WTTC | Έρευνα: Αργή η ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού το 2021 και ίσως και το 2022 - πώς θα έλθει η απογείωση

WTTC | Έρευνα: Αργή η ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού το 2021 και ίσως και το 2022 - πώς θα έλθει η απογείωση

 

Η συνεισφορά του κλάδου του τουρισμού και των ταξιδιών στην παγκόσμια οικονομία το 2021 θα είναι βελτιωμένη μόνο κατά 30,7% έναντι του 2020, ενώ και για το 2022 αναμένεται παρόμοια μέτρια αύξηση σε ετήσια βάση κατά 31,7% σε σύγκριση με την εφετινή χρονιά.
 
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει το οικονομικό μοντέλο ανάλυσης της Oxford Economics για λογαριασμό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC). Το μοντέλο αυτό στηρίζεται σε ένα σενάριο βασισμένο σε στοιχεία σχετικά με την τρέχουσα εξέλιξη των εμβολιασμών παγκοσμίως, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
 
Το WTTC, το οποία αντιπροσωπεύει τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα στον κλάδο τουρισμού και ταξιδιών, σχολιάζοντας την παραπάνω εκτίμηση, υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη του τομέα παρεμποδίστηκε από την έλλειψη διεθνούς συντονισμού, τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα βραδύτερα ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένα μέρη του κόσμου, που συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη για τα ταξίδια.
 
Το 2019, ο τομέας Tουρισμού και Ταξιδιών απέφερε σχεδόν 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Το 2020 εξαιτίας της πανδημίας η συνεισφορά του τουρισμού μειώθηκε δραματικά κατά 49,1%, αντιπροσωπεύοντας μια απώλεια σχεδόν 4,5 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ. 
 
Φέτος, το 2021, ο τουρισμός θα εισφέρει μόλις 1,4 τρισ. δολάρια περισσότερα από πέρυσι (+30,7%) και αυτό αποδίδεται πρωτίστως στις εγχώριες δαπάνες.  
 
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι με τον τρέχοντα ρυθμό ανάκαμψης, η συμβολή του τουρισμού και των ταξιδιών στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να σημειώσει και το 2022 μέτρια αύξηση, της τάξης του 31,7%, όπως προαναφέρθηκε.
 
Πέρυσι, το WTTC αποκάλυψε την απώλεια 62 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον Τουρισμό σε όλο τον κόσμο και με τον τρέχοντα ρυθμό ανάκαμψης, οι θέσεις εργασίας αναμένεται να αυξηθούν μόνο κατά 0,7% φέτος. Για το 2022 ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μια πιο ελπιδοφόρα αύξηση των θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση στον κλάδο κατά 18%. 
 
Η Τζούλια Σίμπσον, Πρόεδρος & Διευθύνωσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε ότι αν και ο παγκόσμιος τομέας των Ταξιδιών και Τουρισμού αρχίζει να ανακάμπτει από τις καταστροφές του COVID-19, εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί και μια μια άνιση εξέλιξη στους εμβολιασμούς ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα η ανάκαμψη φέτος να είναι βραδύτερη, κάτω από το ένα τρίτο έναντι του 2020. Επίσης, οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό αυξήθηκαν φέτος μόλις κατά 0,7%, αλλά το 2022 φαίνεται πιο θετικό όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία και τις θέσεις εργασίας.
 
Εάν οι κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο, θεσπίσουν απλοποιημένους κανόνες που θα επιτρέψουν την ασφαλή επιστροφή των ταξιδιών, τόνισε ο Τζούλια Σίμπσον, τότε θα έχουμε ταχεία ανάκαμψη, θα ενισχυθεί ο οικονομικός πλούτος και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.
 
Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν
 
Σύμφωνα με την έρευνα, η συμβολή του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ και η αύξηση των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να κινηθούν πιο θετικά στο υπόλοιπο του έτους και το 2022, εάν τηρηθούν τα ακόλουθα μέτρα: 
 
Να επιτραπεί στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να κυκλοφορούν ελεύθερα, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή τον τελικό προορισμό τους, αφαιρώντας πολύπλοκα κλιμακωτά συστήματα.
Να εφαρμοστούν ψηφιακές λύσεις, που επιτρέπουν σε όλους τους ταξιδιώτες να αποδείξουν εύκολα την υγειονομική τους κατάσταση έναντι του COVID, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία στα σύνορα σε όλο τον κόσμο.
Αναγνώριση όλων των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ή/και από οποιαδήποτε από τις αυστηρές ρυθμιστικές αρχές (SRA).
Συμφωνία από όλες τις αρμόδιες αρχές ότι τα διεθνή ταξίδια είναι ασφαλή με τα ενισχυμένα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας.
 
Οι 4 κανόνες θα δώσουν σημαντική ώθηση
 
Η έρευνα δείχνει ότι εάν αυτοί οι τέσσερις ζωτικοί κανόνες τηρηθούν πριν από το τέλος του 2021, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία και τις θέσεις εργασίας θα μπορούσε να είναι σημαντικός. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνεισφορά του τομέα στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 37,5% - φθάνοντας τα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος (έναντι 4,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020).
 
Επίσης θα μπορούσαν να επανέλθουν σχεδόν 19 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πριν από το τέλος του έτους (αύξηση 6,8%) εάν συνεχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί και με περισσότερη διεθνή συνεργασία.
 
Σε αυτή την περίπτωση, το 2022 η συμβολή του κλάδου στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να σημειώσει ετήσια αύξηση 34%, φτάνοντας τα 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, κοντά στα επίπεδα του 2019, που ήταν έτος ρεκόρ για τα ταξίδια και τον τουρισμό. Ομοίως, οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 - αύξηση 20,1% σε ετήσια βάση, σε περισσότερες από 349 εκατομμύρια.
tornosnews.gr