Ποιο το σχέδιο ανάκαμψης των εμβολιασμών

Εκρηκτικό μείγμα στο μέτωπο της πανδημίας δημιουργεί η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου στα αστικά κέντρα, όπως και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι ειδικοί είχαν θέσει ως βασικό στόχο, δεδομένης και της επέλασης του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, μέχρι το τέλος του μήνα, η εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού να έχει φτάσει τουλάχιστον στο 80%. Ένας στόχος που τελικά θα μείνει ανεκπλήρωτος, καθώς τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών ανέτρεψαν τις προβλέψεις. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 100.000 εμβολιασμούς που πραγματοποιούνταν ημερησίως στις αρχές Ιουνίου, την εβδομάδα που πέρασε διεξάγονταν κατά μέσο όρο γύρω στους 30.000. Ανάλογη είναι η υστέρηση και στους εμβολιασμούς πρώτης δόσης, με τα ραντεβού να κυμαίνονται γύρω στα 10.000.
Πηγές της Αριστοτέλους θεωρούν επιτακτική την ανάγκη ανάκαμψης της εμβολιαστικής διαδικασίας και της επιστροφής στους κανονικούς ρυθμούς προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Όμως παράλληλα φοβούνται πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα εκτοξευτεί μέσα στον Σεπτέμβριο, και το βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο θα μεταφερθεί από τα νησιά στις πόλεις.
Από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται η προσέλευση στην εργασία για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να γίνεται μόνο με αρνητικό rapid test, δύο φορές την εβδομάδα, το κόστος του οποίου θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους στην εστίαση, κάτι που θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν ξεκινήσει να πέφτει η θερμοκρασία. Το ίδιο θα ισχύσει και στους χώρους διασκέδασης.
Πάντως, κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο γενικευμένο lockdown και σημειώνουν πως τα μέτρα που θα ληφθούν με γνώμονα τον περιορισμό της διασποράς θα αφορούν όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Επισημαίνουν, τέλος, πως δεν τίθενται ζήτημα υποχρεωτικότητας, πέραν των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.
Συναγερμός για τα σχολεία
Ο εμβολιασμός σε παιδιά άνω των 12 ετών έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα μας, όμως επί του παρόντος η ανταπόκριση είναι χαμηλή, αφού στην ηλικιακή ομάδα 12-14 μόλις το 3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 4%, ενώ στους εφήβους 15-17 ετών το 11,1% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 12,6%.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο, όπως τα παχύσαρκα παιδιά, παιδιά με χρόνια προβλήματα από όλα τα συστήματα −αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό−, παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις, ανοσοανεπάρκειες, σύνδρομα και νευροαναπτυξιακά προβλήματα.
Ταυτόχρονα, έκανε έκκληση στους γονείς να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό των παιδιών αμέσως μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές, προκειμένου τα σχολεία να μη μετατραπούν σε νέες εστίες υπερμετάδοσης. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι της μεθοδολογίας του MRNA και είναι εγκεκριμένα και τα δύο εμβόλια για αυτές τις ηλικίες, και της Pfizer και της Moderna, ενώ εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης.
Έρχεται η τρίτη δόση
Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, όχι όμως για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για συγκεκριμένες ομάδες που φαίνεται πως δεν αναπτύσσουν αντισώματα. Αναμένονται ότι οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όμως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα αφορούν άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή, με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, μεταμόσχευση μυελού, καρκινοπαθείς / υπό χημειοθεραπεία, νεφροπαθείς.
Οι χορηγήσεις της τρίτης δόσης θα ξεκινήσουν συντομότερα από το αναμενόμενο, ακόμα και στις αρχές Σεπτεμβρίου, και το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες.
Σημειώνεται πως η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα λάβει υπόψη και τις θέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό και στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Δηλαδή τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες ή τους θανάτους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού.
Περιοχές στο κόκκινο
Μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο, και το Ρέθυμνο μπήκε σε τοπικό lockdown, με περιορισμούς στο ωράριο κυκλοφορίας και στη διασκέδαση. Εκτός όμως από την Κρήτη, η κατάσταση είναι ανησυχητική και σε άλλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Νάξος, η Ίος και η Μύκονος.
Την εβδομάδα 9 έως 15 Αυγούστου παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι καθαρά πτωτικές τάσεις κυμάνθηκαν από -55% στην Αλεξανδρούπολη έως -72% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στον Βόλο (-28%) και στο Ηράκλειο (-25%). Ειδικότερα:
Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με μη στατιστικά σημαντική μεταβολή (+2%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 2-8/8/2021.
Χανιά: Συνεχίστηκε η τάση αύξησης (+103%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ρέθυμνο: Καταγράφηκε σχετική μείωση (-72%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 2-8/8/2021. Το ιικό φορτίο παραμένει σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα.
Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 9-15/8/2021, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+260%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 2-8/8/2021.
capital.gr