(pics) Η Εντεταλμένη Δ.Σ. Πολιτισμού Ελένη Κοντιζά εκπροσώπησε τη Μύκονο στο 1ο Συνέδριο Δήμων με Μνημεία UNESCO

(pics) Η Εντεταλμένη Δ.Σ. Πολιτισμού Ελένη Κοντιζά εκπροσώπησε τη Μύκονο στο 1ο Συνέδριο Δήμων με Μνημεία UNESCO

 

 

Η κα Κοντιζά με τον Δήμαρχο Μετεώρων Θοδωρή Αλέκο (δεξιά), τους συνεργάτες του και με τους Αντιδημάρχους και τους Εντεταλμένους Δ.Σ. Πολιτισμού, Δήμων με μνημεία UNESCO που συμμετείχαν στο συνέδριο.
 
Στο 1ο Συνέδριο Δήμων με μνημεία UNESCO συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Δήμου Μυκόνου η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Ελένη Κοντιζά. Τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Μετέωρα 26-28 Νοεμβρίου, άνοιξε ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεόδωρος Αλέκος και χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων, π. Ιωάννης Ζώτος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννης Μπουτίνας, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Δημήτρης Τσόλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Τρικάλων Σωτήρης Φαμίσης και ο Προϊστάμενος Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας του Υπουργείου Πολιτισμού Νίκος Σαρούκος.
 
Εκπρόσωποι των Δήμων κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου
 
Από αριστερά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου με τον Δήμαρχο Μετεώρων. 
 
Ακολούθησε η ομιλία του διδάκτορος Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ιστορικού Αρχαιολογικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βλάση Βλασίδη και στη συνέχεια οι Δήμοι παρουσίασαν τα Μνημεία UNESCO που βρίσκονται στην επικράτειά τους. 
 
Ο κ. Μπαλογιάννης παρουσιάζει στους συνέδρους τα ιστορικά έγγραφα και εκθέματα του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας.
 
Κατά την διάρκεια των εργασιών οι εκπρόσωποι των Δήμων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, από τον Ιδρυτή του συλλέκτη Παύλο Μπαλογιάννη, το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμό των Μετεώρων στο Καστράκι και να ξεναγηθούν σε δύο ιστορικές μονές των Μετεώρων από τον συνεργάτη του Δημάρχου Μετεώρων Σπύρο Νικολογιάννη. 
 
Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό βίντεο με την δημιουργία των γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων.
 
Κατά την διάρκεια των εργασιών οι σύνεδροι παρουσίασαν τις περιοχές τους και τα μνημεία UNESCO που υπάρχουν σε αυτές. Η κα Κοντιζά είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Δήλου, της Ρήνειας και της Μυκόνου, κάνοντας γνωστή και την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού. Παράλληλα έκανε μια εκτενή αναφορά στις εργασίες και τις έρευνες που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στα νησιά και στην συνεργασία του Δήμου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που έχει σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη του αρχαίου οικισμού του Κάστρου μέσα από τις εργασίες που συντελούνται στην περιοχή. 
Παράλληλα η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού  αναφέρθηκε στα σημεία αρχαιολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος της Μυκόνου, όπως και στην οινο-γαστρονομία του τόπου μας, κάνοντας αναφορά στα προϊόντα που παράγονται στο νησί από ντόπιους παραγωγούς και αποτελούν σήμα κατατεθέν του. 
 
Η κα Κοντιζά κατά την παρουσίαση των πολιτιστικών και ιστορικών αποθεμάτων του Δήμου Μυκόνου
 
Μέσω της παρουσίασης της κας Κοντιζά, οι σύνεδροι είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του νησιού, λιγότερο διαφημισμένες, αλλά πολύ ενδιαφέρουσες και πιο κοντά στην κοινωνία του, κάνοντας την πλειοψηφία των συνέδρων να θέλουν να τις γνωρίσουν και από κοντά. Ενδεικτική είναι η πρόταση του Δημάρχου Μετεώρων το επόμενο συνέδριο να πραγματοποιηθεί στο νησί της Πάτμου και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, στο νησί της Μυκόνου. 
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κα Κοντιζά πρότεινε να συμμετέχει η Μύκονος στην πρώτη επιτροπή του Δικτύου Δήμων με Μνημεία UNESCO, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους συνέδρους. Μαζί με την Μύκονο την Επιτροπή απαρτίζουν οι Δήμοι Μετεώρων, Αρχαίας Ολυμπίας, Σπάρτης, Πάτμου, Γαλαξιδίου και Καβάλας. Η Επιτροπή θα επεξεργαστεί το καταστατικό και τις επόμενες κινήσεις του Δικτύου. 
 
Η κα Κοντιζά παρέδωσε τις τελευταίες ιστορικές και αναμνηστικές εκδόσεις του Δήμου Μυκόνου στον Δήμαρχο Μετεώρων Θεόδωρο Αλέκο.
 
Σύμφωνα με ανάρτηση που πραγματοποίησε για το θέμα στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media η Εντεταλμένη Πολιτισμού του Δήμου Μυκόνου «Ο πολιτισμός μας είναι η ταυτότητα μας και το πλεονέκτημα μας. Με κύριο στόχο την ανάπτυξη και προώθηση κοινών δράσεων μεταξύ των δήμων με μακρά ιστορία και μνημεία που ξεφεύγουν από τα όρια τους κράτους και αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, όπως η Δήλος, τα Μετέωρα, η αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, ο Μυστράς κ.α., συμμετείχα ως Εντεταλμένη Δ.Σ. Πολιτισμού του Δήμου Μυκόνου στο 1ο Συνέδριο Δήμων με μνημεία Ουνέσκο που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα. Το συνέδριο πρωτοβουλία του δήμου Μετεώρων αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συνεργασίας των Δήμων στον τομέα του Πολιτιστικού τουρισμού και της ανάδειξης του πλεονεκτήματος της χώρας μας ως λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού». Παράλληλα η κα Κοντιζά ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Μετεώρων και τους συνεργάτες του για την άριστη διοργάνωση και φιλοξενία, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Μετεώρων Θοδωρή Αλέκο και τους συνεργάτες του και ιδιαιτέρως στον Σπύρο Νικολογιάννη για την άριστη διοργάνωση του συνεδρίου και την άψογη συνεργασία και φιλοξενία τους κατά την διάρκεια των τριήμερων εργασιών του».