Ανατιμήσεις – Πόσο θα ανέβει η τιμή του καφέ – Εκτιμήσεις για take away, καθήμενους και σούπερ μάρκετ

Ανατιμήσεις – Πόσο θα ανέβει η τιμή του καφέ – Εκτιμήσεις για take away, καθήμενους και σούπερ μάρκετ

 

Οι πρόσφατες ανατιμήσεις των προϊόντων φέρνουν και μη αναπόφευκτη άνοδο της τιμής του καφέ, με το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων να είναι ένα από τα «θύματα» του κύματος.
 
 
Η αύξηση της τιμής έχει να κάνει με την πρώτη ύλη, καθώς η… περιπέτεια με την τιμή του ξεκινά από τη Βραζιλία, εκεί όπου καταγράφηκαν διαδοχικά φαινόμενα έντονου παγετού και ξηρασίας, που κατέστρεψαν φυτείες.
 
Έτσι, μειώθηκε η παραγωγή και αυξήθηκε η τιμή του προϊόντος που έχει ήδη παραχθεί, κάτι που φέρνει και πολλά σενάρια, ως προς το πού θα «τερματίσει» η αύξηση της τιμής του.
 
Τι λένε οι εκτιμήσεις – Θα φτάσει στα 10 ευρώ για τους καθήμενους;
Η αύξηση της τιμής είναι σίγουρη, διότι θα επηρεαστεί η τιμή του κιλού του καφέ, όμως οι εκτιμήσεις του προέδρου της ΠΟΕΣΕ, Γιώργου Καββαθά, κάνουν λόγο για «υπερβολικό σενάριο» το να φτάσει στα 5 ευρώ η τιμή του take away.
 
Το «κακό» σενάριο είναι να αυξηθεί η τιμή έως και 25% ενώ το «καλό» σενάριο, που προϋποθέτει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, είναι να υπάρξει αύξηση της τάξεως του 5% με 10%.
 
Άρα, ο καφές «στο χέρι» μπορεί να φτάσει τα 2,40 με 2,50 ευρώ, στο «κακό» σενάριο ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2,20 ευρώ στο «καλό» σενάριο, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το take away κοστίζει έως 2 ευρώ σήμερα.
 
Ένας καφές σε καφετέρια, για τους καθήμενους, μπορεί να φτάσει και τα 3,75 ευρώ ή τα 4,40, για το «κακό» σενάριο. Αντίστοιχα, στο «καλό» σενάριο, η τιμή θα πάει στα 3,30 ευρώ, μέχρι και 3,85 ευρώ.
 
Τι θα γίνει με τα σούπερ μάρκετ
Αν αυξηθεί η τιμή του καφέ ως προϊόν έτοιμο προς κατανάλωση, τότε αυτό σημαίνει – λογικά – πως θα αυξηθεί και ως πρώτη ύλη, δηλαδή όταν βρίσκεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ.
 
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών και των καταστηματαρχών σημειώνουν πως, επειδή υπάρχει ανταγωνισμός, δεν θα δούμε μεγάλες ανατιμήσεις στις σακούλες καφέ στα ράφια, διότι οι επιχειρήσεις προχωρούν σε προσεκτικές κινήσεις.
vradini.gr