Έρχονται ανακοινώσεις για την πανδημία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

Έρχονται ανακοινώσεις για την πανδημία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

 

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά.
 
Αυτό ανακοίνωσε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, ηθικά απαράδεκτο να θέτεις σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, με το βλέμμα στραμμένο σε όσους επιλέγουν ακόμα να μην εμβολιαστούν. "Η κυβέρνηση προσφέρει στην κοινωνία όλα τα όπλα που είναι διαθέσιμα για την αναχαίτιση του ιού και την αποκατάσταση της καθημερινότητας σε ένα καλό επίπεδο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Απαιτείται όμως η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες. Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στις απόψεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Και η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι για όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν δύο ενδεχόμενα υπάρχουν είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές. Και αυτό δεν θα είναι απλά ένα λάθος. Θα είναι άδικο. Θα είναι ηθικά απαράδεκτο. Γι’ αυτό ακριβώς η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων", σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
 
Η Ελλάδα δεν θα υπάρξει πάλι ξέφραγο αμπέλι
Με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο του χθεσινού ΚΥΣΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν σαφής. "Η Ελλάδα θα  ευθυγραμμίσει τις δράσεις με την Ε.Ε. Έχουμε ζητήσει ενιαία στάση, έχουμε ζητήσει να γίνει ξεκάθαρο σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα γίνει ανεχτή καμία εργαλειοποίηση. Οι δυνάμεις αποτροπής βρίσκονται σε εγρήγορση. Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταλαβαίνω την επιλογή να μας θυμίζουν τις ολέθριες συνέπειες της μεταναστευτικής τους πολιτικής. Στη χώρα δεν θα ξαναζήσουμε στιγμές του 2015. Η Ελλάδα δεν θα υπάρξει πάλι ξέφραγο αμπέλι. Ο κόσμος ξέρει την εικόνα του 2015 και του 2020. Δεν θα ξαναγυρίσουμε σε εικόνες του 2015…", ανέφερε.
 
Η απάντηση για το εάν ο κ. Χρυσοχοΐδης χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού του υπουργικού σχήματος. "Αυτό που προέχει είναι η μάχη με τις πυρκαγιές. Η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί μόνο από τον πρωθυπουργό. Οι αλλαγές που έγιναν δεν συνιστούν ανασχηματισμό. Ήταν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου", τόνισε, ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, επεσήμανε: "Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί".  
 
"Όποιος δρα κάνει και λάθη - Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια"
Η κυβέρνηση μας εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει για να κλείσει κάθε πληγή που άνοιξε. Περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική, ψυχολογική", τόνισε ο κ. Οικονόμου, που έκανε λόγο για μία πρωτοφανή για την χώρα κατάσταση. "Προσπαθούμε να την διαχειριστούμε με πράξεις και έργα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και των ζημιών. Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων. Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσων μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του Κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία μάχεται και ανθίσταται. Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες. Και όλοι θα ευχόντουσαν να μην είχαμε καμία πυρκαγιά και καμία απώλεια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το ζητούμενο όμως για την κυβέρνηση δεν είναι το ευκταίο, αλλά η διαχείριση μιας δυναμικής κατάστασης. Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς. Όλοι μάχονται, καθένας από το πόστο του. Είμαστε εδώ όρθιοι, ψύχραιμοι και οργανωμένοι. Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε θα το ξαναπούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης. Και αυτή την ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Πρέπει να στηρίξουμε τους πυροσβέστες , όλους όσους μάχονται με τη φωτιά", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση με τις πυρκαγιές "κυρίως όμως για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του, για να εμψυχώσει, για να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που μερόνυχτα ολόκληρα μάχονται με αυτά τα πρωτόγνωρα σε ένταση και έκταση φαινόμενα". Παράλληλα, απάντησε και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση περί ανασφάλειας, επισημαίνοντας πως αυτοί που την ασκούν πρέπει να κατανοήσουν ότι την ασφάλεια την αντιλαμβάνονται πολύ φτωχά.
 
Καρφιά για Τσιτσιπά
Αιχμηρός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ερωτήθηκε για τις αναρτήσεις περί εμβολιασμού από τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι  για θέματα υγείας μπορούν να ενημερώνουν μόνο όσοι τα έχουν σπουδάσει και σε αυτούς πρέπει να ανατρέχουμε. "Θα έλεγα ότι όσοι αποτελούν σημείο αναφοράς, θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση απόψεων", τόνισε. 
capital.gr