Απόφαση σταθμός για την προστασία των Μύλων

Απόφαση σταθμός για την προστασία των Μύλων

 

 

 

Σε μια απόφαση σταθμό για την προστασία του χαρακτήρα και της ιστορικής αξίας της περιοχής των Κάτω Μύλων, προέβη χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο. Το Σώμα αποφάσισε την επανεπιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε δύο γειτνιάζοντα ακίνητα των παραδοσιακών Ανεμόμυλων, οι ιδιοκτήτες των οποίων προέβησαν σε αίτηση αποδέσμευσης τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την φυσιογνωμία και το μέλλον της περιοχής. 
 
Οι ιδιοκτήτες οι οποίοι ήταν παρόντες στην συνεδρίαση, ζήτησαν με αίτησή τους προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, την άρση της ρυμοτομικής δέσμευσης που είχε επιβληθεί με Νόμο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ωστόσο από τότε ουδέποτε προχώρησε. 
 
Η περιοχή των Κάτω Μύλων έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ως αρχαιολογικός χώρος από τον Ιούλιο του 1995 ο οποίος χρήζει ειδικής μέριμνας, προβολής και ανάδειξης. Επιπλέον το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς το Π.Δ. της «αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Χώρας Μυκόνου του Δήμου Μυκόνου καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης αυτού, και ένταξη στο σχέδιο του προϋφιστάμενου του 1923 οικισμού του ίδιου Δήμου» που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, ορίζεται ρητώς ότι τα αραιοδομημένα τμήματα του οικισμού διέπονται από τις διατάξεις του Ν.1337/83. Έτσι στο αναφερόμενο ρυμοτομικό σχέδιο που εγκρίθηκε, η περιοχή των Κάτω Μύλων χαρακτηρίστηκε ως Κοινόχρηστο Οικοδομικό Τετράγωνο. Ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου η πράξη δεν κυρώθηκε με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να ζητούν την άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης και την αποδέσμευση των οικοπέδων τους.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε διαπαραταξιακά την επανυποβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης στις παραπάνω ιδιοκτησίες και στο σύνολο του Οικοδομικού Τετραγώνου και την άμεση σύνταξη μεμονωμένης πράξης εφαρμογής. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με ψήφους 17 υπέρ και 3 κατά. 
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία σε έγγραφο της το οποίο κατέστησε σαφές και η αρχαιολόγος κα Μαρία Κονιώτη που ήταν παρούσα στο Συμβούλιο, ότι σε περίπτωση που ο Δήμος δεν προέβαινε στην επανυποβολή της πράξης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, θα το έπραττε «αυθωρεί» η Υπηρεσία προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να μην αλλοιωθούν τα τοπόσημα της Μυκόνου που είναι οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι.