Η συνταγή της Ημέρας: Παραδοσιακή ψητή ρεβιθάδα Σίφνου

Η συνταγή της Ημέρας: Παραδοσιακή ψητή ρεβιθάδα Σίφνου


Ένα από τα πιο περίφημα πιάτα της Σίφνου είναι τα χορταστικά ρεβίθια φούρνου σε πήλινο. Αν και τα ρεβίθια είναι κλασικό φαγητό σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, στην Σίφνο το πιάτο αυτό είναι κομμάτι της τοπικής παράδοσης: είναι το κυριακάτικο γεύμα που κάθε Σάββατο βράδυ φτιάχνεται σε ένα μοναδικό κωνικό πήλινο σκεύος που ονομάζεται «σκεπασταριά», το οποίο πηγαίνει ο άντρας της οικογένειας στον φούρνο του χωριού για να ψηθεί αργά όλη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα το παίρνουν από τον φούρνο μετά την εκκλησία. Μερικές φορές προστίθεται και καλαμπόκι ή ρύζι.
 
Υλικά για 4-6 ΜΕΡΙΔΕΣ
 
500 γρ. ρεβίθια, 1κ.γ. μαγειρική σόδα, 1 κ.γ. αλάτι, και επιπλέον για το αλάτισμα των ρεβιθιών 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,1/2 1 φλιτζ. νερό, 2 φλιτζ. χοντροκομμένο κρεμμύδι, 1 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 3 φύλλα δάφνης, αλάτι, 1 /2 λίτρο νερό
 
 
1. Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη με αρκετό νερό ώστε να καλυφθούν. Ανακατεύουμε μέσα στο νερό την μαγειρική σόδα και το αλάτι. 
Τα αφήνουμε να  μουλιάσουν, σκεπασμένα, για 8 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.
 
2. Αναμειγνύουμε μαζί το αλεύρι και ½ - 1 φλιτζάνι νερό, για να φτιάξουμε μια ελαστική και απαλή ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί, σκεπασμένη για 20-30 λεπτά.
 
3. Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο πυρίμαχο πήλινο σκεύος. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και 1  1/2 λίτρο νερό, ή αρκετό για σκεπαστούν τα ρεβίθια κατά 8 εκ. και τα σκεπάζουμε με το καπάκι.
 
4. Ανοίγουμε τη ζύμη στο σχήμα ενός χοντρού σχοινιού και την πιέζουμε τριγύρω στο χείλος του πήλινου σκεύους, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας για να σφραγίσει
 
5. Βάζουμε σε κρύο φούρνο και τον ανάβουμε στους 130°C. Ψήνουμε τα ρεβίθια για 8 ώρες.
 
Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, σπάμε τη ζύμη με ένα μαχαίρι και σερβίρουμε.
 
Από την Κουζίνα του Αιγαίου στο πιάτο σας.
 
Καλή σας όρεξη!
 
(Στείλτε μας τις συνταγές σας και κάντε γνωστές τις νοστιμιές της κουζίνας σας)