης για το νέα χρονιά σύμφωνα με την holidaycottages.co.uk.
 
Η ζήτηση για αποδράσεις στην Ουαλία είναι κατά 125% υψηλότερες από το 2019, αναφέρουν στην Unique Homestays, με τις κρατήσεις στην περιοχή να βρίσκονται στο 36% για τη νέα χρονιά.
 
5. Ταξίδια με τους νέους «κολλητούς» μας
 
Ένας στους τρεις Βρετανούς έχει πλέον σκύλο, έπειτα από την έκρηξη υιοθετήσεων κατοικιδίων που σημειώθηκε το 2020. Τα ξενοδοχεία και τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα ανταποκρίνονται σε αυτό επιτρέποντας τη φιλοξενία ήσυχων κατοικιδίων αλλά και προσφέροντας λιχουδιές κ.α.
 
6. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ταξιδεύουν
 
Αναδύεται κύμα ζήτησης για ταξίδια από ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι προγραμμάτιζαν να περάσουν την περασμένη διετία απολαμβάνοντας τη συνταξιοδότησή τους και την ανεξαρτησία τους. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν κρατήσεις όχι απλώς για μία απόδραση αλλά και περισσότερες μέσα στο 2022. Η Κόστα Ρίκα είναι κορυφαία επιλογή τους για προσβάσιμες διακοπές περιπέτειας χάρη στο συνδυασμό που διαθέτει από εξωτικά τοπία, εμπειρίες άγριας ζωής, φιλόξενη φύση και πολυτελή οικολογικά καταλύματα.
 
7. Μοναχικά ταξίδια
 
Ποτέ άλλοτε τα μοναχικά ταξίδια δεν ήταν τόσο δημοφιλή, και παρότι δεν εξηγούνται εύκολα μετά τις ανάγκες της περασμένης διετίας για κοινωνική απομόνωση, προσφέρουν τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να κάνουν το ταξίδι των ονείρων τους.
 
Στην Wild Frontiers οι περισσότερες κρατήσεις προέρχονται από μοναχικούς ταξιδιώτες ηλικίας 45-50+ ετών, κυρίως γυναίκες. Σύντροφοι, γονείς, μητέρες αναζητούν χρόνο για τον εαυτό τους, και προτιμούν υπηρεσίες ευεξίας, αποδράσεις δραστηριοτήτων όπως το σερφινγκ ή πιο δύσκολες περιπέτειες.
 
8. Η μοναδικότητα είναι σικ
 
Έχοντας «χορτάσει» το σπίτι, οι ταξιδιώτες αναζητούν το 2022 ξεχωριστές διακοπές και μοναδικές εμπειρίες. Σύμφωνα με την Airbnb Ευρώπης, οι αναζητήσεις για «μοναδικά σπίτια», όπως δεντρόσπιτα κ.α., έχει αυξηθεί κατά 94% έναντι των επιπέδων 2019.
 
9. Ηλιόλουστα νησιά
 
Τα νησιά της Καραϊβικής είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, σύμφωνα με την Turquoise Holidays, με τους ταξιδιώτες να δαπανούν όλο και περισσότερα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους στις διακοπές. Άλλοι τουρ οπερέιτορ αναφέρουν αυξημένη ζήτηση για Jumby Bay, Petit St Vincent, Palm Island, Μαλδίβες, Μαυρίκιο και Σρι Λάνκα.
 
10. Η άνοδος των υπερβολικά πρόωρων προκρατήσεων
 
Καθώς οι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων ανοίγουν ξανά μήνα με το μήνα, επιστρέφει μια συναρπαστική αίσθηση για τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται στα ταξίδια το 2022. Ωστόσο, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν περιορισμοί στα ταξίδια, η ζήτηση αφορά τους προορισμούς στους οποίους μπορούν να πραγματοποιηθούν ταξίδια.
 
Το αποτέλεσμα είναι η άνοδος ενός νέου είδους υπερ-πρώιμης κράτησης από υπερ-οργανωτικούς ταξιδιώτες που κάνουν κρατήσεις στα καλύτερα μέρη στις καλύτερες τιμές, ακόμη και μέχρι το 2023, όπως αναφέρουν οι βρετανικές εταιρείες ενοικίασης. Παρότι η αβεβαιότητα σχετικά με τα διεθνή ταξίδια παραμένει, η κράτηση για μακρινά ταξίδια πολύ εκ των προτέρων σημαίνει ότι μπορείτε να πετύχετε ευκαιρίες και είναι κάτι για το οποίο μπορεί κανείς να περιμένει, μια αχτίδα φωτός μέσα στους ερχόμενους χειμερινούς μήνες.
tornosnews.gr