Αναπροσαρμογή των τελών κοινοχρήστων χώρων για το 2022

Αναπροσαρμογή των τελών κοινοχρήστων χώρων για το 2022

 

 

 

Στα επίπεδα του 2019 επιστρέφουν τα τέλη κοινοχρήστων χώρων το 2022. Το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Θυμίζουμε ότι λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε ο κορονοϊός και της δύσκολης χρονιάς του 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων. Ωστόσο μετά την φετινή τουριστική έκρηξη και τις πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για το 2022 τα τέλη κοινοχρήστων χώρων επιστρέφουν και πάλι στα προ κορονοϊού επίπεδα. 
 
Έτσι κατά την συνεδρίαση της Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επαναφορά των τελών για τους κοινόχρηστους χώρους. 
 
Συγκεκριμένα ο παραδοσιακός οικισμός έχει χωριστεί σε ζώνες και το τέλος ανά ζώνη για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών ειδών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μη, καθορίζεται ως εξής: 
 
Για τη Ζώνη Α, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές που βρίσκονται όμορες της θαλάσσης και συγκεκριμένα από την περιοχή της Σκάρπας έως και την Αλευκάνδρα, προτείνεται η αύξηση του ετήσιου τέλους από 60 € ανά τ.μ. σε 120 € ανά τ.μ.. 
 
Για τη Ζώνη Β, η οποία περιλαμβάνει τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στον παραδοσιακό οικισμό και περιγράφονται στην απόφαση 81/2015 προτείνεται προτείνεται η αύξηση του ετήσιου τέλους από 50 € ανά τ.μ. σε 100 € ανά τ.μ.. 
 
Για τους λοιπούς κοινοχρήστους χώρους (Ζώνη Γ), επί των οποίων έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης όπως περιγράφονται από την υπ’ αρίθμ. 81/2015 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ, το τέλος παραμένει ως έχει, δηλ. 17,50 € ανά τ.μ.. 
 
Για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από περίπτερα: Με την προϋπόθεση της ομαλής διέλευσης των πεζών, για κάθε περίπτερο καθορίζεται ανώτερο εμβαδόν κάλυψης κοινοχρήστου χώρου έως τα 12 τ.μ. συνολικά. Οι δικαιούχοι εκμετάλλευσης περιπτέρου υπόκεινται σε υποχρέωση καταβολής τέλους για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει το κουβούκλιο (Ν.4093/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4257/14), καθώς και για το χώρο που καταλαμβάνουν τα διάφορα τοποθετούμενα αντικείμενα επί κοινόχρηστων χώρων όπως ψυγεία, σκαλιέρες, ραφιέρες κ.λ.π εντός των 12 τ.μ. 7 Για την τοποθέτηση ψυγείων περιπτέρων, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αυτόματων πωλητών, λοιπόν αντικειμένων, προτείνεται ετήσιο τέλος 50 € ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανεξαρτήτου ζώνης. 
 
Για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών προτείνεται:
 • Για την τοποθέτηση μηχανημάτων (μπετονιέρες, σκαπτικά μηχανήματα & βαρέλες μπετόν κ.λ.π.) μπαζών, οικοδομικών υλικών περιφραγμάτων και σκαλωσιών, καθώς και για σκαμμένο κοινόχρηστο χώρο προ της ανεγειρόμενης οικοδομής, το τέλος ορίζεται ανεξαρτήτως ζώνης σε 150 € το μήνα. Το τέλος ορίζεται μηνιαίο, ανεξάρτητα του χρόνου της χρήσης του κοινόχρηστου χώρου, καταβάλλεται πριν από τη χρήση του και η διάρκεια λήγει στο τέλος κάθε μήνα. 
 
• Για τα κοντέινερ συλλογής και απόρριψης οικοδομικών υλικών σε κοινόχρηστο χώρο (ως κοινόχρηστος χώρος στην παρούσα περίπτωση των οικοδομικών υλικών και κοντέινερ, νοείται πεζοδρόμιο & οδόστρωμα), το τέλος ορίζεται σε 150 € την εβδομάδα και καταβάλλεται πριν τη χρήση του χώρου. Σε περίπτωση που υποβάλλει αίτηση για άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου η εταιρεία μισθώσεως κοντέινερ, οπωσδήποτε θα πρέπει να δηλώνει τα στοιχεία του εντολέα της. 
 
Για αυτόματες ταμειακές μηχανές τραπεζικών ιδρυμάτων (ΑΤΜ) Το τέλος να διατηρηθεί στις 25.000 € το τ.μ. το χρόνο.
 
Την απόφαση καταψήφισε ο συνδυασμός της μείζονας μειοψηφίας εκτός του δ.σ. Νίκου Γκέλου που ψήφισε θετικά.