Κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Προχωρούν στη Μύκονο οι προετοιμασίες

Κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Προχωρούν στη Μύκονο οι προετοιμασίες

Κανονικά προχωρούν οι προετοιμασίες για την παρέλαση και τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου την 28η Οκτωβρίου στη Μύκονο. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε την Τρίτη 19/10 την απαραίτητη δαπάνη για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων σε Χώρα και Άνω Μερά. Αυτό που μένει είναι η ανακοίνωση του επίσημου προγράμματος.

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας από την έναρξη της πανδημίας. Θυμίζουμε ότι η τελευταία παρέλαση που έγινε στη Μύκονο ήταν τον Οκτώβριο του 2019, καθώς οι παρελάσεις του 2020 και τον Μάρτη του 2021 δεν έγιναν λόγω των μέτρων που ίσχυαν κατά της Covid-19.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών, η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, αλλά και για την ανθρωπότητα διότι υπενθυμίζει την αντίσταση ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, αποτελώντας παράδειγμα προάσπισης της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας των εθνών.

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου θα πραγματοποιηθεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, με
λαμπρότητα, ιδιαίτερα στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ν.π.δ.δ. και τους Οργανισμούς.

Επισημαίνουμε ότι, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εν λόγω εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, αναφορικά με την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αντίστασης στο ναζιστικό και φασιστικό
ολοκληρωτισμό.

Η αξιοποίηση της εθνικής επετείου μέσω των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα
ανά την Ελλάδα είναι μία λαμπρή ευκαιρία υπενθύμισης των αγώνων των προγόνων μας και των πανανθρώπινων αξιών που υπεράσπισε το Έθνος μας.

Το πρόγραμμα του εορτασμού πρέπει να περιλαμβάνει:
α. Την 27η Οκτωβρίου 2021
– Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. κτλ.
– Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων, προσερχομένων, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

β. Την 28η Οκτωβρίου 2021
– Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων μετά το πέρας της
δοξολογίας.
Σημειώνεται ότι στις πόλεις – έδρες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων θα καταθέσουν στεφάνι, επίσης, οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στην Περιφέρεια ή στην Περιφερειακή Ενότητα.

Όλα δείχνουν ότι η φετινή παρέλαση θα γίνει κανονικά τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και θα καμαρώσουμε και πάλι τους μαθητές και μαθήτριες του νησιού μας αλλά και ολόκληρης της Χώρας να αποδίδουν τιμές στους αγωνιστές του Έπους του ’40.